wombatojad 11.06.2021 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Witam,Robię właśnie drogę wewnętrzną na działce - długość 110m, jeden zakręt 90 stopni i chciałbym od razu położyć w niej kabel wlz yakxs 4x35.Z racji tego, że kabel idzie w drodze będę chciał go ułożyć w rurze osłonowej.Kabel będzie użytkowany dopiero za rok.Elektryk zasugerował żeby nie układać teraz kabla ("bo nieużywany będzie tracił właściwości") -> wkopać jedynie rurę, a kabel przeciągnąć za rok. Ja podchodzę do tego dosyć sceptycznie. Przeciągnięcie 110m kabla (będzie ważył 80kg) przez wkopaną rurę brzmi dla mnie jak proszenie się o kłopoty. Czy macie podobne doświadczenia i możecie poradzić, w którą stronę iść w temacie?Zastanawiam się też jaką rurę wybrać, żeby spełniła funkcję i nie była za droga. Czy mogę prosić o jakieś sugestie? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wombatojad 11.06.2021 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Dzięki za odpowiedź, też wydaje mi się że to głupoty i należy kłaść od razu.Kłaść chciałem na głębokości 80 cm. Jedna rzecz, która mnie zastanawia, to że na działce jest dosyć wysoki poziom wód gruntowych i na poziomie 80 cm będzie na pewno woda na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.06.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 To połóż płycej. No i bez rury osłonowej. Wejdzie w nią woda i kabel będzie stał cały czas w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wombatojad 11.06.2021 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 A czy fakt, że nad kablem będzie droga - 30 cm gruzu, po którym będą jeździć samochody budowlane (betoniarka) nie stanowi o konieczności zastosowania rury osłonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.06.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Pod drogami kable układa się w osłonach . Kabel może sobie stać w wodzie w osłonie, nic mu się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.06.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Kładź teraz, bo póżniej będzie przeklinał przeciąganie go przez tą rurę osłonową. Jak może nie używany przewód tracić właściwości?? Jak na sklepie leży na półce to nie traci? Coś ten fachowiec z łapanki, zresztą co drugi elektryk to pyprok. Układaj przewód wraz z rura osłonową. Na jakiej głębokości masz zamiar układać ten przewód. Tak na marginesie to w zasadzie przewody nie układa się w rurach osłonowych na takich odległościach. Pierwsze słyszę aby przewód układać w ziemi. Także z tym "co drugi" to tak optymistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.06.2021 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 A gdzie ułożysz jak nie w ziemi? Masz na myśli chyba że bez osłony, tak? Są kable z izolacja przeznaczoną typowo do układania bezpośrednio w ziemi. wyobrażasz sobie aby kable które nieraz kilometrami są układane w ziemi szły w jakiejś osłonie? To w ziemi układasz kable, czy przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 11.06.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 To w ziemi układasz kable, czy przewody? Przyjmuje się że kable są zewnętrzne a przewody wewnętrzne Albo Y(osłona poliwinylowa)-K(abel)-AY(aluminium) 80 cm to głęboko, arot tylko tam gdzie grunt pracuje czyli tam gdzie kabel "wchodzi pod drogę" albo gdzie coś może go uszkodzić (np korzenie) Ciągnięcie 100 m 4x35 przez arota to chyba fadromą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.06.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Spokojnie pociągniesz przez pustą rurę 110 4x35 mm2. 100 metrów to nie dużo. Co nie zmienia faktu , że lepiej ten kabel tam umieścić na etapie układania rury. Po paru miesiącach różne rzeczy mogą się zadziać - np ktoś inny będzie kopał po trasie i miejscowo rurę zniszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Osłona szkodzi, bo kabel nie jest otoczony gruntem który odbiera ciepło i obciążalność kabla spada. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?138656-kabel-w-ziemi-w-rurze-czy-bez-rury&p=3355512&viewfull=1#post3355512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Jakbyś nie zauważył to jedni pozywają kable a inni przewód. kto jak to nazywa. zresztą mało istotne wiadomo o co chodzi. Często jest używane zamiennie - ale to nieprawidłowe. https://helukabel.pl/blog/przewod-czy-kabel-oto-jest-pytanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.06.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Ty na serio o tej rurze osłonowej o średnicy 110??? 110 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 12.06.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Kładź teraz. Bezpośrednio do gruntu. Jeżeli przecinasz drogę możesz w tym miejscy dać w rurze osłonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 12.06.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Osłona szkodzi, bo kabel nie jest otoczony gruntem który odbiera ciepło i obciążalność kabla spada. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?138656-kabel-w-ziemi-w-rurze-czy-bez-rury&p=3355512&viewfull=1#post3355512 Ty tak na serio? Jeszcze mu wylicz rezystywność cieplną gruntu, w którym będzie się ten kabel znajdował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Ty tak na serio? Jeszcze mu wylicz rezystywność cieplną gruntu, w którym będzie się ten kabel znajdował... Ja mam liczyć? Masz to gotowe w PN-HD 60364-5-52 w tab. 52.16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.06.2021 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Widze nie załapałeś metafory. To instalacja domowa, a nie przemysłówka. Umieszczenie tego w arocie będzie ok więc nie przesadzajmy z jakimiś dużymi spadkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Widze nie załapałeś metafory. To instalacja domowa, a nie przemysłówka. Umieszczenie tego w arocie będzie ok więc nie przesadzajmy z jakimiś dużymi spadkami... Myślisz, że w instalacjach domowych działa inna fizyka niż w przemysłowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.06.2021 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Dobrze , że autor już tu nie zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.06.2021 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Myślisz, że w instalacjach domowych działa inna fizyka niż w przemysłowych? Czytać Twoje posty to lepsza rozrywka niż komedie na netflixie. Ja wiem, że Ty się nudzisz i przesiadujesz 24h na kompie pisząc swoje wypociny, popierając to wiedzą zaczerpniętą od wujka G byle tylko być liderem spamu forum , ale skoro nie masz doświadczenia i wiedzy zdobytej wieloletnią pracą i nauką to powodzenia . Później przychodzi taki jeden z drugim do byle hurtowni elektrycznej i chcą magiczne kable bo im Kaizen napisał, że się grzeje . Materiały, przekroje, części używane w energetyce od strony dostawcy, wlz i aż pod rozdzielnię domową są naprawde różne, więc kawalek kabla będzie miało znikomy wpływ, już nie wspominając o przesunięciach fazowych itd... i wiem co mówię bo wiele urządzeń przeszło przez moje ręce, wiem jak się zachowują przewody i kable przez które płyną setki amper prądów roboczych, gdzie dochodzą kA rozruchowe, zmiany Hz i cos fi znacząco odbiegajace od norm, ale Ty będziesz dalej gadać takie bzdety o sieciach domowych gdzie lecą pojedyncze cyferki A 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Czytać Twoje posty to lepsza rozrywka niż komedie na netflixie. Ja wiem, że Ty się nudzisz i przesiadujesz 24h na kompie pisząc swoje wypociny, popierając to wiedzą zaczerpniętą od wujka G byle tylko być liderem spamu forum Widać nieźle się nudzisz, że tak rozpisujesz się nie na temat. Chcesz atakiem personalnym przykryć swoją indolencję? chcą magiczne kable bo im Kaizen napisał, że się grzeje Zwykłe. Odpowiednio dobrane. Oczywiście, że się grzeją. Wszystkie obciążone. Chodzi o to, żeby nie grzały się za bardzo. I nie warto obniżać ich obciążalności pakując w rurę, zamiast otaczając gruntem - nie tylko dodajesz sobie kosztów ale i tracisz możliwość obciążenia takiego, jak w gruncie czy to przy ciągnięciu prądu z sieci, czy pakując z PV do niej. aż pod rozdzielnię domową są naprawde różne, więc kawalek kabla będzie miało znikomy wpływ, już nie wspominając o przesunięciach fazowych itd... i wiem co mówię bo wiele urządzeń przeszło przez moje ręce, wiem jak się zachowują przewody i kable przez które płyną setki amper prądów roboczych, gdzie dochodzą kA rozruchowe, zmiany Hz i cos fi znacząco odbiegajace od norm, ale Ty będziesz dalej gadać takie bzdety o sieciach domowych gdzie lecą pojedyncze cyferki Niby taki ekspert, a nie wie co to rozdzielnia i sieć. W domu nie masz ani rozdzielni, ani sieci domorosły pseudoekspercie. Od przepuszczania urządzeń przez ręce wiedzy nie przybywa jak widać. Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts