Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki odpływ w garażu?

sanczhez

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

W projekcie domu mam w garażu odpływ na środku do rury kanalizacyjnej. Oczywiście jest to już samo wyjśnie kanalizacji z domu (w tym roku do szamba, za 1-2 lata będzie kanalizacja) więc jest ryzyko przykrych zapachów.

Co doradzicie:

1. Odpływ na środku wg projektu z syfonem np. Viega czy Kessel, aby (?) wyeliminować zapachy? Czy to będzie rozwiązanie skuteczne przeciw zapachom?

2. Odpływ liniowy w garażu blisko i równolegle do bramy z odprowadzaniem do ziemi (akurat mam taką rurę do ziemi, ale w dól, nie przed dom)

3. Odpływ liniowy na zewnątrz blisko bramy

W garażu jest rzadko położone ogrzewanie podłogowe. Nie zamierzam tam np. myć aut, więc ilość wody będzie minimalna. Dom jest mocno podniesiony, więc woda nie ma prawda napłynąć sprzed bramy.

Niedługo wylewki, więc muszę się zdecydować. Przeszukałem internet i nie ma jakiejś zdecydowanie najlepszej opcji.

W ogole nie rob odpływu w garażu bo to bez sensu. Mam i nigdy do niczego sie nie przydał. Jak wody jest dużo to i tak musze jak zmiatać na zewnątrz do bramy. Jak jest śnieg i błoto pośniegowe to też zmiatam je na zewnątrz bo zaraz by zatkało kratkę. Żeby ta cala woda z brudem sciekla do odpływu to spadek musiałby być z 5 procent a przecież nikt takiego nie zrobi w garażu.