pershing1899op.pl 20.06.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Przyszedł czas na wybór rekuperatora. Chciałbym jakiś z odzyskiem wilgoci do 8 tyś. Problem pojawia się taki, że na razie mam skończony parter 100m, a góra 70m jeszcze nie została ruszona. Chciałbym jednak już taki rekuperator, który ogarnie cały dom w przyszłości. Według obliczeń to zapotrzebowanie jest takie: kubatura wentylowana 260m3 (parter), wydajność centrali 400m3/200Pa. Projektant poleca requnet h400 erv.W cenie do 8 tyś chyba będzie ciężko o coś dobrego. Tylko cena rekuperatora z 03ozon pasuje. Ps. 4 osoby w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.06.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Według obliczeń to zapotrzebowanie jest takie: kubatura wentylowana 260m3 (parter), wydajność centrali 400m3/200Pa. To chyba tylko Izzifast mieści się w budżecie. Ale kto wymyślił, ze na 100m2 i 4 osoby ma być 400m3 i to @200Pa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 20.06.2021 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Ponieważ wliczono te 70m u góry i wychodzi 330m3. Dlatego pewnie wydajność rekuperatora jest większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.06.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 400m/h to nie jest za dużo.U mnie goście, parapetówka, itp. reku na max (400m3) plus klima i było komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 22.06.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 400m/h to nie jest za dużo. U mnie goście, parapetówka, itp. reku na max (400m3) plus klima i było komfortowo. co to znaczy komfortowo? Masz może na stacji pogodowej co2 i jego wynik podczas imprezy dla poszczególnych biegów centrali? Takie coś by bardzo dużo powiedziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.06.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Nie zamierzam mieć stacji pogodowej, no może tylko z pomiarem wilgotności. Określenie komfortowo jest subiektywne i oznacza to, że ani goście, ani ja nie odczuwaliśmy zaduchu i gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 07.07.2021 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Czy rekuperator izzi 302 erv bedzie dobry na zapotrzebowanie mojego donu czy jednak ma za małą wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.07.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Czy rekuperator izzi 302 erv bedzie dobry na zapotrzebowanie mojego donu czy jednak ma za małą wydajność? Sam sobie odpowiedz na podstawie tego czyli PN:: POLSKA NORMA PN-83/B-03430 Tytuł: Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania 2. WENTYLACJA W BUDYNKACH MIESZKALNYCH 2.1. Wentylacja mieszkań 2.1.2. Strumień objętości powietrza wentylacyjnego dla mieszkania określony jest przez sumę strumieni powietrza, usuwanych z pomieszczeń wymienionych w 2.1.1b). Strumienie te, niezależnie od rodzaju wentylacji, powinny wynosić co najmniej: - dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię gazową lub węglową - 70 m3/h, - dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię elektryczną: - w mieszkaniu do 3 osób - 30 m3/h, - w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób - 50 m3/h, - dla kuchni bez okna zewnętrznego lub dla wnęki kuchennej, wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h, - dla łazienki (z ustępem lub bez) - 50 m3/h, - dla oddzielnego ustępu - 30 m3/h, - dla pomocniczego pomieszczenia bezokiennego - 15 m3/h. - dla pokoju mieszkalnego, w przypadku określonym 2.1.1.b) - 30 m3/h. Kuchnie bez okna zewnętrznego, wyposażone w kuchnię gazową powinny mieć mechaniczną wentylację wywiewną; usuwany strumień powietrza powinien wynosić 70 m3/h. 3. WENTYLACJA W BUDYNKACH ZAMIESZKANIA ZBIOROWEGO 3.1. Strumień objętości powietrza wentylacyjnego powinien wynosić co najmniej: - dla pokojów mieszkalnych i sypialnych - 20 m3/h dla każdego mieszkańca, przy czym łączny strumień powietrza dla pokoju nie powinien być niższy od 1 wymiany na godzinę; - dla pokojów zbiorowego przebywania ludzi (np. świetlice, pokoje nauki, jadalnie) - 20 m3/h dla każdej przebywającej osoby; - dla kuchni, łazienek i ustępów, przeznaczonych do użytku indywidualnego - wg 2.1.2. - dla pokojów klimatyzowanych oraz wentylowanych o nie otwieranych oknach - 30 m3/h dla każdej osoby. Strumień powietrza wentylacyjnego dla kuchni i pomieszczeń sanitarno-higienicznych, przeznaczonych dla wspólnego użytku mieszkańców, oraz innych nie wymienionych pomieszczeń - powinien odpowiadać obowiązującym przepisom lub szczegółowym wymaganiom technologicznym i sanitarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ymon 13.07.2021 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Czy rekuperator izzi 302 erv bedzie dobry na zapotrzebowanie mojego donu czy jednak ma za małą wydajność? Zależy czego oczekujesz, obliczanie ilości powietrza możesz podpatrzeć na filmie: Wg mnie izzi da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekrk 15.07.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Podpinam się:Jaki rekuperator V z około 600m3 i ERV wybrać? Polowałem na thessla 600V z ERV lecz co miesiąc informacja, że będą za chwile. Miała być do końca czerwca, a teraz zmienili zdanie i info że " w tym roku". Jakie są dobre sprawdzone porządne firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 17.07.2021 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Dzwoniłem do producenta izzi i ta jednostka będzie za słaba. Zaoferowano mi jednostkę o killa tysięcy droższą. Chyba z moim budżetem zostaje tylko o3ozon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 29.07.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 Dziwnie Ci wyliczyli... ja mam kubaturę domu ponad 900m3 i rekuperacja pracuje na 260m3/h. Jak mam gości ponad 5 osób (w sumie co najmniej 9) to przełączam na 350m3/h i wystarcza.Ty będziesz miał tego połowę. U mnie w domu są 4 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts