Program93 25.06.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Witam ,Pewne pomieszczenie w budynku zewnętrznym dociepliłem styropianem 2 miesiące temu, klej dodatkowo zagruntowany gruntem pod przyszłe malowanie , ale zapytanie sprawiają pojawiające się plamki wody/wilgoci na kleju ? Pomieszczenie po pracach dodatkowo było osuszane maszyną. Nie ma prawa tam być wody pod izolacją, ponieważ wyżej strop i nowy szczelny dach , plamki pojawiają się w różnych miejscach i potem znikają . Może za słaba wentylacja naturalna w pomieszczeniu ? W załączniku zdjęcia podglądowe do oceny : https://zapodaj.net/b9aaa529ae780.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/2ef1cbe0e630e.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Może za słaba wentylacja naturalna w pomieszczeniu ? Możliwe. Zrób obrzęd gromniczny. Chociaż jak to punktowo, po środku i latem, to dziwne. Skąd to przekonanie o szczelności dachu? Jaki strop>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 27.06.2021 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Dach szczelny bo przy ulewach sprawdzałem i nic nie leciało , strop betonowy ,a pod nim czyli sufit tego pomieszczenia zrobiona konstrukcja z łat pod wełne i wykończona OSB . Sam się trochę dziwie bo to taka plamka na środku wgl z niczym nie związana . Wentylacja będzie wykonana , ponieważ pomieszczenie jest całe wyklejone styro, więc termosik , a jedyny napływ powietrza to szczeliny w bramie wjazdowej . Zapytam bo robiłem to z myślą jako przechowalnia pod owoce/warzywa , latem chłodno ,a zimą ciepło ,ale tak szczerze to słabo jest bo już przy tych pogodach tam również jest gorąco jedynie montaż klimy chyba da odpowiednie rezultaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2021 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 strop betonowy ,a pod nim czyli sufit tego pomieszczenia zrobiona konstrukcja z łat pod wełne i wykończona OSB Jak przestrzeń między stropem a OSB jest wentylowana? Obstawiam nieszczelną paroizolację (albo i jej brak) i mizerną/brak wentylacji. Efekt - masz nasiąkniętą skroplinami wełnę i miejscami wyłazi. Wywierć dziurkę i wsuń higrometr dla sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 28.06.2021 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Ojj , nie jest wentylowana , wełna dociśnięta do stropu i paroizolacją pod spodem na papiaki . Wiem , złe to jest , ale to robili goście od tynków , a wiedzy nie mieli jak widać . Czy po poprawieniu wentylacji samego pomieszczenia połowicznie się poprawi , bo teraz nie wiem jak ta wentylacje wełny zrobić … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts