Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno mieszkania ocena / stary dom

Recommended Posts

Co myślicie o zakupie takiego mieszkania na parterze . Czy warto czy lepiej sobie odpuścić?

Chciałbym podkreślić , ze nie znam się na budowlance .

Wiadomo , ze pierwsze co to wymiana instalacji elektrycznej , jaki byłby koszt mniej więcej ?

Izolacja pionowa fundamentów ?

Mam kilka zdjęć

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Edytowane przez m3rty

Na ile byście ocenili takie mieszkanie ?

Mieszkania - nie wiem, ja bym nie dał nic.

Dom - koszt działki w tej okolicy minus koszty rozbiórki i wywozu.

Nie warto. Stan tragiczny. W dodatku to mieszkanie a nie cały dom, czyli dochodzą ewentualne problemy z pozostałymi właścicielami przy pracach dotyczących całego budynku.

Trzeba sprawdzić poziom wód gruntowych, stan fundamentów, izolacji poziomej i stropu.

Jak jest OK -to do weryfikacji dach.

Niestety -jak przedmówcy -podłoga na pewno do roboty.

Zaleta jest taka, że może nie trzeba żadnych papierowych pozwoleń i zezwoleń, które trochę uprzykrzają życie i mało nie kosztują.

Orientacyjnie koszt wymiany instalacji elektrycznej będzie od 2tys do 3,5 tys zł czy powyżej ,3,5 tys zł ?

Widzieliście budynek on jeszcze zawija się w kształcie litery L wiec jeszcze tam z tyły schowany . Jaki to mniej więcej metraż dachu i ile by kosztował wymiana całkowita łącznie z wymianą więźby dachowej, z dachówkami ze średniej lub ciut wyższej półki cenowej W 20 tys zmieściłbym się?

Edytowane przez m3rty

Orientacyjnie koszt wymiany instalacji elektrycznej będzie od 2tys do 3,5 tys zł czy powyżej ,3,5 tys zł ?

Widzieliście budynek on jeszcze zawija się w kształcie litery L wiec jeszcze tam z tyły schowany . Jaki to mniej więcej metraż dachu i ile by kosztował wymiana całkowita łącznie z wymianą więźby dachowej, z dachówkami ze średniej lub ciut wyższej półki cenowej W 20 tys zmieściłbym się?

Mniej niż 10 tyś bym nie szacował za elektrykę

Dach od 50-60 tyś w góre

Z tą elektryką to poważnie? W bloku w 2 pokojowym mieszaniu z 55m2 wymiana to koszt chyba maksymalnie 3 tys zł , a tu powyżej 10 ty zł ?

Ok rezygnuje z zakupu tej ruiny

Wymiana może i wyjdzie tyle, ale jak chcesz mieć kila punktów w pokoju a nie jeden do tego współczesne zabezpieczenia itd to wg mnie się uzbiera więcej niż 3 tyś

Wymiana może i wyjdzie tyle, ale jak chcesz mieć kila punktów w pokoju a nie jeden do tego współczesne zabezpieczenia itd to wg mnie się uzbiera więcej niż 3 tyś

Chodzi Ci o wymianę instalacji w bloku , że wyjdzie więcej niz 3 ty zł ?

Znalazłem taką odpowiedz na forum z 2018 r chyba , ze ceny poszły do góry. Osoba pisze , że w 4 pokojowym mieszkaniu zapłacił 3100 zł , a mi chodzi o mniejsze o 2 pokojowe .

U mnie w mieszkaniu 70m2 ( 4 pokoje, kuchnia, łazienka, toaleta, przedpokój) zrobili wszystko bo mieszkanie nigdy nie remontowane: wymiana wszystkich kabli, zamocowanie punktowego oświetlenia w przedpokoju i kuchni na suficie podwieszanym, gniazdka standardowe z wejściami usb- w każdym pokoju średnio po 3 ( myślałem że będzie za dużo ale sprawdza się idealnie- nawet wysokość, 140 cm).

Najważniejsze to założyli gniazdo siłowe- należy o tym pamiętać jeżeli ktoś chce obciążać mieszkanie wieloma sprzętami: indukcja, pralka, odkurzacz etc//

Wracając, za wszystko policzyli 3600 zł ale że oszczędzałem na materiałach to wyszło 3100 zł. Jakość materiałów np tanie włączniki światła widać gołym okiem.

Edytowane przez m3rty

chyba , ze ceny poszły do góry.

Zdecydowanie.

W 2018r robiłem w domu elektrykę, rolka 100m kabla 3x2.5 kosztowała ok 250 zł. Teraz kosztuje 500 zł

Na mieszkanie 70m2 potrzebujesz takich rolek 2-3. Do tego 2-3 rolki 3x1.5 po 300 zł , z rolke 4x1.5 i za same kable masz w wersji minimum 2 tys zł. A gdzie puszki, przełączniki, gniazdka, rozdzielnica, zabezpieczenia i co najważniejsze robocizna?

ej nie przesadzajmy, ten dom nie jest wcale jakąś wielką ruiną. To, ze tynk odpada, no to odpada, to widać, ale to nie musi oznaczać, że ściany są złe, że strop do wymiany itp.

"Dom do wyburzenia ? Ruina, odpuść sobie?" - Ja bym nie pisał aż takich wniosków po obejrzeniu dwóch, czy czterech zdjęć. Wszystko zależy od ceny, lokalizacji i tego co faktycznie trzeba w tym domu wyremontować. Może się okazać, że wcale nie tak dużo. Najlepiej, gdyby autor wątku umówił się z jakimś kierownikiem budowlanym czy innym specjalistą na oględziny. Lepiej zapłacić nie wiem, strzelam, z 500 zł za taką nieoficjalną pomoc, niż potem żałować.

Ewentualnie można zaprosić rzeczoznawcę ale to i cena za operat będzie większa.

ej nie przesadzajmy, ten dom nie jest wcale jakąś wielką ruiną. To, ze tynk odpada, no to odpada, to widać, ale to nie musi oznaczać, że ściany są złe, że strop do wymiany itp.

"Dom do wyburzenia ? Ruina, odpuść sobie?" - Ja bym nie pisał aż takich wniosków po obejrzeniu dwóch, czy czterech zdjęć. Wszystko zależy od ceny, lokalizacji i tego co faktycznie trzeba w tym domu wyremontować. Może się okazać, że wcale nie tak dużo. Najlepiej, gdyby autor wątku umówił się z jakimś kierownikiem budowlanym czy innym specjalistą na oględziny. Lepiej zapłacić nie wiem, strzelam, z 500 zł za taką nieoficjalną pomoc, niż potem żałować.

Ewentualnie można zaprosić rzeczoznawcę ale to i cena za operat będzie większa.

Przerabiałem takie ruiny jakiś czas temu bo myślałem, że będzie taniej...Takie ruiny były wyceniane na 200-250tys.zl.

Oczywiście, że taniej niż nowy dom ale zaryzykowałem.

Nowy dom postawiłem za 320tys.zl i to w wersji all inclusive ;)

I zawsze to nowe a nie szpachlowane...

Jeśli działka jest atrakcyjna a przy okazji cena to wyburzyć tą ruinę i budować na niej.

Ale ta ruinę trzeba traktować jako cenę działki i negocjować jeszcze od tej ceny koszt wyburzenia i utylizacji pozostałości po wyburzeniu.

Edytowane przez Arturo1972

Zrezygnowałem z zakupu . Nie mam pieniędzy na odnowienie budynku , a co dopiero na zburzenie i wybudowanie domu . Ale lokalizacja naprawdę super , idealna no trudno .

Mam całkiem inne pytanie , nie chciałbym zakładać niepotrzebnie tematu wiec napisze tutaj .

Jakie są dzisiejsze standardy przy zakładaniu nowej instalacji elektrycznej ? Jakie kable się zazwyczaj kładzie 4 żyłowe?, 5 żyłowe? czy zwykle 3 żyłowe wystarczą?