gryziciel 12.06.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 zrobiłem pomost na jeziorze i mam z budowy obok do wykorzystania górę piasku - pomysł plaży jest oczywisty. w pasie 2m od krawędzi jeziora jest czarna bardzo wilgotna ziemia torfowa. Zacząłem zwozić na próbę taczka ten piasek - usypałem luźno leżąca kupkę tak na 60cm i widzę ze bardzo wysoko podciąga wilgoć - tak do 30-40cm, nawet teraz w upały piasek jest mokry. Trochę się boje, ze jak ten piasek rozprowadzę na tej plaży to będę miał błoto piaskowe a nie plaże, nawet w suche dni. Widzę takie rozwiązania: * podłożyć na całej powierzchni plaży jakąś gruba folie. Zalety: woda od dołu nie podejdzie, przyhamuje chwasty. Wady: materiał nienaturalny, jak gdzieś z boku kiedyś wyjdzie albo się zacznie rozkładać to będzie niefajnie. * wysypać pod piaskiem jakiś żwir. Zalety: naturalny, wady: nie wiem na ile skutecznie zahamuje podciąganie, trudny w realizacji bo do plaży nie dojedzie koparka (torf). Z budowy będę miał jeszcze gruz, ale tu tez z transportem problem. co o tym myślicie? jaki materiał najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.06.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.weg 21.06.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 Masz pozwolenie na takie budowy? Jak tak to w żadną folię się nie baw - najlepiej wybrać trochę tego torfu i wtedy żwir i piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts