Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciągnięcie kabla 110m w rurze osłonowej

Recommended Posts

Osłona szkodzi, bo kabel nie jest otoczony gruntem który odbiera ciepło i obciążalność kabla spada.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?138656-kabel-w-ziemi-w-rurze-czy-bez-rury&p=3355512&viewfull=1#post3355512

Ty tak na serio? Jeszcze mu wylicz rezystywność cieplną gruntu, w którym będzie się ten kabel znajdował...

Myślisz, że w instalacjach domowych działa inna fizyka niż w przemysłowych?

Czytać Twoje posty to lepsza rozrywka niż komedie na netflixie. Ja wiem, że Ty się nudzisz i przesiadujesz 24h na kompie pisząc swoje wypociny, popierając to wiedzą zaczerpniętą od wujka G :rolleyes: byle tylko być liderem spamu forum :) , ale skoro nie masz doświadczenia i wiedzy zdobytej wieloletnią pracą i nauką to powodzenia :cool: . Później przychodzi taki jeden z drugim do byle hurtowni elektrycznej i chcą magiczne kable bo im Kaizen napisał, że się grzeje :D. Materiały, przekroje, części używane w energetyce od strony dostawcy, wlz i aż pod rozdzielnię domową są naprawde różne, więc kawalek kabla będzie miało znikomy wpływ, już nie wspominając o przesunięciach fazowych itd... i wiem co mówię bo wiele urządzeń przeszło przez moje ręce, wiem jak się zachowują przewody i kable przez które płyną setki amper prądów roboczych, gdzie dochodzą kA rozruchowe, zmiany Hz i cos fi znacząco odbiegajace od norm, ale Ty będziesz dalej gadać takie bzdety o sieciach domowych gdzie lecą pojedyncze cyferki A :)

• Like 1

Czytać Twoje posty to lepsza rozrywka niż komedie na netflixie. Ja wiem, że Ty się nudzisz i przesiadujesz 24h na kompie pisząc swoje wypociny, popierając to wiedzą zaczerpniętą od wujka G :rolleyes: byle tylko być liderem spamu forum :)

Widać nieźle się nudzisz, że tak rozpisujesz się nie na temat. Chcesz atakiem personalnym przykryć swoją indolencję?

chcą magiczne kable bo im Kaizen napisał, że się grzeje :D

Zwykłe. Odpowiednio dobrane. Oczywiście, że się grzeją. Wszystkie obciążone. Chodzi o to, żeby nie grzały się za bardzo. I nie warto obniżać ich obciążalności pakując w rurę, zamiast otaczając gruntem - nie tylko dodajesz sobie kosztów ale i tracisz możliwość obciążenia takiego, jak w gruncie czy to przy ciągnięciu prądu z sieci, czy pakując z PV do niej.

attachment.php?attachmentid=457112

attachment.php?attachmentid=457113

aż pod rozdzielnię domową są naprawde różne, więc kawalek kabla będzie miało znikomy wpływ, już nie wspominając o przesunięciach fazowych itd... i wiem co mówię bo wiele urządzeń przeszło przez moje ręce, wiem jak się zachowują przewody i kable przez które płyną setki amper prądów roboczych, gdzie dochodzą kA rozruchowe, zmiany Hz i cos fi znacząco odbiegajace od norm, ale Ty będziesz dalej gadać takie bzdety o sieciach domowych gdzie lecą pojedyncze cyferki

Niby taki ekspert, a nie wie co to rozdzielnia i sieć. W domu nie masz ani rozdzielni, ani sieci domorosły pseudoekspercie. Od przepuszczania urządzeń przez ręce wiedzy nie przybywa jak widać.

FlirKabelki02.jpg

FlirKabelki03.jpg

Edytowane przez Kaizen

Stosując słowa proste do zrozumienia dla byle Kowalskiego :). A odcinki przechodzące przez mur do punktu rozdzielenia umieszczone w popularnych zwykłych peszlach to już Ci problemu nie zrobią? I te zdjęcia termowizji gdzie różnica z otoczeniem 2°... Wystawiam łapkę w górę i powodzenia w dalszym nauczaniu ludzi. Dobrze, że to nie forum konstrukcji mostowych ;)