Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstawienie okna dachowego w istniejącym dachu

ghakki

Recommended Posts

Witajcie.

Proszę o poradę i wskazówki.

W istniejącym dachu skośnym chcę wstawić okno dachowe 78x118 Fakro.

Dach ma już pokrycie dachówką oraz papę na pełnym deskowaniu, natomiast nie ma jeszcze izolacji. Między krokwiami dostępne są 82cm.

Pytania:

1. Jak wyciąć w deskowaniu otwór okienny aby nie uszkodzić papy, która trzeba później wywinąć? Myślę aby deskowanie wyciąć od środka stosując zagłebiarkę, czy to dobry pomysł?

2. Może lepiej zacząć te prace od zewnątrz, od zdjęcia dachówek?

3. Jakim materiałem wykonać wszystkie uszczelnienia wokół okna - papą, zważywszy że już jest nią pokryty dach, czy może powinienem użyć membrany? Obawiam się że papa będzie się łamać przy odginaniu.

Bedę wdzięczny za wszelkie porady.

Wiem, że jest wiele filmów instruktażowych, ale w każdym z nich nie ma papy na pełnym deskowaniu, dlatego nie są tożsame z moim przypadkiem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Witajcie.

Proszę o poradę i wskazówki.

W istniejącym dachu skośnym chcę wstawić okno dachowe 78x118 Fakro.

Dach ma już pokrycie dachówką oraz papę na pełnym deskowaniu, natomiast nie ma jeszcze izolacji. Między krokwiami dostępne są 82cm.

Pytania:

1. Jak wyciąć w deskowaniu otwór okienny aby nie uszkodzić papy, która trzeba później wywinąć? Myślę aby deskowanie wyciąć od środka stosując zagłebiarkę, czy to dobry pomysł?

2. Może lepiej zacząć te prace od zewnątrz, od zdjęcia dachówek?

3. Jakim materiałem wykonać wszystkie uszczelnienia wokół okna - papą, zważywszy że już jest nią pokryty dach, czy może powinienem użyć membrany? Obawiam się że papa będzie się łamać przy odginaniu.

Bedę wdzięczny za wszelkie porady.

Wiem, że jest wiele filmów instruktażowych, ale w każdym z nich nie ma papy na pełnym deskowaniu, dlatego nie są tożsame z moim przypadkiem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Ad1.Od środka nie wytniesz, jest to praktycznie nie osiągalne.

Musisz zdjąć dachówkę w planowanym miejscu osadzenia okna dachowego pomiędzy dwoma krokwiami i po zaznaczeniu obwodu ramy okiennej na papie naciąć po przekątnej X, w ten sposób będziesz miał papę na wywinięcia z każdej strony, oczywiście łaty też musisz wyciąć. Następnym krokiem będzie wycięcie deskowania pod okno dachowe. Otwór tak wycyrkluj aby z jednej strony (przeważnie z prawej) okna zaczynało się od pełnej dachówki, wtedy tylko będziesz ewentualnie docinał z jednej strony a nie z dwóch dachówki.

Ad3. Papa może być faktycznie sztywnawa, możesz użyć do ogrzania jej opalarki aby była bardziej elastyczna. I tak do uszczelnienia musisz uszczelnić okno kołnierzem. Nie wiem jakiej formy okno kupisz ale kilka firm daje kołnierz uszczelniający w komplecie z oknem.

I najważniejsza rzecz to dać rynienkę odwadniająca powyżej okna dachowego aby odprowadzała wodę z pola w którym jest zamontowane okno.

Czy Ty pytałeś czy jest potrzebne PnB do zamontowania okna??

• 2 weeks później...