Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przetwornica zamiast agregatu

Recommended Posts

Zaczynam budowę i potrzebne mi tymczasowe źródło zasilania podstawowych urządzeń - jakaś piła, szlifierka, betoniarka (coś koło 700W), ładowarka do baterii. Niestety mój stary W124 nie ma za dużo miejsca, żebym mógł wrzucić agregat - te kompaktowe są lekko za drogie jak na moje aktualne potrzeby. I tutaj pojawia się pytanie: czy ktoś stosował zamiast agregatu przetwornicę napięcia 12/230?

Pewnie próbowali i pewnie słabo wyszło, bo powszechnej informacji na temat brak.

Diabeł tkwi w szczegółach...

Poczytaj o kosie do trawy na baterie.

Chociaż...

Jakby tak autko na baterie na betoniarkę przerobić - to by zadziałało!

:lol:

Adam M.

Niestety mój stary W124 nie ma za dużo miejsca, żebym mógł wrzucić agregat - te kompaktowe są lekko za drogie jak na moje aktualne potrzeby. I tutaj pojawia się pytanie: czy ktoś stosował zamiast agregatu przetwornicę napięcia 12/230?

Nikt nie stosuje, bo to nie ma sensu

- za mało energii w akumulatorze

- przetwornica nie ma 100% sprawności, a raczej 75% - 80%

- jak Twój W124 jest za mały na zwykły kompaktowy agregat, bo raczej będzie też za mały na baterie akumulatorów potrzebnych do rozsądnej pracy

- ten pomysł i tak wyjdzie drożej niż zwykły agregat i parę litrów paliwa, jak wypożyczysz to już w ogóle. Przetwornica, która się do czegokolwiek nadaje też będzie pod tysiaka kosztować.

Na prawdę takiego agregatu nie załadujesz do swojego merca??:

https://allegro.pl/oferta/agregat-pradotworczy-generator-pradu-3500w-7km-9513746332?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+do+maszyn+i+innych+pojazd%C3%B3w+-+Cz%C4%99%C5%9Bci+do+przyczep+i+naczep&gclid=Cj0KCQjw_dWGBhDAARIsAMcYuJzjUE0CoXrn08KwfaaeME3z4lviBxmEsVK2qjXd4LjGgdaSsedyrpwaAmpDEALw_wcB

Przecież przeciętny budujący się Polak by go do Tico zapakował ;)

Edytowane przez domino34

Gdybym miał wozić tylko agregat, to bym znalazł miejsce i na taki 10kW. Niestety póki co cały warsztat potrzebny mi na miejscu, muszę wozić w samochodzie. Chwilowo jadę na bateriach i ręcznych narzędziach, będę później potrzebował betoniarkę odpalić.

Rozważam różne opcje. Zgodzić się natomiast muszę, że kosztowo wychodzi praktycznie to samo.

Ale ja nie potrzebuję takiego dużego. Chodziło o ilość miejsca w samochodzie, w którym chwilowo mam bagażnik zawalony po brzegi. Mniejsza o to. Dobry akumulator i przetwornica to koszt taniego agregatu średniej wielkości. Możliwości wykorzystania dużo mniejsze, ale całość o wiele poręczniejsza, lżejsza i zajmuje mniej miejsca. Jak wspomniałem - rozważam opcje. Może prąd uda się ogarnąć szybko i problemu się rozwiąże sam.

A swoją drogą, to sedan na budowę, to słaba opcja. Szczególnie taki, w którym nie można złożyć siedzeń z tyłu.