wojtyla 18.06.2021 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Witam, Planuje montaż pompy ciepła i po licznych poradach zdecydowałem się najpierw ocieplić ściany zewnętrzne dodatkową warstwą styropianu czyli tzw. dokleiką. Posiadam ścianę trójwarstwową od zewnątrz: 5cm styro > 20cm pustaka zuzlobetonowego ręcznie robionego > 4cm styro w szczelinie > 12cm suporek. Czyli ogólnie 9cm styro. Wyliczyli mi że współczynnik przenikalności ciepła to około 0.3 w obecnym stanie. Policzyłem i mam około 312m2 do ocieplenia i przyjmując koszt 130zł za materiały z robocizną wychodzi około 40tys. zł.Prosiłbym o poradę doświadczonych użytkowników:1) Ile maksymalnie cm będę można dokleić do istniejącej 5cm? Zastanawiam się aby dać dodatkowo 15cm żeby już było te 20cm czyli tak jak się teraz robi. A może dać 20cm i mieć zrobione jak się już najlepiej da? Najważniejsze żeby mi się to nie odkleiło i było na lata.2) Czy takie ocieplenie mi się zwróci? 40tys. to bardzo duży koszt. A może ktoś ma jakieś argumenty aby zostawić to co mam? Wiadomo pompa mniej energii zużyje ale czy będzie wystarczająca różnica żeby te 40tys. się zwróciło? Wiadomo skorzystam z programu Czyste Powietrze więc będzie jeszcze korzystniej.3) Ile lat takie docieplenie powinno pracować?Z góry dziękuję za każdą pomoc w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.06.2021 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Powiem, że masz zagwozdkę.Niestety nie doradzę, ale byłbym bardzo ostrożny przy obecnym stanie ocieplenia aby nie przedobrzyć, tzn. aby koszty doocieplenia i ewentualnej trwałości doklejki były opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.06.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Zapytaj producenta styropianu. A poza tym zrób sobie analizę cieplno-wilgotnościową, żeby sobie glonów i grzybków nie narobić. To tak nie działa, że dokładasz samemu styropian i jest cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 21.06.2021 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 To może inny rodzaj modernizacji zamiast doklejki na ściany. Wydaje mi się że rekuperacja byłaby tańsza i prawdopodobnie straty byłyby ciepła mogłyby być mniejsze niż po dociepleniu ścian. Tylko czy w starym domu to się opłaca? Mam poddasze nieużytkowe więc mogę tam zabudować conieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts