Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic czy Rotenso?

eMdzeJ

Recommended Posts

Panasonic 7kw split seria J

Rotenso 8kw split

Instalator zachwala Rotenso, że dobre bebechy w środku, pompa wilo, porządnia sprężarka etc

Cenowo Rotenso droższe o niecały 1000 zł. Obie ceny są dobre.

Rotenso:

plusy:

centralny serwis

5 lat gwarancji w standardzie

grzałki modułowe 3 i 6kw czyli w razie usterki i czekania na serwis to pokrywa całość zapotrzebowania budynku. Będzie drożej ale będzie ciepło.

jest cichsza

pracuje do niższych temperatur

na papierze wygląda lepiej parametrami

minusy

nowość (teoretycznie)

lekko droższa

Panasonic

plusy:

znane od lat na rynku, wiadomo czego się spodziewać

możliwość podłączenia pod dom inteligentny rozwiązaniami darmowymi

pare złotych tańsza

mimusy

do 5 letniej gwarancji trzeba dopłacić (przy drogich ofertach są w cenie, pisze o pro partnerach)

pompa do co jest Panasonica i droga

troche głośniejsza

serwis robiony przez instalatora. Jak zachla albo nie ma czasu to można sobie poczekać na obsługę. Cieżko zmienić serwisanta.

Ceny serwisów i ich częstotliwość jest porównywalna.

Jakieś sugestie?

Rotenso niby robi klimatyzatory od jakiegoś czasu, pompa konstrukcyjnie chyba nie jest ich to jakiś branding.. Nie słyszałem jakiś narzekań na ich klimy. Parametry Panasonica są sprawdzone w boju, a Rotenso nie wiadomo, papier wszystko przyjmie Nie wiem jak z programowaniem, wygladem i wygodą sterownika etc.

Edytowane przez eMdzeJ

widziałem ten filmik.

Akurat ten instalator o którym mówię to ma uprawnienia serwisowe i robi też na moim terenie uruchomienia.

Zastanawia mnie tylko co będzie z gratami za np 8 lat. Do Panasonica raczej będą i to dostępne w miarę szybko. A czy do Rotenso? Szczególnie jak to jest branding. Bo chłodniczo to pewnie nic tam wybitnego nie ma da się naprawić nawet na zamiennikach jakiś. Ale z elektroniką to mogą być cuda.

Ciężko też powiedzieć ile części będą kosztować po gwarancji. W Panasie płyta główna to poniżej 1 tys. W Rotenso wielka niewiadoma.

Nawet nie ma jakiegoś filmiku który by pokazywał jak wygląda menu i obsługa tego. Instrukcję sobie przeczytałem i nadal nie mam pojęcia co z tym zrobić :)

• 5 months później...
Może to tylko wybujała fantazja pracownikow polskiego oddzialu mitsubishi a może prawda ale kraży opinia że…. Spreżarka mitsu. w produkcie konkurencji to produkt ktory pomimo ze jest sprawny to z jakiś wzgledow nie został zamontowany w urządzeniach mitsubishi.

A co mają pracownicy innego gadać :D idąc tym tokiem myślenia mercedes swoje silniki konkurencji sprzedaje wybrakowane,renault też mimo ,że lądują w mercedesie :D panasonika,sony,philipsa i innych lg robi w bambuko sprzedając okrojone matryce oled.Awaryjnośc jest większa u konkurencji jak u Lg :D i tak wszyscy nawzajem się oszukują :D

Panasonic 7kw split seria J

Rotenso 8kw split

Instalator zachwala Rotenso, że dobre bebechy w środku, pompa wilo, porządnia sprężarka etc

Cenowo Rotenso droższe o niecały 1000 zł. Obie ceny są dobre.

Rotenso:

...

pracuje do niższych temperatur

na papierze wygląda lepiej parametrami

...

W którą część tabelki patrzałeś, że wygląda lepiej?

Na podstawie tabelek robiłem wykresy mocy grzewczej, przy -20*C to jednak Panasonic wypada lepiej.

Tabelka Roteso sięga -25*C ale przy -20*C może dogrzać wodę tylko do +45*C - to jest granica dla każdej P.C. na czynniku R32.

Po prostu Panasonic nie pochwalił się co będzie przy -25*C ale tak samo do tej temp. będzie pracował.

Nie znam ani Panasonica ani Rotenso od strony serwisu.

Wykresy przedstawiają moc grzewczą osiąganą dla danej temp. wody przy określonej temperaturze otoczenia.

Dla każdego producenta przyjmowałem te same parametry wody i odczytywałem moc z tabelki.

Więc proporcje wykresu są zachowane.

Pod linkiem Rotenso i Panasonic - więcej firm, wykresy są od połowy szóstej strony:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8100156&viewfull=1#post8100156

Wykres Rotenso wypada lepiej w temperaturach dodatnich, ale wtedy każda P.C. będzie modulowała i pracowała blisko minimum swojej mocy, a nie blisko maksimum.

Edytowane przez Marco36