Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy izolacja od wewnątrz

Program93

Recommended Posts

Witam ,

Pewne pomieszczenie w budynku zewnętrznym dociepliłem styropianem 2 miesiące temu, klej dodatkowo zagruntowany gruntem pod przyszłe malowanie , ale zapytanie sprawiają pojawiające się plamki wody/wilgoci na kleju ? Pomieszczenie po pracach dodatkowo było osuszane maszyną.

Nie ma prawa tam być wody pod izolacją, ponieważ wyżej strop i nowy szczelny dach , plamki pojawiają się w różnych miejscach i potem znikają . Może za słaba wentylacja naturalna w pomieszczeniu ?

W załączniku zdjęcia podglądowe do oceny :

https://zapodaj.net/b9aaa529ae780.jpg.html

https://zapodaj.net/2ef1cbe0e630e.jpg.html

Dach szczelny bo przy ulewach sprawdzałem i nic nie leciało , strop betonowy ,a pod nim czyli sufit tego pomieszczenia zrobiona konstrukcja z łat pod wełne i wykończona OSB . Sam się trochę dziwie bo to taka plamka na środku wgl z niczym nie związana .

Wentylacja będzie wykonana , ponieważ pomieszczenie jest całe wyklejone styro, więc termosik , a jedyny napływ powietrza to szczeliny w bramie wjazdowej .

Zapytam bo robiłem to z myślą jako przechowalnia pod owoce/warzywa , latem chłodno ,a zimą ciepło ,ale tak szczerze to słabo jest bo już przy tych pogodach tam również jest gorąco jedynie montaż klimy chyba da odpowiednie rezultaty ?

strop betonowy ,a pod nim czyli sufit tego pomieszczenia zrobiona konstrukcja z łat pod wełne i wykończona OSB

Jak przestrzeń między stropem a OSB jest wentylowana?

Obstawiam nieszczelną paroizolację (albo i jej brak) i mizerną/brak wentylacji. Efekt - masz nasiąkniętą skroplinami wełnę i miejscami wyłazi. Wywierć dziurkę i wsuń higrometr dla sprawdzenia.

Ojj , nie jest wentylowana , wełna dociśnięta do stropu i paroizolacją pod spodem na papiaki . Wiem , złe to jest , ale to robili goście od tynków , a wiedzy nie mieli jak widać .

Czy po poprawieniu wentylacji samego pomieszczenia połowicznie się poprawi , bo teraz nie wiem jak ta wentylacje wełny zrobić …