merain 06.07.2021 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 I co to da, jak za oknem jest te 70-80%? Jak na zewnątrz jest 30 czy 20 st.C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.07.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Jak na zewnątrz jest 30 czy 20 st.C? Kaizen jest oderwany od rzeczywistości,typowy wyznawca cyferek i legend Może kasę z tego czerpie, któż to wie... Wg jego teorii,dzisiaj musiałbym wylewać wodę z domu wiadrami bo od 8 lat działa u mnie reku bez odzysku wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.07.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Jak na zewnątrz jest 30 czy 20 st.C? Np. Jak 4 lipca - klik wybierz 4 lipca, poniżej temperatury dodaj wilgotność. Niestety, forum świruje i nie mogę wstawić obrazka. Edytowane 7 Lipca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 09.07.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Np. Jak 4 lipca - klik wybierz 4 lipca, poniżej temperatury dodaj wilgotność. Niestety, forum świruje i nie mogę wstawić obrazka. Ale tutaj przez większość dnia temperatura była poniżej 20 stopni. Po co w takim dniu schładzać powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.07.2021 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2021 Ale tutaj przez większość dnia temperatura była poniżej 20 stopni. Po co w takim dniu schładzać powietrze? A no dlatego, że w mieszkaniu masz bardzo często cieplej niż na zewnątrz - przez zyski bytowe i słoneczne. W samochodzie to jeszcze lepiej widać - nawet przy 15* za oknem masz ponad 30* jak jedziesz w słońcu. Ale w tym wykresie chodzi o to, że nawet jak masz 26* na zewnątrz to wilgotność nie spada poniżej 71% - więc wentylacją nie osuszysz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2021 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 jedynie zdredukowabiu temp. podczas upałów o te 3st.C w stosunku do tego co mam teraz czyli ok. 28st.C na piętrze wieczorem. Za oknem mam teraz 13*. Wiesz, że Panas by teraz nie chłodził, bo ma zakres 16-43? Daikin lepiej, bo chłodzi od 10*. Więc przez noc nie zgromadzisz chłodu, bo go nie wyprodukujesz. A w dzień przez ograniczoną temperaturę GZ też nie za bardzo powstrzymasz przegrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.07.2021 02:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 (edytowane) Za oknem mam teraz 13*. Wiesz, że Panas by teraz nie chłodził, bo ma zakres 16-43? Daikin lepiej, bo chłodzi od 10*. Więc przez noc nie zgromadzisz chłodu, bo go nie wyprodukujesz. A w dzień przez ograniczoną temperaturę GZ też nie za bardzo powstrzymasz przegrzewanie. Za oknem mam obecnie 16st.C .. Panas nie chlodzi bo nie ma takiej potrzeby . Mam stałą temp. Dlatego, że nie mam badziewia domu jak Kaizen Człowieku, zważ na priorytety bo dom z Bk już Ci walnę. Weź się nie narażaj .. Edytowane 11 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merain 15.07.2021 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Za oknem mam teraz 13*. Wiesz, że Panas by teraz nie chłodził, bo ma zakres 16-43? Daikin lepiej, bo chłodzi od 10*. Więc przez noc nie zgromadzisz chłodu, bo go nie wyprodukujesz. A w dzień przez ograniczoną temperaturę GZ też nie za bardzo powstrzymasz przegrzewanie. Seria J chłodzi od 10 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2021 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Seria J chłodzi od 10 st.C Pytanie jest o konkretny model w którego instrukcji na 3 stronie stoi: Zewnętrzna temperatura otoczenia (°C)(Min. / Maks.) [...] 16 / 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merain 16.07.2021 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Pytanie jest o konkretny model w którego instrukcji na 3 stronie stoi: Zewnętrzna temperatura otoczenia (°C)(Min. / Maks.) [...] 16 / 43 Odniosleś się ogólnie do Panasonica i Daikina bez podania modelu. Seria J Panasonica chłodzi od takiej samej temp. co Daikin Altherma III, więc w przypadku obecnie dostępnych urządzeń nie jest do argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2021 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Odniosleś się ogólnie do Panasonica i Daikina bez podania modelu. Bo odpowiadam na pytanie o konkretne modele. Kontekst jest wyznaczony pierwszym postem i jak nie cytuję, to odnoszę się bezpośrednio do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merain 16.07.2021 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Bo odpowiadam na pytanie o konkretne modele. Kontekst jest wyznaczony pierwszym postem i jak nie cytuję, to odnoszę się bezpośrednio do tematu. Heh. To po co kilka stron postów w których dzięki pomocy @Andrzej5101 zdecydowałem o wyborze Panasonic 9 kW serii J zamiast serii H 9 kW 3-fazowej jak Ty cały czas jesteś przy 1 post'cie Daikin Althermq III 8 kW dawno temu odpadł z powodu ceny, która w moich oczach nie uzasadnia różnicy 6k PLN pomiędzy Panasonicem 1-fazowym 9 kW serii J. To się nie zwróci, szczególnie że parametry tych urządzeń są bardzo zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.07.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Seria J chłodzi od 10 st.C W servce manual od seri J jest podana temp.minimalna dla chłodzenia 16st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merain 16.07.2021 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 W servce manual od seri J jest podana temp.minimalna dla chłodzenia 16st. MDC Panasonic seria J 9 kW ma temp. zew. chłodzenia 10-43st.C (jest wprost w katalogu). W przypadku SDC, opieram się o informację reklamową Panasonica, ale takiej informacji nie ma wprost w katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.07.2021 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Mdc ma faktycznie 10st ale sdc 16st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Murawski 17.07.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Każda pompa ciepła jest dobra do temperatury 7 C czyli przy eksploatacji bez rozmrażania. Poniżej zaczyna się rozmrażanie które obniża efektywność COP pompy. W jednych bardziej w innych mniej. Tylko że w Polsce 80% ciepła dom potrzebuje wtedy kiedy jest poniżej 7 C a 55% ciepła kiedy jest poniżej -3 C. Nie ma sensu porównywanie pomp wg ich mocy katalogowej. Trzeba dopasować moc grzewczą z tabeli HC i moc elektryczną PI do zapotrzebowania na energię cieplną [kWh] w poszczególnych miesiącach i dniach - czyli do profilu zapotrzebowania na energię cieplną. Tylko w ten sposób można uzyskać wiarygodną prognozę zużycia prądu przez dany model pompy ciepła. Mam na to gotowego excela. Proszę o kontakt na priv to prześlę i powiem jak z tego korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.07.2021 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Każda pompa ciepła jest dobra do temperatury 7 C czyli przy eksploatacji bez rozmrażania. Poniżej zaczyna się rozmrażanie które obniża efektywność COP pompy. W jednych bardziej w innych mniej. Tylko że w Polsce 80% ciepła dom potrzebuje wtedy kiedy jest poniżej 7 C a 55% ciepła kiedy jest poniżej -3 C. Nie ma sensu porównywanie pomp wg ich mocy katalogowej. Trzeba dopasować moc grzewczą z tabeli HC i moc elektryczną PI do zapotrzebowania na energię cieplną [kWh] w poszczególnych miesiącach i dniach - czyli do profilu zapotrzebowania na energię cieplną. Tylko w ten sposób można uzyskać wiarygodną prognozę zużycia prądu przez dany model pompy ciepła. Mam na to gotowego excela. Proszę o kontakt na priv to prześlę i powiem jak z tego korzystać. Cały czas myślałem że całość to 100% A tu proszę -coś czego nie wiedziałem 80%+ 55%=135% Więc całość to 135% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.07.2021 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Cały czas myślałem że całość to 100% A tu proszę -coś czego nie wiedziałem 80%+ 55%=135% Więc całość to 135% ? To przeczytaj tekst jeszcze raz geniuszu , i spróbuj zrozumieć , czy trzeba te wartości dodawać ,czy może 55% ma się zawierać w 80% ( to taka wyższa matematyka , zadana z treścią , których nie opanowałeś). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.07.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) To przeczytaj tekst jeszcze raz geniuszu , i spróbuj zrozumieć , czy trzeba te wartości dodawać ,czy może 55% ma się zawierać w 80% ( to taka wyższa matematyka , zadana z treścią , których nie opanowałeś). Właśnie tak jak napisałem. Okres grzewczy tak samo jak jakakolwiek całość --czy to jabłko czy chleb to 100% całości. Tak samo ma się do okresu grzewczego, czy on będzie od 1 września do 31maja czy od 1 października do 1 kwietnia --to jest całość W rozumieniu jako okres grzewczy . Czyli 100% Tak to wyższa matematyka -dla niemoków to 3x3 stanowi problem. A skoro operujesz oznaczeniami matematycznymi -to Matematyka jest jedna i nie ma coś takiego jak 80%+55%=całość I zapewniam że geniuszem nie jestem. Lecz problemów z liczeniem nie miałem Powodzenia. Edytowane 24 Lipca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.07.2021 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Właśnie tak jak napisałem. Okres grzewczy tak samo jak jakakolwiek całość --czy to jabłko czy chleb to 100% całości. Tak samo ma się do okresu grzewczego, czy on będzie od 1 września do 31maja czy od 1 października do 1 kwietnia --to jest całość W rozumieniu jako okres grzewczy . Czyli 100% Tak to wyższa matematyka -dla niemoków to 3x3 stanowi problem. A skoro operujesz oznaczeniami matematycznymi -to Matematyka jest jedna i nie ma coś takiego jak 80%+55%=całość I zapewniam że geniuszem nie jestem. Lecz problemów z liczeniem nie miałem Powodzenia. No to spróbuję Ci o to zapisać jak powinieneś zrozumieć kończąc matematykę w podstawówce: @Maciej Murawski podzielił sezon grzewczy na okresy : ilość energii jaką potrzebuje dom w czasie w którym temperatura zewnętrzna jest powyżej 7 stopni ,i jest to 20 % ( da się to z tych danych obliczyć) ilość ,kiedy temp jest pomiędzy 7stopni a -3 stopnie , i jest to 25% ( da się to również policzyć) i okres poniżej -3 stopni ,i jest to 55%. Daje to razem 100% ? Przecież to jest kompromitacja , system szkolnictwa powinien Ci odszkodowanie zapłacić za to ,że nie opanowałeś zadań z treścią. Powodzenia tym bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts