Tanarro 09.06.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Witam Jak wiecie zrobiło się nieco cieplej. Nareszcie. W domu w dzień mam temp. 25-26 stopni. Nie jest źle ale fajnie byłoby to zrzucić na noc. Mam rekuperację, 650 zmniejszoną mocą do 550. Standardowo chodzi mi na trybie 1, w nocy na Away i to w zupełności wystarcza. Brak klimatyzacji. Dzisiaj w nocy było 18-17 stopni temp. zewnętrznej. Reku więc na bajpasie, sezon chłodzenia, tryb temp. zimny. 22:00 - 25,0 stopni w domu, wilgotność 53, ciśnienie 98kPa Reku cały czas na dwójce. 02:00 - 24,7 stopni w domu, wilgotność 51, ciśnienie 98kPa Czyli przez 4h mocnego nawiewu temp. w domu spadła o 0,3 C. Przełączyłem na jedynkę aby nie buczało. 06:00 - 24,6 stopni w domu, wilgotność 51, ciśnienie 98kPa Tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.06.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Nie ma szans na schłodzenie domu reku. Otwórz okna. Przeciąg pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 09.06.2021 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Rozumiem. Zdziwił mnie jednak, aż tak niski spadek temp. Na chłopski rozum gdy do domu pompowane jest powietrze o kilka stopni niższe to powinno mieć to jakiś wpływ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.06.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Jak wiecie zrobiło się nieco cieplej. Nareszcie. W domu w dzień mam temp. 25-26 stopni. Bardzo wysoka temperatura a dopiero ciepła wiosna do lata daleko. Może lepiej jakieś rolety i inne takie. Jak nie masz klimy to walczysz z niedopuszczeniem ciepła a nie próbami schłodzenia. Wieczorem solidny przeciąg na chwilę lub reku na maxa na 10 chwil. Wybieraj Niewiele realnie ochłodzi ale da chwilowy efekt wytchnienia. powinno mieć to jakiś wpływ... I ma. Ale to powietrze ma dużo "do roboty" rozgrzane ściany, podłogi, powietrze. Sił mu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 09.06.2021 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Ok. Dzisiaj w nocy ma być 11 stopni - sprawdzę czy uda mi się na trójce coś powalczyć. Wiecie może czy sprawdzi się w takiej sytuacji gruntowy wymiennik ciepła? Czy odejmie mi 2, 3 stopnie? Czy wpływ raczej mikroskopijny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.06.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Rozumiem. Zdziwił mnie jednak, aż tak niski spadek temp. Na chłopski rozum gdy do domu pompowane jest powietrze o kilka stopni niższe to powinno mieć to jakiś wpływ... Tak, ale dom masz nagrzany. To powietrze musi schłodzić sprzęty, ściany... To za mała różnica temperatury. U mnie, mimo że nie mam poddasza , góra jest cieplejsza niż dół. Szczególnie w nocy to czuć przy otwartych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.06.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Ok. Dzisiaj w nocy ma być 11 stopni - sprawdzę czy uda mi się na trójce coś powalczyć. Wiecie może czy sprawdzi się w takiej sytuacji gruntowy wymiennik ciepła? Czy odejmie mi 2, 3 stopnie? Czy wpływ raczej mikroskopijny? Sprawdzi się GWC, ale tak do temperatury wewnętrznej 21 -22 *C - można tak ustawić wydajność, aby przez ok 7 dni utrzymać taką temperaturę. Później regeneracja złoża - możliwości spadają i temperatura wzrasta. Dlatego zrobiłem sobie przełącznik - sterownik który wykrywa różnice temperatury na zewnątrz i za GWC gdy różnica jest niewielka powietrze pobierane jest spoza GWC. Dodatkowo zamontowałem klimatyzację w centralnym miejscu która schładza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.06.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 25-26C przy takiej pogodzie to jest dramat. Ciekawe co będzie jak przejdzie lato? Rekuperator sobie z tym nie poradzi na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.06.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Rozumiem. Zdziwił mnie jednak, aż tak niski spadek temp. Na chłopski rozum gdy do domu pompowane jest powietrze o kilka stopni niższe to powinno mieć to jakiś wpływ... To powietrze przenosi za mało energii, a ściany, wyposażenie akumuluje dużo ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.06.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 06:00 - 24,6 stopni w domu, wilgotność 51, ciśnienie 98kPa Tak powinno być? Zdecydowanie masz rozszczelnioną stację kosmiczną, skoro cisnienie to tylko 98kPa. Musisz być botem, że jesteś w tanie pisać. Co do "Away" - zazwyczaj w nocy potrzebne są wyższe obroty: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132568-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-2 Co do wychładzania - otwierasz (ręcznie lub automatycznie) bypass? Jaka jest wtedy temperatura na zewnątrz? Jak niższa i generująca obciążenie większe, niż zyski bytowe w nocy, to fizyki nie oszukasz - temperatura musi spadać (pytanie, czy mierzalnie). https://forum.muratordom.pl/entry.php?132528-Ch%C5%82odzenie-bypassem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 09.06.2021 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Zdecydowanie masz rozszczelnioną stację kosmiczną, skoro cisnienie to tylko 98kPa. Musisz być botem, że jesteś w tanie pisać. Co do "Away" - zazwyczaj w nocy potrzebne są wyższe obroty: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132568-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-2 Co do wychładzania - otwierasz (ręcznie lub automatycznie) bypass? Jaka jest wtedy temperatura na zewnątrz? Jak niższa i generująca obciążenie większe, niż zyski bytowe w nocy, to fizyki nie oszukasz - temperatura musi spadać (pytanie, czy mierzalnie). https://forum.muratordom.pl/entry.php?132528-Ch%C5%82odzenie-bypassem Napisałem kPa, a nie hPa. Przy trybie Away ilość dwutlenku węgla w nocy mam na poziomie około 550ppm. W dzień mam na jedynce i jest 550-600ppm. Bypass mam otwarty z automatu przy temperaturze poniżej 21 stopni. Dzisiaj ma być 11 stopni w nocy, przełączę na trójkę - sprawdzę co się stanie. W razie czego mam miejsce na klimę naścienną i przygotowaną instalację pod gruntowy wymiennik (już położone też 200m rur). Skopiuję rozwiązanie od CityMatic. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez Tanarro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.06.2021 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Nawet z gwc będzie ciężko, to są przenoszone tak małe moce, że nie odczujesz tego za bardzo jeśli nie ograniczysz zysków. U mnie od kilku dni już chlodze trzymając temperaturę w okolicy 23.5. bez rolet miałbym już dawno 26 stopni. Pompując 140m3/h i chłodząc do 13 stopni osiągam moc chłodnicza w okolicy 0.4-0.6 - tyle co nic. Bez chłodzenia pasywnego i refleksoli dawno bym się gotował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 09.06.2021 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Pompując 140m3/h i chłodząc do 13 stopni osiągam moc chłodnicza w okolicy 0.4-0.6 - tyle co nic. Bez chłodzenia pasywnego i refleksoli dawno bym się gotował. U mnie na trójce pompuje około 560m3/h stąd pomysł żeby sprawdzić co się wydarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 09.06.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 U mnie na trójce pompuje około 560m3/h stąd pomysł żeby sprawdzić co się wydarzy. Za dużo też się nie wydarzy. Nie dmuchasz do jednego pomieszczenia z taką wydajności także zapomnij o cudach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 09.06.2021 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Rozumiem. Czysta ciekawość po prostu. Rozwiązanie z klimą na salon i gruntowym wymiennikiem to raczej móc cel. Ktoś z was stosuje może albo wie jak sprawdza się zehnder comfocool? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 09.06.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Rozumiem. Czysta ciekawość po prostu. Rozwiązanie z klimą na salon i gruntowym wymiennikiem to raczej móc cel. Ktoś z was stosuje może albo wie jak sprawdza się zehnder comfocool? Mam GWC rurowy, wychodzą z niego w lecie i zimie fajne temperatury ale kompletnie nic to nie wnosi do chłodzenia domu. Jak już wyżej napisano, za mało tego chłodnego powietrza reku jest w stanie dostarczyć. Gdyby to było 1500-2000m3/h to być może ale rekuperator służy do wentylacji pomieszczeń a nie do klimatyzowania. Jeśli już to klima kanałowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.06.2021 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Mój może dmuchać i 600m3/h ale obarczone jest to dużymi stratami. Dodatkowo więcej chłodu się pozbywasz. Klimatyzacja to najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.06.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Przy trybie Away ilość dwutlenku węgla w nocy mam na poziomie około 550ppm. W dzień mam na jedynce i jest 550-600ppm. W sypialni rodziców? Bo uśrednione na rekuperatorze to kant rzyci potłuc - zaniża je pusta strefa dzienna. W razie czego mam miejsce na klimę naścienną i przygotowaną instalację pod gruntowy wymiennik (już położone też 200m rur). Skopiuję rozwiązanie od CityMatic. Klima jest niezastąpiona do osuszania, jak przyjdą takie warunki: i jeszcze w domu dorzucisz wilgoci bytowej, to osuszenie przyniesie znacznie większą poprawę, niż schłodzenie. Ale jak będziesz chciał, to schłodzisz bez problemu mocą >>3kW mieszając klimą powietrze w obiegu zamkniętym (niewiele wpuszczając ciepła i wilgoci z zewnątrz). Policz, do jakiej temperatury musiałby Ci GWC schłodzić powietrze i przy jakim przepływie, żeby taką moc przenieść. I po co takie przepływy przez dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.06.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) U mnie od kilku dni już chlodze trzymając temperaturę w okolicy 23.5. bez rolet miałbym już dawno 26 stopni. Ja teraz mam 23* bez chłodzenia i bez zamykania rolet. Ale coś za coś w okresach przejściowych wcześniej zaczynam i później kończę z ogrzewaniem. *pisałem z głowy po przejrzeniu termometrów jednak 23,3-23,8 Edytowane 9 Czerwca 2021 przez giman * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.06.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Dokładnie, zawsze coś za coś - dlatego każdy system musi być dopasowany pod konkretny dom. Póki co przy działającej chłodnicy na nawiewie mam ok 11g/M3 wilgotności bezwglednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts