Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana pieca

Decmario

Recommended Posts

Za 600 dni każą nam tu wymienić wszystkie kotły poniżej 3 klasy – gminna krakowskiego obwarzanka i zastanawiam się w co inwestować? :eek: Taki kocioł 5 klasy to dycha jak nic plus zasilanie ekogoszkiem. Jak wygląda spalanie w 5 klasie pieca? I czy mam jakąś alternatywę? A może cos z budżetu państwa albo gminy w jakieś dotacji mogę dostać? Ktoś jest zorientowany. Mamy domek z lat 80 z grzejnikami, marnie ocieplony niedawno wymieniłem okna na bardziej szczelne.

Możesz dostać z Czystego Powietrza dotację za wymianę kopciucha, ale od nowego roku na pewno nie na kocioł na węgiel. A alternatyw jest sporo i to zdecydowanie bardziej komfortowych w użytkowaniu niż kotły na ekogroszek. Najczęstszym wyborem w Czystym Powietrzu są kondensacyjne kotły gazowe, potem pompy ciepła i kotły na pellet. Przy okazji zastanów się nad termomodernizacją samego budynku, bo najbardziej ekologiczna i ekonomiczna energia jest ta niewyprodukowana. O dotacje w gminie musisz się dopytać, ale tak czy inaczej jeżeli jakaś będzie to nawet na to samo przedsięwzięcie można łączyć dotację gminną z dotacją w czystym powietrzu. Oprocz tego jeszcze jest podatkowa ulga termomodernizacyjna, któą też można łączyć z dotacjami.

Proponuję sobie poczytać o programie Czyste Powietrze.

Mamy domek z lat 80 z grzejnikami, marnie ocieplony niedawno wymieniłem okna na bardziej szczelne.

Jaka powierzchnia?.

I czy mam jakąś alternatywę? A może cos z budżetu państwa albo gminy w jakieś dotacji mogę dostać?

Pewnie że jest tylko skrzętnie ukrywana - kocioł zgazowujący z buforem ciepła.

Za 600 dni każą nam tu wymienić wszystkie kotły poniżej 3 klasy

Masz jeszcze trochę czasu:

Województwo małopolskie

Uchwała antysmogowa dla Krakowa od 1 września 2019 roku zakazuje spalania paliw niskiej jakości (węgla kamiennego, węgla brunatnego, mułu, wilgotnego drewna).

Uchwała antysmogowa dla woj. małopolskiego ustala następujące terminy:

- od 1 lipca 2017 roku nie można opalać domów i mieszkań węglem kamiennym lub brunatnym, jeżeli ponad 15% ziarna stanowi ziarno o wielkości 0-3 mm, a także nie można spalać biomasy o poziomie wilgotności wyższym niż 20%,

- do 2023 roku powinny zostać wymienione stare piece o sprawności cieplnej poniżej 80% lub powinny zostać one doposażone w urządzenia i filtry redukujące emisję pyłów,

- po 1 stycznia 2027 roku można montować tylko kotły klasy min. 5, natomiast montaż kotłów klas 3 i 4 zostanie zakazany.

zastanawiam się w co inwestować?

Ja bym zainwestował w kocioł zgazowujący a po "dociśnięciu" przez urzędników dołożył bufor. W ciągu siedmiu lat może się wszystko poprzewracać.

PS.

Proszę jednak pamiętać że bufor to nie kara tylko wygoda i oszczędność.

Edytowane przez DUNIA.MD

Popieram przedmówcę jeśli chodzi o kocioł zgazowujący. Ciekawe rozwiązanie i na pewno oszczędniejsze niż pellet, jednak jest zawsze ale, trzeba go "zasypywać", a kocioł na pellet z podajnikiem odwiedzać raz na tydzień. Sam się odpali kiedy trzeba. Bufor w każdym przypadku dobry bo piec w optymalnej temperaturze będzie mógł spalać paliwo.

Za 600 dni każą nam tu wymienić wszystkie kotły poniżej 3 klasy – gminna krakowskiego obwarzanka i zastanawiam się w co inwestować? :eek: Taki kocioł 5 klasy to dycha jak nic plus zasilanie ekogoszkiem. Jak wygląda spalanie w 5 klasie pieca? I czy mam jakąś alternatywę? A może cos z budżetu państwa albo gminy w jakieś dotacji mogę dostać? Ktoś jest zorientowany. Mamy domek z lat 80 z grzejnikami, marnie ocieplony niedawno wymieniłem okna na bardziej szczelne.

Niedawno też postawiłem prawie całą nową instalacje grzewczą. Niestety ceny urządzeń i koszty powalają na łopatki. Oczywiście w trosce o środowisko wymieniłem piec na ten ekodesign i pociągnęło mnie po kieszeni – nawet cześć skredytowałem w banku. Po pierwszym sezonie grzewczym widać różnicę – piec niskoemisyjny to cudeńko. Do podajnika wrzucam [sPAMER] raz mocniejszy raz słabszy gdy jest cieplej i widzę różnice. W obsłudze – automatyka i jak węgiel jest spalany. Z komina nic się nie ulatnia. Nie truję. I zużycie o jakieś 2 tony niższe niż kiedyś. Stan centralnego jest ogromnie ważny, sam piec tez robi robotę. Wystarczy dobrej jakości paliwo i można grzać. Mysle, ze ten węgiel to nie jednemu życie ratuje i tak szybko w dobrych piecach spalania go nie zakażą. :wiggle:

Edytowane przez Elfir
spamer

Nie truję. I zużycie o jakieś 2 tony niższe niż kiedyś. Stan centralnego jest ogromnie ważny, sam piec tez robi robotę. Wystarczy dobrej jakości paliwo i można grzać. Mysle, ze ten węgiel to nie jednemu życie ratuje i tak szybko w dobrych piecach spalania go nie zakażą. :wiggle:

Spalałeś 10 ton, teraz 8?

Gratuluję.

Dzień dobry

Przy okazji wymiany kotła, warto rozważyć także termomodernizację budynku. W innym przypadku niezależnie od stosowanego źródła ciepła opłaty eksploatacyjne mogą być wysokie.

Zachęcam do zapoznania się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych firmy Bosch Termotechnika. Kotły kondensacyjne są objęte dotacjami z programu czyste powietrze, oraz ulgami termomodernizacyjnymi.

Zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością rozwieje Pana wątpliwości i pomoże w dobraniu najlepszych możliwych urządzeń. Najbliższego autoryzowanego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/

Pozdrawiam

----------------------------------

Konsultant Bosch Termotechnika

• 1 month później...