eMdzeJ 30.06.2021 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Panasonic 7kw split seria JRotenso 8kw split Instalator zachwala Rotenso, że dobre bebechy w środku, pompa wilo, porządnia sprężarka etc Cenowo Rotenso droższe o niecały 1000 zł. Obie ceny są dobre. Rotenso:plusy:centralny serwis5 lat gwarancji w standardziegrzałki modułowe 3 i 6kw czyli w razie usterki i czekania na serwis to pokrywa całość zapotrzebowania budynku. Będzie drożej ale będzie ciepło.jest cichszapracuje do niższych temperaturna papierze wygląda lepiej parametrami minusy nowość (teoretycznie)lekko droższa Panasonicplusy:znane od lat na rynku, wiadomo czego się spodziewaćmożliwość podłączenia pod dom inteligentny rozwiązaniami darmowymi pare złotych tańsza mimusydo 5 letniej gwarancji trzeba dopłacić (przy drogich ofertach są w cenie, pisze o pro partnerach)pompa do co jest Panasonica i droga troche głośniejszaserwis robiony przez instalatora. Jak zachla albo nie ma czasu to można sobie poczekać na obsługę. Cieżko zmienić serwisanta. Ceny serwisów i ich częstotliwość jest porównywalna. Jakieś sugestie? Rotenso niby robi klimatyzatory od jakiegoś czasu, pompa konstrukcyjnie chyba nie jest ich to jakiś branding.. Nie słyszałem jakiś narzekań na ich klimy. Parametry Panasonica są sprawdzone w boju, a Rotenso nie wiadomo, papier wszystko przyjmie Nie wiem jak z programowaniem, wygladem i wygodą sterownika etc. Edytowane 30 Czerwca 2021 przez eMdzeJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 30.06.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Centrala Rotenso jest dobrze zaopatrzona i jeszcze na pierwsze odpalenie przyjeżdża autoryzowany.Przynajmniej tak w teorii.Sprężary Mitsu także ja bym się nie bał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.06.2021 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 widziałem ten filmik. Akurat ten instalator o którym mówię to ma uprawnienia serwisowe i robi też na moim terenie uruchomienia. Zastanawia mnie tylko co będzie z gratami za np 8 lat. Do Panasonica raczej będą i to dostępne w miarę szybko. A czy do Rotenso? Szczególnie jak to jest branding. Bo chłodniczo to pewnie nic tam wybitnego nie ma da się naprawić nawet na zamiennikach jakiś. Ale z elektroniką to mogą być cuda. Ciężko też powiedzieć ile części będą kosztować po gwarancji. W Panasie płyta główna to poniżej 1 tys. W Rotenso wielka niewiadoma. Nawet nie ma jakiegoś filmiku który by pokazywał jak wygląda menu i obsługa tego. Instrukcję sobie przeczytałem i nadal nie mam pojęcia co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 01.07.2021 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 może mamy tu jakiegoś instalatora co zakładał ostatnio Rotenso i by się podzielił wnioskami? Mam walniętą sąsiadkę od strony pompy i też mnie interesuje odczucie głośności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 17.12.2021 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Może to tylko wybujała fantazja pracownikow polskiego oddzialu mitsubishi a może prawda ale kraży opinia że…. Spreżarka mitsu. w produkcie konkurencji to produkt ktory pomimo ze jest sprawny to z jakiś wzgledow nie został zamontowany w urządzeniach mitsubishi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 17.12.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Może to tylko wybujała fantazja pracownikow polskiego oddzialu mitsubishi a może prawda ale kraży opinia że…. Spreżarka mitsu. w produkcie konkurencji to produkt ktory pomimo ze jest sprawny to z jakiś wzgledow nie został zamontowany w urządzeniach mitsubishi. A co mają pracownicy innego gadać idąc tym tokiem myślenia mercedes swoje silniki konkurencji sprzedaje wybrakowane,renault też mimo ,że lądują w mercedesie panasonika,sony,philipsa i innych lg robi w bambuko sprzedając okrojone matryce oled.Awaryjnośc jest większa u konkurencji jak u Lg i tak wszyscy nawzajem się oszukują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 17.12.2021 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Panasonic 7kw split seria J Rotenso 8kw split Instalator zachwala Rotenso, że dobre bebechy w środku, pompa wilo, porządnia sprężarka etc Cenowo Rotenso droższe o niecały 1000 zł. Obie ceny są dobre. Rotenso: ... pracuje do niższych temperatur na papierze wygląda lepiej parametrami ... W którą część tabelki patrzałeś, że wygląda lepiej? Na podstawie tabelek robiłem wykresy mocy grzewczej, przy -20*C to jednak Panasonic wypada lepiej. Tabelka Roteso sięga -25*C ale przy -20*C może dogrzać wodę tylko do +45*C - to jest granica dla każdej P.C. na czynniku R32. Po prostu Panasonic nie pochwalił się co będzie przy -25*C ale tak samo do tej temp. będzie pracował. Nie znam ani Panasonica ani Rotenso od strony serwisu. Wykresy przedstawiają moc grzewczą osiąganą dla danej temp. wody przy określonej temperaturze otoczenia. Dla każdego producenta przyjmowałem te same parametry wody i odczytywałem moc z tabelki. Więc proporcje wykresu są zachowane. Pod linkiem Rotenso i Panasonic - więcej firm, wykresy są od połowy szóstej strony: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8100156&viewfull=1#post8100156 Wykres Rotenso wypada lepiej w temperaturach dodatnich, ale wtedy każda P.C. będzie modulowała i pracowała blisko minimum swojej mocy, a nie blisko maksimum. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 17.12.2021 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 temat już dawno jest nieaktualny wybór padł na panasonica ze względu na długość na rynku i możlwości wpięcia do Home Assistanta. Był też tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 17.12.2021 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Faktycznie - michal.bdg oraz Barliniak odkopali temat z czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts