DUNIA.MD 06.07.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Jako użytkownik pelletu popieram: dajcie sobie spokój z tym pelletem nawet przy modernizacji. Ceny tego przez ostatnie 2-3 lata wystrzeliły o 1/3. Po nadchodzącej fali modernizacji i wymianie wielu kopciuchów cena pelletu pewnie osiągnie absurd ceny oleju opałowego. Ta a wszystko inne pójdzie w dół. PS. Na pewno dziadujesz na każdym kroku (kocioł, instalacja, pellet) i masz efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Nic nie propaguje tylko wyrażam swoją opinię na temat "zdrowej" ekonomii ogrzewania. PS. Jeszcze raz powtórzę tylko pompa ciepła gruntowa ma jakiś sens ekonomiczny. Aha i dziesiątki użytkowników pomp powietrznych (tylko na tym Forum) się myli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Dziwne by było jakbyś miał dom przystosowany do grzania taryfowego Stąd nie masz zielonego pojęcia co to jest pompa ciepła, jak działa, kiedy uzyskuje najwyższą sprawność itp... Zacofany technologicznie jesteś co najmniej 10 lat Nie rozśmieszaj mnie. Tam gdzie pracuje pompa nie mieszkam. Dom stoi w lesie i jest w nim utrzymywana w zimie temp. 17'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 06.07.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Ta a wszystko inne pójdzie w dół. PS. Na pewno dziadujesz na każdym kroku (kocioł, instalacja, pellet) i masz efekty. Przestań z siebie robić idiotę. Jak Cię tak interesuje mam kocioł od Red'a, pellet kupuje polski - garbatka, stąd nie uważam, żeby to było dziadowanie, ale kto tam forumowego oszołoma przekona. Używam tego od 5lat. Na początku kupowałem polski pellet (garbatka) za 650zł/ t. W tym roku 965/t. I nie twierdzę, że inne nośniki energii nie zdrożeją, więc sobie nie dopowiadaj. Nie każdy wie, ale w cenie pelletu dużą część stanowi cena prądu, bo produkcja jest bardzo energochłonna. Stąd ja bym wolał podwyżki prądu dzielić przez cop pompy niż płacić za podwyżki pelletu na które składają się ceny prądu, ceny surowca i ceny dostawy itp. Nie mówię już o standardowych problemach jak pył, zajęte miejsce, darmowa siłownia z workami, czyszczenie tego, uwalone pół kukułki na dachu obok komina itp, a wodę do mycia i tak trzeba grzać grzałką z COP 1. Instalacja samej kotłowni wyszła w 2016r. 15,5tys, ale każdego dnia żałuję i dziś wydałbym nawet drugie tyle, aby mieć cywilizację w domu, a nie ciepłownie. Edytowane 6 Lipca 2021 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Aha i dziesiątki użytkowników pomp powietrznych (tylko na tym Forum) się myli ? Wszystkie analizy pokazują że tylko gruntowa pompa może się zbliżyć w kosztach użytkowania do kotła zgazowującego czyli najtańszego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.07.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Wszystkie analizy pokazują że tylko gruntowa pompa może się zbliżyć w kosztach użytkowania do kotła zgazowującego czyli najtańszego ogrzewania. Byłbyś łaskaw przestawić owe analizy, np dla domu 150m2 że średnim zapotrzebowaniem na energię 60kWh/m2/rok,obciążeniem cieplnym 8kW i dla temperatury zasilania 35st.C ? Prosiłbym łącznie z COP i kosztami zakupu pompy g-w,pompy p-w,gazu ziemnego i produktu, który wciskasz ludziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Przestań z siebie robić idiotę. ......... ale kto tam forumowego oszołoma przekona .......... Jak Cię tak interesuje mam kocioł od Red'a Dziadostwo jakich mało. Na początku kupowałem polski pellet (garbatka) za 650zł/ t Tak jak pisałem - aby taniej. Nie mówię już o standardowych problemach jak pył, zajęte miejsce, darmowa siłownia z workami, czyszczenie tego, uwalone pół kukułki na dachu obok komina itp, a wodę do mycia i tak trzeba grzać grzałką z COP 1. Kolejny pracownik PGE. PS. Jedyne z czym mogę się zgodzić to: Nie każdy wie, ale w cenie pelletu dużą część stanowi cena prądu, bo produkcja jest bardzo energochłonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 06.07.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) ...() Tak, tak kocioł Red i polski pellet z tartaku to najtańsza opcja w grzaniu pelletem:rolleyes:. Tabletki na głowę wzięte, albo chociaż kubeł zimnej wody na zgrzany łeb wylany? Takie to dziadostwo, że polscy lepiacze kotłów zżynają rozwiązania z włoskich kotłów pelletowych aż miło. Ale weźmy jedną rzecz, którą przyswoiłeś. Nie każdy wie, ale w cenie pelletu dużą część stanowi cena prądu, bo produkcja jest bardzo energochłonna Lepiej tą cenę prądu płacić w 100% w pellecie czy jednak dzielić ją przez cop pompy, a do tego odchodzi cena surowca i transportu. Ciekawe jaka będzie cena pelletu po tegorocznym wystrzale cen drewna? Edytowane 6 Lipca 2021 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 który wciskasz ludziom. Nikomu nic nie wciskam tylko uświadamiam co jest tańsze. Byłbyś łaskaw przestawić owe analizy, np dla domu 150m2 że średnim zapotrzebowaniem na energię 60kWh/m2/rok,obciążeniem cieplnym 8kW i dla temperatury zasilania 35st.C ? Prosiłbym łącznie z COP i kosztami zakupu pompy g-w,pompy p-w,gazu ziemnego i produktu, Wiem że najpopularniejszym źródłem dla pomp ciepła jest powietrze. Mało ludzi wie, że to kiepskie źródło ciepła (energii cieplnej tyle co kot napłakał, mocne wahania temp zimą). Jednak wielu wybiera to rozwiązanie jako najbardziej optymalny wybór, bo jest dostępne wszędzie, za darmo i bez większych trudności w porównaniu z gruntową pompą gdzie czerpanie z tego źródła jest bardzo kosztowne i nie wszędzie możliwe. Głównym problemem powietrznej pompy ciepła jest spadek efektywności wraz ze spadkiem temperatury (powietrze staje się coraz uboższe w energię cieplną). Przy skrajnych mrozach typu -20'C powietrzna pompa ciepła wyłącza się, aby nie katować sprężarki i przechodzi na zasilanie zapasowe, np. grzałki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2021 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Wszystkie analizy pokazują że tylko gruntowa pompa może się zbliżyć w kosztach użytkowania do kotła zgazowującego czyli najtańszego ogrzewania. A czy te "analizy" biorą pod uwagę koszt inwestycji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Tak, tak kocioł Red i polski pellet z tartaku to najtańsza opcja w grzaniu pelletem:rolleyes:. Tabletki na głowę wzięte, albo chociaż kubeł zimnej wody na zgrzany łeb wylany? Takie to dziadostwo, że polscy lepiacze kotłów zżynają rozwiązania z włoskich kotłów pelletowych aż miło. Liczy się wnętrze kotła a nie jego wygląd. Są w Polsce świetne kotły które maja "duszę" lecz nie maja funduszy na taki marketing. Co do pelletu znam tylko dwie firmy w Polsce które maja porządny pellet w cenie 1000 zł. Założę się że ten pellet który kupiłeś w tym roku tez jest za 600 zł. Ale weźmy jedną rzecz, którą przyswoiłeś. Ty mnie nie musisz uświadamiać, że ogrzewanie pelletowe prócz wygody i dobrego sterowania to wielka ściema. Lepiej tą cenę prądu płacić w 100% w pellecie czy jednak dzielić ją przez cop pompy. Ciekawe jaka będzie cena pelletu po tegorocznym wystrzale cen drewna. Najlepiej palić w dobrym kotle zgazowującym drewnem lub węglem, złapać to ciepło i wykorzystywać w miarę potrzeby. Edytowane 6 Lipca 2021 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) A czy te "analizy" biorą pod uwagę koszt inwestycji ? Odpowiedz na to pytanie już padła: Jednak wielu wybiera to rozwiązanie jako najbardziej optymalny wybór, bo jest dostępne wszędzie, za darmo i bez większych trudności w porównaniu z gruntową pompą gdzie czerpanie z tego źródła jest bardzo kosztowne i nie wszędzie możliwe. Jak dla mnie droższa inwestycja w gruntowy wymiennik ciepła zwraca się szybko gdyż jest on bardziej efektywny (bez trudu daje pięć razy więcej ciepła niż zużywa prądu) i działa równie dobrze niezależnie od temperatur za oknem. Edytowane 6 Lipca 2021 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Liczy się wnętrze kotła a nie jego wygląd. Są w Polsce świetne kotły które maja "duszę" lecz nie maja funduszy na taki marketing. Co do pelletu znam tylko dwie firmy w Polsce które maja porządny pellet w cenie 1000 zł. Załęże się że ten pellet który kupiłeś w tym roku tez jest za 600 zł. . To raczej się nie zakładaj, bo "popłyniesz" https://allegrolokalnie.pl/oferta/pellet-trak-z-garbatki https://m.olx.pl/d/oferta/pellet-pelet-drzewny-a1-z-garbatki-garbatka-certyfikowany-CID628-IDJUFnk.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 06.07.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Liczy się wnętrze kotła a nie jego wygląd. Są w Polsce świetne kotły które maja "duszę" lecz nie maja funduszy na taki marketing. Co do pelletu znam tylko dwie firmy w Polsce które maja porządny pellet w cenie 1000 zł. Załęże się że ten pellet który kupiłeś w tym roku tez jest za 600 zł. Podaj przykład świetnej polskiej konstrukcji z duszą? Może się przeproszę z pelletem, bo już szukam czegoś innego... Tak jest i wydam na jego transport 500zł, albo więcej. Ochłoń człowieku, a najlepiej od razu dawaj kontakt, kto mi sprzeda po 600zł/t pellet z tartaku Garbatka, bo jest dobry, nie ma spieku i spoko się pali. Czy tylko tak bajdurzysz, aby coś klepać w klawiaturę? @fotohobby dokłatnie to ten pellet. Jest spoko, ale cena co roku +50-100zł/t, a gdzie jeszcze transport? Ta cena dotyczy okolic Radomia, bo tam jest tartak. Dowóz 5 palet do 100km to dodatkowe 500 stów, ale oczywiście kolega dunia zaraz Ci napisze, że po 550zł znajdzie, a na końcu stwierdzi, że i tak dziadostwo, a w ręku tego raz nie miał, ani nawet nie palił tym. Edytowane 6 Lipca 2021 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Odpowiedz na to pytanie już padła: no więc finalnie lepiej ekonomicznie wychodzi powietrzna pompa ciepła ? Bo twierdziłeś coś absolutnie przeciwnego: Jeszcze raz powtórzę tylko pompa ciepła gruntowa ma jakiś sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.07.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Nikomu nic nie wciskam tylko uświadamiam co jest tańsze. Wiem że najpopularniejszym źródłem dla pomp ciepła jest powietrze. Mało ludzi wie, że to kiepskie źródło ciepła (energii cieplnej tyle co kot napłakał, mocne wahania temp zimą). Jednak wielu wybiera to rozwiązanie jako najbardziej optymalny wybór, bo jest dostępne wszędzie, za darmo i bez większych trudności w porównaniu z gruntową pompą gdzie czerpanie z tego źródła jest bardzo kosztowne i nie wszędzie możliwe. Głównym problemem powietrznej pompy ciepła jest spadek efektywności wraz ze spadkiem temperatury (powietrze staje się coraz uboższe w energię cieplną). Przy skrajnych mrozach typu -20'C powietrzna pompa ciepła wyłącza się, aby nie katować sprężarki i przechodzi na zasilanie zapasowe, np. grzałki elektryczne. Tak jak już pisałem, jesteś zacofany technologicznie min.10 lat,gdzie wtedy sprawność pompy p-w wraz ze spadkiem temp.leciala na łeb na szyję. Ale już pompa p-w jaką posiadam od ponad 8 lat czyli Panasonic T-CAP 9kW posiada stałą moc grzewcza 9kW przy 0st.C jak i przy -20st.C i to nie jedyny producent, który oferuje takie "czary-mary" wg Ciebie bo i wtedy(czyli zanim kupiłem panasa 9 lat temu) był to i Atlantic Excelia i Mitsubishi. Przy -26st.C śmigała w dalszym ciągu, bez grzałki. COP mojej pompy przy -20st.C to ok.2,2 ale już średnioroczny to ponad 3 także gruntowa w żaden sposób nie jest uzasadniona ekonomicznie, chyba,że będzie droższa od powietrznej o max.2tys.zl i to też trzeba pomyśleć. Oczywiście przy niskiej temp.zasilania do 35st.C ale jak wyżej pisałem, pompa czy to gruntowa czy powietrzna to niskotemperaturowe źródło ciepła. Zatem wybudz się ze snu albo z letargu 10-letniego i naucz się dzisiejszego świata technologi... Edytowane 6 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 06.07.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Najlepiej palić w dobrym kotle zgazowującym drewnem lub węglem, złapać to ciepło i wykorzystywać w miarę potrzeby. Najlepiej to sobie uświadomić, że - szkoda życia na marnowanie go w kotłowni i paliwo stałe - czasem lepiej zapłacić trochę więcej a mieć komfort, bo życie to nie tylko złotówki. - paliwo stałe trzeba przechowywać, potem na nic nie ma miejsca, bo rowery, dziecięce graty ogrodowe się walają - drewno i węgiel syfi pomieszczenie, ale i rzeczy nad dachem - np elewację kukułek - XIX wiek minął 120 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) To raczej się nie zakładaj, bo "popłyniesz" https://allegrolokalnie.pl/oferta/pellet-trak-z-garbatki https://m.olx.pl/d/oferta/pellet-pelet-drzewny-a1-z-garbatki-garbatka-certyfikowany-CID628-IDJUFnk.html Tak jak pisałem - banda sprzedawców pomp i innych wynalazków pod rożnymi nickami. Na początku kupowałem polski pellet (garbatka) za 650zł/ t. W tym roku 965/t. Edytowane 6 Lipca 2021 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 no więc finalnie lepiej ekonomicznie wychodzi powietrzna pompa ciepła ? Bo twierdziłeś coś absolutnie przeciwnego: Odpowiedz już dostałeś. Jak dla mnie droższa inwestycja w gruntowy wymiennik ciepła zwraca się szybko gdyż jest on bardziej efektywny (bez trudu daje pięć razy więcej ciepła niż zużywa prądu) i działa równie dobrze niezależnie od temperatur za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.07.2021 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Tak jak już pisałem, jesteś zacofany technologicznie min.10 lat,gdzie wtedy sprawność pompy p-w wraz ze spadkiem temp.leciala na łeb na szyję. Nie bądz taki do przodu bo ........ i to nie jedyny producent, który oferuje takie "czary-mary" Trafnie to ująłeś. A teraz napisz skąd te czary mary - inaczej jakim kosztem. Zatem wybudz się ze snu albo z letargu 10-letniego i naucz się dzisiejszego świata technologi... Przestań, nie podniecaj się i tak jesteś na przegranej pozycji. Twoja technologia polega na tym jak oszukać i wciągnąć do tego waszego "bajorka" kolejnego klienta. Edytowane 6 Lipca 2021 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts