Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana WZ - problem z ustaleniem stron

Recommended Posts

Cześć, przykra sprawa. Muszę zmienić WZ. Gmina wydała mi warunki na studnię. Potem pojawił się wodociąg. Starostwo nie chce wydać pozwolenia na budowę, bo z warunków technicznych wynika że jest konieczność przyłączenia do wodociągu, ale z WZ wynika studnia, czyli są wzajemnie sprzeczne. Chcą bym zmienił WZ i dopiero wtedy dostanę pozwolenie.

Niestety, to nie jest takie proste - jak wiadomo, przy zmianie WZ muszą dać na piśmie zgodę wszystkie strony. Do mojej działki przylega 6 innych działek. Z czterema nie ma problemu - domy, mieszkańcy pewnie się zgodzą. Ale dwie to działka która wygląda na drogę (ma 3,5m szerokości) i niezabudowana działka do niej doklejona. Nie znam ich właściciela. Nikt nic nie wie. Przeczytałem księgę wieczystą, znam imię i nazwisko, ale nic mi po tym. Nie umiem zlokalizować tej osoby.

Gmina uwali postępowanie, jeśli od tych osób-widmo nie uzyskam zgody, a nie uzyskam, bo ich nie ma.

Czy jedynym ratunkiem jest nowe WZ?

Przez taką bzdurę kolejne 6-9 miesięcy opóźnienia, bo tyle teraz trwa sporządzenie WZ... czy ktos był w podobnej sytuacji? Czy jest tu jakiś sposób, by osoby niemożliwe do odnalezienia nie ustanawiać stronami?

To nie jest bzdura. Nie można nikogo pozbawić przymiotu strony. Gmina nic nie uwali, adresy pobierze według danych z EGiB. Jeśli tam brak danych to przypuszczalnie gmina zamieści obwieszczenie na BIP na czas określony a potem wyda nowe WZ. W KW nigdy nie ma adresów, w części ogólnodostępnej.

Śmiem twierdzić, że w przypadku WZ na obiekt mieszkalny o podobnej charakterystyce i podobnym położeniu na działce (zachowanie linii granicznej zabudowy, wymiary, etc) nie powinien za strony brać z automatu działki sąsiednie bo jest to nadinterpretacja.

Pan w gminie poinformował mnie, że wniosek zostanie odrzucony, jeśli nie będzie zgody wszystkich stron, a zgody nie będzie, bo ludzie najczęściej (nawet ci na miejscu) po prostu nie odpowiadają na takie zapytania. Dlatego powiedział, abym od razu "przeszedł się po sąsiadach i uzyskał zgody". W przypadku nowego WZ jest domniemanie zgody. W przypadku korekty WZ - już nie. Typowo prawny koszmarek, ale z oczywistymi konsekwencjami. Jeśli zatem osoba-widmo z pustej działki nie odpowie na zapytanie (a nie odpowie, bo nawet nie ma jej jak poinformować), to postępowanie zostanie z automatu uwalone.

Można streścić to w ten sposób: "szukaj sobie pan wiatru w polu". :(

Może ktoś przekonał gminę do tego, by podeszła inaczej do tematu "stron", czyli w kogo interesie jest procedowanie WZ na działce obok? Bo wyroki sądów są i jak widać z powyższego linku, są raczej przeciwne brania sąsiadów niejako z "automatu", a tutaj wszak mówimy nie o wszystkich sąsiadach, tylko o właścicelach dwóch pustych działek, które z racji swojej charakterystyki raczej nigdy nie zostaną zabudowane. Pytanie, czy coś osiągnę idąc do kancelarii i próbując ugryźć temat od strony prawnej.

Postępowanie na nowe WZ będzie skutkowało dokładnie tym samym (czytaj: wydania WZ ze zmianą jednej linijki tekstu), tylko:

- wielokrotnie dłużej, obecnie prawie rok

- 600zł a nie 17 zł

- sąsiedzi, którzy się nie wypowiedzą, nie blokują postępowania - "domniemanie zgody".

Jeśli ktoś mi powie, że to nie bubel prawny, to się zdziwię.

Edytowane przez Mokebe