Sebixx 28.06.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Część! Mam do was kilka pytań odnośnie wentylacji. W projekcie mam wentylację naturalną (grawitacyjną)? Nie wiem czy to jest to samo ale chodzi o to, że powietrze dostarczane jest do domu nawiewnikami okiennymi, a wyciągane na zewnątrz kominem wentylacyjnym. Jest kilka spraw o które chciałem zapytać: 1. Czy do jednego pionu wentylacyjnego można podłączyć tylko jedno pomieszczenie? Z tego co czytałem to pomieszczenia, w których nie ma okien oraz w garderobie, kuchni, łazience, kotłowni powinny być osobne piony. 2. Jak sprawa wygląda w przypadku sypialni i salonu? Czy jeżeli np. pomiędzy sypialnią a pomieszczeniem z kratka znajdują się max. dwa skrzydła drzwiowe to w sypialni nie musi być już kratki wentylacyjnej? 3. Czy na poddaszu użytkowym w każdym pomieszczeniu powinna być kratka wentylacyjna? Wiadomo, że garderoba i łazienka tak, ale czy w sypialniach też powinny być takie kratki? Jeżeli tak to czy sypialnie te musza mieć indywidualne piony wentylacyjne? A może wystarczy kratka w holu, a wówczas pomiędzy sypialniami, a kratka będzie jedno skrzydło drzwiowe. 4. Czy w sytuacji gdyby jednak na poddaszu sypialnie musiały mieć kratki wentylacyjne, a były oddalone od zaprojektowanego komina to czy można te kratki połączyć poziomo z kominem? Czy też trzeba w tych pomieszczeniach wybudować dodatkowe kominki wentylacyjne? 5. Czy do budowy pionów wentylacyjnych wystarczą pustaki wentylacyjne? Czy w pustakach tych trzeba umieszczać dodatkowo kolejną rurę czy wystarczy sama ścianka pustaka jako kanał wentylacyjny? 6. Czy na dole takiego pionu wentylacyjnego należy wykonać rewizję i np. naczynie do zbierania skroplin? 7. Czy żeby stworzyć wentylację hybrydową wystarczy zainstalować dedykowany do takiej wentylacji odpowiedni wentylator? Czytałem też o czujnikach sterujących pracą tych wentylatorów. To taka paczka pytań na początek,. Znalezione informacje na ten temat są czasem sprzeczne więc może ktoś kto się zna podpowie co i jak. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez Sebixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.06.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Zasadniczo nie da się odpowiedzieć dobrze na większość z postawionych pytań. Dlaczego? Dlatego, że wentylacja hybrydowa jest dostosowana do specyfiki danego domu. Projektant wykonuje stosowne obliczenia i przedstawia projekt, który zawiera konkretne modele nawiewników i konkretne modele wentylatorów. Zdarza się sytuacja, że dobrze działająca wentylacja hybrydowa wymaga np. zamurowania jakiegoś kanału z "gotowca" albo wycięcia otworu w kominie lub wycięcia otworów w ścianach albo podcięcia drzwi itp. Ad 7) Czujniki są zwykle zintegrowane z wentylatorem, patrz np. Blauberg Smart. Ad 5) Żadnych dodatkowych rur nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 28.06.2021 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Ok dziękuję kolego. Czegoś już jednak się dowiedziałem. W projekcie mam wentylację naturalną. Czytałem jednak, że nie zawsze jest ona skuteczna i można ją poprawić montując dodatkowy wentylator na kominku tak by wymusił on przepływ powietrza w przypadku słabo działającej wentylacji naturalnej. Skoro tak to pomyślałem czemu od razu tego nie zrobić i stąd moje pytania. Dzięki jeszcze raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.06.2021 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Jestem w tej samej sytuacji. Wentylacji mechanicznej nie chcę, a grawitacyjną należy usprawnić. Z tym że ja już mam projekt hybrydowej. Teraz trzeba go będzie zrealizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 28.06.2021 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Trzymam zatem kciuki żeby wszystko się udało. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts