Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VARMO - Paliwo nowej generacji

DUNIA.MD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Badania trwały długo? ile bo jak wiem to już z trzydzieści lat temu takie cuda pojawiały się na rynku.

Tak zachwalasz ten produkt jakbyś miał jakieś profity z jego zachwalania/reklamowania.

Zachwalam bo jest NASZ. Jeśli tego nie rozumiesz to znaczy że to tobie ktoś płaci. To przez takich jak ty Polska od zakończenia wojny nie ma nawet swojego roweru, bo po co przecież lotnisko jest w Berlinie.

Wunglem - różnymi gatunkami oraz innymi rodzajami paliw mniej lub bardziej stałych, paliłem zanim DUNIA.MD pojawił się na świecie (zakładam z dużym prawdopodobieństwem), więc troszku wiem o paleniu. Życzę powodzenia w zwalczaniu czystego powietrza pod szyldem eko.

Co ty wiesz o paleniu - nasypać, podpalić, włożyć gwoździa w klapkę i usiąść w fotelu na wiele godzin to każdy potrafi. Tu nie chodzi o paliwo tylko o technikę spalania i wiedzę. Co roku w USA pod Białym Domem zjeżdżają się spece od palenia i pokazują nowe urządzenia do spalania drewna, węgla, itd.

2018-stove-design-challenge-2-768x430.jpg

Edytowane przez DUNIA.MD

Gwoździa w klapce to nie używałem w latach 80' . Pracowałem terenowo od zawsze, wiec jak wyjechałem rano to wracałem kiedy był autobus lub kiedy nas przywieźli albo wróciliśmy własnym. Miałem miarkownik do powietrza (termistor, przekażnik, siłownik najprostszy z możliwych) a gdy zabrakło prundu to najwyżej zgasło w piecu.

Pod Biały Dom zjeżdżają spece od palenia i nikogo nie spalili a u nas tylko parę osób się zjedzie, to zaraz mobilizacja

original_1607896470Zrzut_ekranu_2020_12_13_o_22.53.58.png

Zachwalam bo jest NASZ. Jeśli tego nie rozumiesz to znaczy że to tobie ktoś płaci. To przez takich jak ty Polska od zakończenia wojny nie ma nawet swojego roweru, bo po co przecież lotnisko jest w Berlinie.

Dziękuję za uznanie ale jestem za mały aby mieć wpływ na nasza gospodarkę i przemysł.

Węgiel też jest "nas" i co z tego?

Nie wiem czy mi umknęło czy podawałeś może cenę za tonę tego paliwa?

Niezła przebitka, muł węglowy pewnie po 300,- zł/t, a "ekopellet" ponad 1000,- zł.

+

Interes można zrobić na gównie płynnym jak np. "szambelani" a można także na błocie zwanym flotomułem.

Nie liczy się cena tylko ile mamy ciepła z tego paliwa. A jeśli chodzi o ten aspekt mamy pewność że paliwo jest suche, kaloryczne i z dostawą za free - więc warte swojej ceny.

i pomysł muszą kosztować

I to jest w tym najważniejsze - zrobić z "niczego" coś.

• 2 weeks później...

Dunia, sprzedawałem Varmo dość długo ale też nim paliłem u siebie w kotle na smrodogroszek.

Zalety takie że jest suche, nie spieka się, jest wysokokaloryczne. Z dostarczanych certyfikatów przy dostawach jak i z tego co udawało mi się dowiedzieć od "biurowych" to kaloryczność nigdy nie była niższa jak 30Mj/kg.

Wada w sumie jedna, przez to że suche bardzo pyliło się w kotłowni podczas zasypywania, czyszczenia kotła i wynoszenia popiołu po spalaniu.

Jak jest ktoś z opolskiego to mam chyba jeszcze niecałe 3 palety w cenie 900pln/tonę, nie ściągam więcej bo u mnie teraz boom na pellety ale drzewne, nie ma miejsca pod wiatami.