Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sobie poradzicie gdy na uwalą z PV

kulibob

Recommended Posts

Załóżmy że znajda powód na rozwiązanie umowy z opustami i będziesz musiał podpisać nową umowę na sprzedaż.

To jak sobie poradzicie?

Ja planuje podejść ekologicznie i zimą będę nap... dwa razy dziennie w kominku i(...))

Ja mam kominek z płaszczem wodnym. Na początku nie miałem gazu ziemnego i przez dwa lata kominek dał radę (cwu +co). Teraz kominek rekreacyjnie.

Mam gaz więc tu mi się nie zmienia.

Warunki które założyłeś.

Myślę o dokładaniu po kolei na każdą fazę po 1kWp PV (panele + falownik za kilkaset zł podpinany do gniazdka). Im więcej mojej energii tym lepiej, tylko trzeba dbać o autokonsumpcję. Następnie, za 5-6 lat zmiana falownika na hybrydowy, akumulator do 10 kWh i hybryda plugin 18 kWh. Takie auto to darmowe km po mieście i zarządzanie energią, czyli zużywanie własnej energii nocą.

Załóżmy że znajda powód na rozwiązanie umowy z opustami i będziesz musiał podpisać nową umowę na sprzedaż.

To jak sobie poradzicie?

Ja planuje podejść ekologicznie i zimą będę nap... dwa razy dziennie w kominku i niech sobie wsadzą ta całą ekologie kasa musie się zgadzać :)

Trzeba było zbudować dobry dom to byście nie mieli dylematów :)

1600kWh na ogrzewanie za sezon to mi daje jakieś 500zl.

1500kWh na cwu rocznie to mi daje jakieś 500zl.

Na pewno nie będę rwał włosów, że nie dałem sobie oszpecić dachu za kilkadziesiąt tys.zl ,wydając miesięcznie na faje 500zl :D

ja mam na dachu PV z grantu, które po roku prawie się zwróciło. gdyby nie grant, to pewnie bym nie miał. nie pokrywa 100% zapotrzebowania, ale kiedyś może będzie PC i prądu jeszcze sporo zostanie. natomiast tak się ostatnio trafiło, że mam za płotem trochę wolnej przestrzeni i być może w przyszłości własnymi rękami postawię tam PV na gruncie i będę sprzedawał prąd do sieci (taka lokata kapitału). dzięki temu co się odwala będę w stanie znacznie więcej produkować niż obecnie, ale dla mnie to ma to sens tylko dlatego że będę w stanie zrobić samodzielnie instalację na gruncie (instalacji na dachu bym się nie podjął tymi ręcami) - w przeciwnym razie czas zwrotu PV znacznie się wydłuży.
  • Like 1

Trzeba było zbudować dobry dom to byście nie mieli dylematów :)

1600kWh na ogrzewanie za sezon to mi daje jakieś 500zl.

1500kWh na cwu rocznie to mi daje jakieś 500zl.

Na pewno nie będę rwał włosów, że nie dałem sobie oszpecić dachu za kilkadziesiąt tys.zl ,wydając miesięcznie na faje 500zl :D

Gdybyś zbudował dom 60m2 to pewnie miałbyś jeszcze taniej. A rezygnując z CWU, to już całkiem darmo. Nie wszyscy lubią się gnieść w 120m2 a i CWU rocznie zużywam dwukrotnie wiecej.

Gdybyś zbudował dom 60m2 to pewnie miałbyś jeszcze taniej. A rezygnując z CWU, to już całkiem darmo. Nie wszyscy lubią się gnieść w 120m2 a i CWU rocznie zużywam dwukrotnie wiecej.

Gnieść się w 120m2 ?

60m2 na osobę uważam, że jest to sporo :D

A co do cwu, jak widzisz, jestem lepszy bo zużywam 3 razy więcej :D

Kulibob, że Ci się nie nudzi to trollowanie, bo nie wierzę że chłop w moim wieku może być aż takim strasznym Januszem :D.

Nie rozumiem?

Jesli załozenie to koszt ok 1200zł za energię plus podwyżki i to ma się zwalić przez jakąs ustawę to trzeba nadgonić stratę w inny sposób i musi się to $$ spinać np zacząć więcej palić tanim lub darmowym drewnem.

Nie rozumiem?

Jesli załozenie to koszt ok 1200zł za energię plus podwyżki i to ma się zwalić przez jakąs ustawę to trzeba nadgonić stratę w inny sposób i musi się to $$ spinać np zacząć więcej palić tanim lub darmowym drewnem.

Możesz jeszcze napaść na listonosza jak będzie rozwoził rentę.

Nie rozumiem?

Jak podrożeje papier toaletowy to będziesz sie podcierał liśćmi drzew?

Ja tam nie widzę problemu, dołożę ze 3kWp i będę zarabiał. :D

Serio?

Biorąc pod uwagę, że serio rząd będzie skupował kwh za 0.25 zł to taki panel będzie się zwracał jakieś 16 lat. To jest dobra inwestycja? Zakładając że panele nie będą tracić na wydajności w trakcie starzenia się.

Zabierać kable, licznik i spier.... z mojego domu. Jak wam 100% mojej produkcji którą sprzedają sąsiadom jest mało, opłata mocowa i inne opłaty.. To ja se kupie magazyn może na początek niewielki za 10k zł. Później większy, a inwerter hybrydowy też da radę, Opłat stałych miał nie będę, Ich dodatkowe opłaty będę miał w 4 literach... a i przyszłość mnie nie będzie interesowała. No może te 30000 cykli ładowania... może przed tym jak mnie spalą ogarnę.?? Edytowane przez marcinbbb