Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały i kształtki z EPP zamiast typowego ocieplenia

Recommended Posts

Zdecydowana większość przewodów nie wymaga ocieplenia. A te, które wymagają należy znacznie lepiej ocieplić. Łatwiej, taniej i wygodniej ułożyć elastyczne przewody.

Mój przypadek to parterówka z nieocieplonym poddaszem, gdzie:

• rekuperator na poddaszu z uwagi na bardzo ograniczone miejsce w pom. gosp.
    • rozważam https://thesslagreen.com/product/airpack4h/ model Enthalpy działa do -15*C od siebie wykonam dodatkową izolację i będzie jeszcze lepszy termos
    • zyskuję bardzo prosty rozkład instalacji
    • mam nadzieję, że rekuperacja będzie działać prawidłowo i nie pójdę z torbami $$$

[*]czerpnia i wyrzutnia będą poza ociepleniem

[*]pozostała część dystrybucyjna instalacji umieszczona w izolacji na ocieplonym stropie min 30cm warstwą styropianu (nad przewodami będzie min. 20cm styropianu)

Mam obawy, że mój tok myślenia jest ekonomicznie nieuzasadniony i zdecydowanie lepiej będzie jakoś upchać rekuperator w pom. gosp.?

Mój przypadek to parterówka z nieocieplonym poddaszem,

To nieocieplone rury nawiewu i wywiewu kładziesz na stropie i przykrywasz izolacją. 20cm minimum.

Czerpni i wyrzutni idących w przestrzeni nieogrzewanej w sumie nie trzeba izolować. Chociaż jak masz latem na poddaszu piekarnik i to czerpnię nie zaszkodzi. Ale 18cm średnicy to trochę mało.

Edytowane przez Kaizen