Stecyk_ 30.06.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Witam. Przepraszam z góry za chaotyczne wyjaśnienia sytuacji W lokalu użytkowym (dwa pomieszczenia) mam doprowadzoną wodę do jednego punktu, z innego lokalu (w moim nie ma pionu wodnego). Potrzebuję zrobić kolejne dwa punkty, oddalone będą od punktu podłączenia wody o około 4,5m. Pytanie, czy mogę zrobić rozprowadzenie wody używając jedynie elastycznych węży przyłączeniowych (te gumowe, w metalowym oplocie, kóre podłącza się do baterii w zlewie czy umywalce). Znalazłem takie węże długości 1,5m, połączyłbym je nyplami stalowymi i uszczelnił gwinty. Czy są jakieś przeciwskazania takiego rozwiązania? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seawolf83 30.06.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Jeśli to maja być węże z marketu, a rozwiązanie ma być na stałe, to jest to proszenie się o kłopoty. Te węże strzelają po czasie, znam dwie osoby którym wyrządziły spore szkody w mieszkaniach. Sam mam połączone pod zlewem dwie sztuki i nie dają mi spokoju . Jeśli to na stałe to polecam dociągnąć normalna instalacje lub zgłosić się po waż do jednej z firm od hydrauliki, może zakują (tubes, hansaflex lub inne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 03.07.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Zwykłe węże przyłączeniowe, jak zauważył kolega seawolf83, mają słabą żywotność. Można je od biedy zastosować pod warunkiem, że nie będą zabudowywane i ewentualny wyciek będzie łatwy do zauważenia i nie zniszczy drewnianych mebli czy parkietu.Możesz wybrać rury z PB na złączkach wciskanych. Ze znanych dostępnych w Polsce systemów to Hep2O z Wavinu i Terrain. Mają przejściówki praktycznie do wszystkiego. Łączenie na wcisk, nie potrzeba więc żadnych zaciskarek, itp. Dobrze tylko mieć odpowiednie nożyce do rur, bo równe cięcie gwarantuje pewność połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Weź stalową rurę karbowaną - zamów zarobioną na wymaganą długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts