JaninaJot 24.06.2021 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Zaczynam budowę i potrzebne mi tymczasowe źródło zasilania podstawowych urządzeń - jakaś piła, szlifierka, betoniarka (coś koło 700W), ładowarka do baterii. Niestety mój stary W124 nie ma za dużo miejsca, żebym mógł wrzucić agregat - te kompaktowe są lekko za drogie jak na moje aktualne potrzeby. I tutaj pojawia się pytanie: czy ktoś stosował zamiast agregatu przetwornicę napięcia 12/230? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.06.2021 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Pewnie próbowali i pewnie słabo wyszło, bo powszechnej informacji na temat brak. Diabeł tkwi w szczegółach... Poczytaj o kosie do trawy na baterie. Chociaż... Jakby tak autko na baterie na betoniarkę przerobić - to by zadziałało! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 25.06.2021 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Niestety mój stary W124 nie ma za dużo miejsca, żebym mógł wrzucić agregat - te kompaktowe są lekko za drogie jak na moje aktualne potrzeby. I tutaj pojawia się pytanie: czy ktoś stosował zamiast agregatu przetwornicę napięcia 12/230? Nikt nie stosuje, bo to nie ma sensu - za mało energii w akumulatorze - przetwornica nie ma 100% sprawności, a raczej 75% - 80% - jak Twój W124 jest za mały na zwykły kompaktowy agregat, bo raczej będzie też za mały na baterie akumulatorów potrzebnych do rozsądnej pracy - ten pomysł i tak wyjdzie drożej niż zwykły agregat i parę litrów paliwa, jak wypożyczysz to już w ogóle. Przetwornica, która się do czegokolwiek nadaje też będzie pod tysiaka kosztować. Na prawdę takiego agregatu nie załadujesz do swojego merca??: https://allegro.pl/oferta/agregat-pradotworczy-generator-pradu-3500w-7km-9513746332?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+do+maszyn+i+innych+pojazd%C3%B3w+-+Cz%C4%99%C5%9Bci+do+przyczep+i+naczep&gclid=Cj0KCQjw_dWGBhDAARIsAMcYuJzjUE0CoXrn08KwfaaeME3z4lviBxmEsVK2qjXd4LjGgdaSsedyrpwaAmpDEALw_wcB Przecież przeciętny budujący się Polak by go do Tico zapakował Edytowane 25 Czerwca 2021 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 25.06.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 był tu ktoś na forum, co z powodzeniem stosował przetwornicę i opisał wszystkie swoje doświadczenia, poszukaj dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.06.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dać się da bo niby dlaczego nie zwłaszcza jak do bagażnika załadujesz solidną baterię aku. Pobór prądu z aku przy takim obciążeniu to ponad 100A, jeśli masz taki o pojemność 150Ah to da się popracować na nim tak ok. 1,5h przynajmniej teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.06.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Bez przesady z tymi rozmiarami agregatu. U siebie używałem agregat pramac 3000W bez AVR, który z powodzeniem pędził duża szlifierkę. Oczywiście nie wszystkie urządzenia na raz, ale za 900zl używany w dobrym stanie wystarczył.Mieścił się w bagażniku sedana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 26.06.2021 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Gdybym miał wozić tylko agregat, to bym znalazł miejsce i na taki 10kW. Niestety póki co cały warsztat potrzebny mi na miejscu, muszę wozić w samochodzie. Chwilowo jadę na bateriach i ręcznych narzędziach, będę później potrzebował betoniarkę odpalić.Rozważam różne opcje. Zgodzić się natomiast muszę, że kosztowo wychodzi praktycznie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.06.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Po co Tobie agregat 10kW. Wystarczy 1,5kW ok. 50x50x60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 27.06.2021 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ale ja nie potrzebuję takiego dużego. Chodziło o ilość miejsca w samochodzie, w którym chwilowo mam bagażnik zawalony po brzegi. Mniejsza o to. Dobry akumulator i przetwornica to koszt taniego agregatu średniej wielkości. Możliwości wykorzystania dużo mniejsze, ale całość o wiele poręczniejsza, lżejsza i zajmuje mniej miejsca. Jak wspomniałem - rozważam opcje. Może prąd uda się ogarnąć szybko i problemu się rozwiąże sam. A swoją drogą, to sedan na budowę, to słaba opcja. Szczególnie taki, w którym nie można złożyć siedzeń z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.06.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Myślę, że dobra przetwornica i aku zajmą niewiele mniej miejsca. Jak już miałem ssz to wszystkie narzędzia zostawiałem na budowie - po założeniu alarmu na szybko. Jeśli chodzi o sedana - to hak załatwia sprawę i na budowę staje się bardziej praktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts