scooter10pl 04.07.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) Nie dopilnowałem wykonawcy i podczas rozkładania ogrzewania podłogowego umieścił jedną z rurek OP nad kanałem doprowadzającym powietrze do kominka(fi 110 mm) , nad którym znajduje się jedynie 2 cm warstwa styropianu - czy jest możliwość zamarznięcia wody w rurce podczas bardzo niskich temperatur, gdy ogrzewanie podłogowe będzie wyłączone, podczas palenia w kominku? Ułożenie rurki i kanału pokazane jest na schemacie w załączniku. https://ibb.co/sv8JsGJ Edytowane 4 Lipca 2021 przez scooter10pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 08.07.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Trudno odpowiedzieć na takie pytanie. Wszak zamarznąć musiała by nie tylko rurka, ale cały fragment posadzki nad kanałem powietrznym. Jeśli chcesz mieć pewność, to może zastaw tę pętlę ogrzewania stale załączoną, wyregulowaną rotametrem, bez siłownika zamykającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Zamarznąć w czasie mieszkania przy włączonej podłogówce nie powinno, bo do kominka wystarczy kilka m3/h - więc niewiele. I zazwyczaj krótko. Zadbaj o szczelną przepustnicę.Ale jakbyś chciał grzać tylko kominkiem przed zamieszkaniem, to bym nie zostawiał wody w rurach. A błąd to zrobił majster od doprowadzenia - powinno być pod chudziakiem.Ja bym wdmuchnął granulat i ten dolot zaślepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.07.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 (edytowane) Ja bym wdmuchnął granulat i ten dolot zaślepił. I brał powietrze do kominka z wnętrza domu. Chyba zapomniałeś podać właściwe rozwiązanie. Jak zwykle, na nic więcej cię nie stać. To skąd ma kominek brać powietrze (tlen) do spalania, skoro ma zatkać jedyną rurę doprowadzającą potrzebny tlen? Odpowiesz? Nie jesteś w stanie przeczytać zapytania ze zrozumieniem. Doradź coś, co rozwiąże problem. Nie dałeś odpowiedzi/rozwiązania. Forum nie jest od rady, by zasypać/zatkać, bo coś zostało zawalone. Analogicznie, zasyp swój dom, zatkaj, bo coś zostało spierdolone. Edytowane 20 Lipca 2021 przez klaudiusz_x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts