Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o WZ i wiele pytań co dalej?

Recommended Posts

Witam. Piszę w nowym wątku ponieważ sprawa wydaje się dla mnie lekko skomplikowana i prosiłbym tym samym o pomoc w odpowiedzi na poniższe pytania. Teść wystąpił o WZ dla jednej z działek rolnych których jest właścicielem (działka 40ar) - otrzymał już decyzję pozytywną dla działki XXX, jest tam pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego. Brak jest MPZP dla terenu gdzie działka się znajduje. My nie jesteśmy rolnikami. Poczytaliśmy trochę i zdecydowaliśmy że podzielimy działkę na trzy części (to pomoże otrzymać kredyt o który będziemy się starać): 1. 10ar (tutaj ma stać dom jednorodzinny), 2. 2ar (ta część ma zostać sprzedana sąsiadowi w zamian za służebność gruntową - brak jest bezpośredniego dojazdu do działki) 3. Reszta, czyli 28ar. Wcześniej jednak teść otrzymał WZ jak wspomniałem i po jakimś czasie również pozytywne postanowienie o podziale działki na trzy mniejsze. Aktualnie czekamy na uprawomocnienie się postanowienia o podziale i w związku z tym teraz co dalej mam kilka pytań:

1. Czy po uprawomocnieniu się postanowienia teść powinien założyć nowe księgi wieczyste i dokonać wpisu do prawa własności czy powinniśmy na tym etapie przepisać działkę w postaci darowizny na nas i my byśmy to zrobili?

2. Czy jak nastąpi przepisanie działki w postaci darowizny to ja jako zięć zaliczam się również do grupy 0 ? Jesteśmy małżeństwem.

3. Czy WZ nadal będą utrzymane skoro nastąpił podział działki na mniejsze ? W postanowieniu jest zawarta informacja że działka pod budowę jednorodzinną zostaje utworzona wraz z WZ już określonymi decyzją powyższą (pytam dla pewności)?

4. Co dalej teraz robić, jakie konkretne kroki?

Według mojego rozumienia kroki jakie musimy zrobić:

1. Przepisanie działki w postaci darowizny wraz z aktualnymi WZ na nas.

2. Umówienie się do notariusza w celu ustalenia służebności gruntowej (bez tego nie otrzymamy pewnie pozwolenia na budowę)

3. Zakup gotowego projektu

4. Adaptacja projektu przez projektanta.

5. Wystąpienie o pozwolenie na budowę

Po tym etapie już jest zrozumiałe co robić ale teraz utknęliśmy trochę w martwym punkcie i nie do końca wiemy co powinniśmy zrobić w jakiej kolejności żeby nie zepsuć tego co udało nam się już do tej pory zrobić.

1. Pytać o to notariusza.

2. Nie. Twoja Żona jest grupą 0 więc teścio powinien darować jej a ona powinna rozszerzyć współwłasność małżeńską - można to zrobić jednym aktem. (chociaż to nie ma sensu to darowizna i tak pozostaje własnością osoby obdarowanej, więc przy ewentualnym rozwodzie i tak osoba obdarowana dostanie całość).

3. WZ po podziale działki w większości Starostw przestają być ważne - bo zmienia się numer działki. Po podziale należy wystąpić o nowe.

4. Wystąpić o nowe WZ

Dziękuję serdecznie mmmarcinnn za odpowiedź. Miałbym jeszcze jedno pytanie. W którym momencie najlepiej jest robić przepisanie działki wraz z nowym WZ na żonę w takim wypadku ? Czy od razu po pozytywnym otrzymaniu nowych WZ czy dopiero jak na teścia będzie pozwolenie na budowę wydane ?