-voymar- 25.07.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) No to spróbuję Ci o to zapisać jak powinieneś zrozumieć kończąc matematykę w podstawówce: @Maciej Murawski podzielił sezon grzewczy na okresy : ilość energii jaką potrzebuje dom w czasie w którym temperatura zewnętrzna jest powyżej 7 stopni ,i jest to 20 % ( da się to z tych danych obliczyć) ilość ,kiedy temp jest pomiędzy 7stopni a -3 stopnie , i jest to 25% ( da się to również policzyć) i okres poniżej -3 stopni ,i jest to 55%. Daje to razem 100% ? Przecież to jest kompromitacja , system szkolnictwa powinien Ci odszkodowanie zapłacić za to ,że nie opanowałeś zadań z treścią. Powodzenia tym bardziej... Uważałem że jesteś mądrzejszy. Myliłem się. Nie zamierzam tłumaczyć formy zapisu jak powinno być a o zadaniu z treścią to zapewne słyszałeś. Cyt.Tylko że w Polsce 80% ciepła dom potrzebuje wtedy kiedy jest poniżej 7 C a 55% ciepła kiedy jest poniżej -3 C. I to jest dla ciebie dobry zapis? OK Edytowane 25 Lipca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 29.07.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 A czemu nikt nie bierze pod uwagę Samsunga EHS na R32 8kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merain 31.07.2021 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2021 Czy ktoś z Was ma dostęp do dokumentacji technicznej, celem wykonania stopy fundamentowej pod pompę Aquarea 9 kW Seria J? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 31.07.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2021 (edytowane) Czy ktoś z Was ma dostęp do dokumentacji technicznej, celem wykonania stopy fundamentowej pod pompę Aquarea 9 kW Seria J? Na youtube poszukaj nagrań i zdjęć, dokumentacja nie jest potrzebna to tylko kawałek betonu przy domu. Ze swojego doświadczenia moge dodać bo sam robiłem fundament, że ten otwór ściekowy warto zrobić na całej długości między nogami pompy (jeśli wiadomo gdzie będzie dokładnie stała) niż jeden okrągły, u mnie część skroplin wpada tylko tylko centralnie do otworu, reszta z boków ścieka w dół wzdłuż fundamentu, małe detal który można zrobić lepiej Edytowane 31 Lipca 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 31.07.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2021 @Fanek, pozaklejaj silikonem otworki przygotowane pod mocowania opcjonalnego kabla grzewczego , to będzie Ci lecieć w jednym miejscu. Rura 110 to stanowczo przesada , ja mam 40mm wkopaną na głębokość 1,2m , po czym podłączoną do 4m odcinka 80mm rury drenażowej. Rurka 40mm na zewnątrz jest ocieplona , przez co ciepło z gruntu wystarcza ,żeby nic w niej nie zamarzało. Testowane podczas ostatnich mrozów -23 stopnie. Rurka wymierzona tak , żeby idealnie celowała w ten otwór pod pompą , i nigdzie dookoła pompy woda nie kapie. Jednorazowo podczas defrostu dla jednostki dwuwentylatorowej to lekko poniżej 5l ( osobiście zmierzyłem) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.07.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2021 Czy ktoś z Was ma dostęp do dokumentacji technicznej, celem wykonania stopy fundamentowej pod pompę Aquarea 9 kW Seria J? Czy to ( J ) czy ( H ) stopa jest taka sama. Po za tym to instalator powinien ci dać schemat wykonania fundamentu. Ja tak miałem Dziś już nie dam rady bo muszę wyjechać jak będziesz miał dalej problem to zaradzimy ale nie dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 01.08.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Mig25 słyszałem o tym patencie z zalepianiem otworów, ale nie chce nic zalepiać, u mnie nie jest to problem bo pompa stoi z boku nie na przejściu i będzie to spływało w grysik, wole aby było lepsze odprowadzanie tych skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.08.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Czy ktoś z Was ma dostęp do dokumentacji technicznej, celem wykonania stopy fundamentowej pod pompę Aquarea 9 kW Seria J? Generalnie to: Czy to ( J ) czy ( H ) stopa jest taka sama. Po za tym to instalator powinien ci dać schemat wykonania fundamentu. Ja tak miałem Dziś już nie dam rady bo muszę wyjechać jak będziesz miał dalej problem to zaradzimy ale nie dziś. Ale tu nie ma co dumać. Ludzie ustawiają nawet na 3 bloczkach fundamentowych wkopanych i stoi. Ale jak chcesz tak na mur beton porządnie to np. dwie stopy [20 x 60 x głębokość przemarzania], rozstaw osi stóp dostosowany do stojaka (różne są). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.08.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 5l wody co 1 godzinę w grysik.... Oczami wyobraźni widzę ,że przy ujemnych temperaturach robi się lodowisko na tym grysiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 01.08.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 2/3 skroplin wpada do otworu, 1/3 spływa, pompa stoi zakamarku przy domu gdzie rosną winogrona, do okoła fundamentu bedzie wysypane grysikiem, nikt tam nie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.08.2021 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Generalnie to: Ale tu nie ma co dumać. Ludzie ustawiają nawet na 3 bloczkach fundamentowych wkopanych i stoi. Ale jak chcesz tak na mur beton porządnie to np. dwie stopy [20 x 60 x głębokość przemarzania], rozstaw osi stóp dostosowany do stojaka (różne są). Nie wiem do kogo ty piszesz?I komu radzisz? Tak na marginesie- PC postawiona na bloczkach i przy sporych mrozach przestawi PC od pionu. Juz w tym sezonie grzewczym ktoś właśnie o takim zdarzeniu pisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 02.08.2021 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 I komu radzisz? Pytającemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.08.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts