Apacer 12.06.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Osłona szkodzi, bo kabel nie jest otoczony gruntem który odbiera ciepło i obciążalność kabla spada. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?138656-kabel-w-ziemi-w-rurze-czy-bez-rury&p=3355512&viewfull=1#post3355512 Ty tak na serio? Jeszcze mu wylicz rezystywność cieplną gruntu, w którym będzie się ten kabel znajdował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Ty tak na serio? Jeszcze mu wylicz rezystywność cieplną gruntu, w którym będzie się ten kabel znajdował... Ja mam liczyć? Masz to gotowe w PN-HD 60364-5-52 w tab. 52.16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.06.2021 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Widze nie załapałeś metafory. To instalacja domowa, a nie przemysłówka. Umieszczenie tego w arocie będzie ok więc nie przesadzajmy z jakimiś dużymi spadkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Widze nie załapałeś metafory. To instalacja domowa, a nie przemysłówka. Umieszczenie tego w arocie będzie ok więc nie przesadzajmy z jakimiś dużymi spadkami... Myślisz, że w instalacjach domowych działa inna fizyka niż w przemysłowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.06.2021 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Dobrze , że autor już tu nie zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.06.2021 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Myślisz, że w instalacjach domowych działa inna fizyka niż w przemysłowych? Czytać Twoje posty to lepsza rozrywka niż komedie na netflixie. Ja wiem, że Ty się nudzisz i przesiadujesz 24h na kompie pisząc swoje wypociny, popierając to wiedzą zaczerpniętą od wujka G byle tylko być liderem spamu forum , ale skoro nie masz doświadczenia i wiedzy zdobytej wieloletnią pracą i nauką to powodzenia . Później przychodzi taki jeden z drugim do byle hurtowni elektrycznej i chcą magiczne kable bo im Kaizen napisał, że się grzeje . Materiały, przekroje, części używane w energetyce od strony dostawcy, wlz i aż pod rozdzielnię domową są naprawde różne, więc kawalek kabla będzie miało znikomy wpływ, już nie wspominając o przesunięciach fazowych itd... i wiem co mówię bo wiele urządzeń przeszło przez moje ręce, wiem jak się zachowują przewody i kable przez które płyną setki amper prądów roboczych, gdzie dochodzą kA rozruchowe, zmiany Hz i cos fi znacząco odbiegajace od norm, ale Ty będziesz dalej gadać takie bzdety o sieciach domowych gdzie lecą pojedyncze cyferki A 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Czytać Twoje posty to lepsza rozrywka niż komedie na netflixie. Ja wiem, że Ty się nudzisz i przesiadujesz 24h na kompie pisząc swoje wypociny, popierając to wiedzą zaczerpniętą od wujka G byle tylko być liderem spamu forum Widać nieźle się nudzisz, że tak rozpisujesz się nie na temat. Chcesz atakiem personalnym przykryć swoją indolencję? chcą magiczne kable bo im Kaizen napisał, że się grzeje Zwykłe. Odpowiednio dobrane. Oczywiście, że się grzeją. Wszystkie obciążone. Chodzi o to, żeby nie grzały się za bardzo. I nie warto obniżać ich obciążalności pakując w rurę, zamiast otaczając gruntem - nie tylko dodajesz sobie kosztów ale i tracisz możliwość obciążenia takiego, jak w gruncie czy to przy ciągnięciu prądu z sieci, czy pakując z PV do niej. aż pod rozdzielnię domową są naprawde różne, więc kawalek kabla będzie miało znikomy wpływ, już nie wspominając o przesunięciach fazowych itd... i wiem co mówię bo wiele urządzeń przeszło przez moje ręce, wiem jak się zachowują przewody i kable przez które płyną setki amper prądów roboczych, gdzie dochodzą kA rozruchowe, zmiany Hz i cos fi znacząco odbiegajace od norm, ale Ty będziesz dalej gadać takie bzdety o sieciach domowych gdzie lecą pojedyncze cyferki Niby taki ekspert, a nie wie co to rozdzielnia i sieć. W domu nie masz ani rozdzielni, ani sieci domorosły pseudoekspercie. Od przepuszczania urządzeń przez ręce wiedzy nie przybywa jak widać. Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.06.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Stosując słowa proste do zrozumienia dla byle Kowalskiego . A odcinki przechodzące przez mur do punktu rozdzielenia umieszczone w popularnych zwykłych peszlach to już Ci problemu nie zrobią? I te zdjęcia termowizji gdzie różnica z otoczeniem 2°... Wystawiam łapkę w górę i powodzenia w dalszym nauczaniu ludzi. Dobrze, że to nie forum konstrukcji mostowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Stosując słowa proste do zrozumienia dla byle Kowalskiego . Że niby "rozdzielnica" i "instalacja" są niezrozumiałe dla laika? Jak ktoś się zna, to mu nie przychodzi do głowy zastepowanie ich rozdzielnią i siecią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.06.2021 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Lekko ego podskoczyło przez moje posty , wiesz, u mnie rozdzielnica to urządzenie przesyłowo rozdzielcze, a rozdzielnia to miejsce/punkt rozdziału energii elektrycznej więc pojęcia jak najbardziej poprawne. A te "twoje" nazwy to popularnie przyjęte. pzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts