Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Interesuję się działką, 16x30 metrów. Do niej jest wjazd z drogi publicznej. Natomiast ciekawi mnie działka za nią, bez dojazdu z żadnej strony.

Czy po zakupie działki i wybudowaniu domu mogę zostać zobowiązana do udzielenia drogi koniecznej biegnącej przez moją działkę? Czy muszę być o tym powiadomiona już podczas zakupu? Jak się tego dowiedzieć?

Nie wiem jakiego typu jest działka za tą, którą się interesuję. Jednak nie chciałabym w przyszłości zostać z działką typu 10mx30m.

Nikt nie mówi że służebność nie może być odpłatna. Póki co KC obowiązuje i szansa na ustanowienie służebności w okolicznościach określonych w art 145 KC jest duża a w zasadzie 100%. Ja gdybym miał taką perspektywę miałbym 3 wyjścia:

1. Przygotować swoją działkę na poprowadzenie służebności - odpowiednie zagospodarowanie czy/i zabudowę

2. Po prostu wykupiłbym tę drugą działkę i po problemie.

3. Sprzedałbym swój bałagan, niech martwią się inni. :p

Zawsze jeszcze można dokonać podziału na poprawę użytkowania działki sąsiedniej, a wówczas nie obowiązują normatywy powierzchni ani odległości zapisane w MPZP.

W co drugiej historyjce z widłami pokazywanej w telewizorii, rzeczowymi pytaniami można rozwiązać problem na gruncie w kilku zdaniach, szczególnie dziś gdy net jest wszędzie i na stronkę ekw.ms.gov.pl możesz zajrzeć zawsze. Ale prowadząca tego nie chce. Nigdy nie usłyszałem pytania o numer KW.

Edytowane przez Bertha
W co...

Właściciel działki "zagrożonej" obciążeniem służebnością ma dwa wyjścia:

1. Czynnie brać udział w ustanowieniu służebnosci podczas postepowania przed sądem czyli negocjować niezbędne ustępstwa przedstawiając rozsądne argumenty a więc mieć wpływ na to co i tak nieuchronnie nastąpi po wydaniu postanowienia zwanego wyrokiem

2. Wypiąć się rufą do sądu, sąsiada i całego świata argumentując NIE BO NIE! Po moim trupie! I oprotestowując wszelkie projekty służebności. Skutek będzie taki, że po którejś tam entej rozprawie i entej opinii biegłego/biegłych, sąd może wybrać wersję która może się wydawać najmniej korzystna właścicielowi działki. Postanowienie, wpis do KW i po ptokach. Tak kończy się pieniactwo. Potem taki biedak skarży się pani redachtor, że cały świat jest przeciw niemu.

Buuuu...

Edytowane przez Bertha

Sąd nie wojsko, nie wydaje rozkazów. Postanowienie, wpis do KW, można się odwoływac do sądu ostatecznego lub trybunału k..........o. I po co?

Młody jesteś, kodeksów nie znasz. To pachnie wykładnią prawa po linii obecnej wiodomcej siły narodu.

Edytowane przez Bertha

Nie czujesz tematu. Sąd nie odda, bo nie zabierze twojej własności. Ty będziesz dalej płacił podatek :p

Nastąpi tylko ograniczenie twojego prawa własności - nic tam nie zasadzisz i nie powiesisz hamaka.

Formalnie jeśli jest miejsce na przejazd o szer. 3m bez oberwania okiennic&rynien na budynku, to można. Jesli budynek stał 4 m do granicy, to służebność się zmieści. Palmy trzeba będzie spisać na straty.

Tylko nie każdy zdaje sobie sprawę że są takie tereny gdzie ceny są kolosalne za m2 a i działki tez są takiej wielkości a nie innej.

Takie podejście tylko napędza ceny. Działka mała, zagrożona wydzieleniem służebności, musi mieć jakieś niebywałe zalety skoro za taką cenę jest godna rozważenia. Jaka to by nie była lokalizacja, to działka ma dwie duże wady, które stanowią duże pole do negocjacji.

Edytowane przez domino34

czy wyobrażasz sobie że przy szer działki 16 m zmieścić dom i jeszcze drogę?.

Jak najbardziej. Bertha opisał jak to zrobić parę postów wcześniej.

Sam widziałem podobne ogłoszenie działki na sprzedaż. Działka ok 870m2 z czego 300m2 było zarezerwowane jako "komunikacja" do działki większej, która była z tyłu. Oczywiście sprzedający chciał pieniądze za 870m2 i podatek też jest płacony od 870m.

Nie widzę żadnego powodu, aby nie zrobić tak z działką 500m2, aby tylko samochód przejechał i nie urwał parapetu.

Edytowane przez domino34

Tylko widzisz, to już podane w opisie że dodatkowa komunikacja autor tematu nic nie wie o wydzieleniu drogi przed kupnem a powinien.

Jak dla mnie takich działek się nie kupuje, nawet za o wiele mniejsza ceną. Chciałbyś siedząc z rodziną przy grillu aby pod nosem jeździły Ci samochody?

Stąd stronę wcześniej już mnie dziwiło, że autor w ogóle rozważa tę działkę, zamiast szukać takiej z czystą sytuacją.

To, że jest to możliwe nie znaczy, że to popieram. Sam oczywiście nie chciałbym tak mieć.

• Like 1