Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie oświetlenia LED wanny

Recommended Posts

Chcesz udzielić rady odpowiedz konkretnie pytającej, a nie rób "wycieczek" do odpowiadających.

.

Skoro odpowiadający pisze głupoty to staram się je poprawić, tutaj "Na takim odcinku spadek będzie niezauważalny dla światła LED. Tym bardziej że jakikolwiek byłby to zestaw świeci w grupach po 3 lub 4 ledy", "nie osłabiaj czy Ty kiedykolwiek łączyłeś taśmy led? co za głupoty wypisujesz kto łączy w różnych miejscach? łączy się na początku lub końcu - mało tego napięcie zasilania podaje się do innych odcinków taśm poprzez już ułożone. Ograniczenia stanowią odległości do 10m ciągłej taśmy i sposób chłodzenia - co rozwiązano taśmami alu i żelem." oraz zasilacz z prądem max 1,25A czyli max zasilanie paska o mocy 12W. To że montujesz jakieś zestawy meblowe nie znaczy że wiesz o czym piszesz. Są ledy o mocy 18W mb i w takim wypadku proponowany zasilacz nawet do metra się nie nada (producenci zalecają zasilacz o mocy 20% większej od mocy zasilanego paska), tak starczy na 2 metry takiej 4W/mb. Twoja niewiedza jest porażająca i mnie odsyłasz do obliczeń, piszesz że ledy świecą w grupach a tak tylko ścieżka zasilająca musi doprowadzić prąd do kolejnych. I np. 18W/mb to prąd do kolejnego metra to 1,5A i tak dalej jak masz odrobinę pojęcia o elektryce to resztę sobie dopowiedz. No i teraz odcinek 10m przy mocy 4,5W i 18W, czyli całość 5mb 22,5 i 90W prąd prawie 2 A i 7,5A. Nie musisz wierzyć w to co piszę bo dla Ciebie są pewne rzeczy oczywiste, ja jednak odsyłam do źródeł.