Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt duże bryzdy? Porotherm 25 P+W

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się czy hydraulik nie przesadził i czy tak to zostawić, bruzdy głębokości 5cm i szerokości 3,5cm poziome, pionowe podobnie, jedna szerokość 10cm x 10cm x 1metr. Zostawić to tak, nic się nie stanie?

https://i.ibb.co/y0RkScq/Whats-App-Image-2021-07-14-at-23-36-58.jpg

https://i.ibb.co/vQD3skk/Whats-App-Image-2021-07-14-at-23-36-57.jpg

Whats-App-Image-2021-07-14-at-23-36-57.jpg

Whats-App-Image-2021-07-14-at-23-36-58.jpg

Edytowane przez atiiii4

Właśnie zapoznałem się z tą normą i niestety te bruzdy ją przekraczają, jednak wydaje mi się, że w praktyce niejednokrotnie są one przekraczane.. Zostawić tak jak jest, czy lepiej to zaciągnąć zaprawą naprawczą i nie ukrywać w tych bruzdach? Z jednej strony to są normy pomijane w obliczeniach.. Jest to ściana nośna nad którą jest wieniec stropowy.. Tak się zastanawiam bo to pustak klasy 15 i w porównaniu np. do BK to i tak ma dużo większą wytrzymałość nawet po zrobieniu bruzd i ciężko podjąć decyzję co dalej z tą instalacją.. Edytowane przez atiiii4

Właśnie większość fachowców tak mówi i później człowiek zderzy się z obliczeniami teoretycznymi warunków laboratoryjnych i ciężko powiedzieć co robić. Z drugiej strony to nie jest blok i w domku jednorodzinnym nie ma aż takich obciążeń, ale to tylko takie moje dywagacje.. Zły jestem trochę bo można było zrobić tylko pionowe i iść po posadzce, a tutaj w poziomie dość długie są te bruzdy, na szczęście nie zbyt szerokie.. Edytowane przez atiiii4

Cześć

Mam pytanie odnośnie tego tematu. Niedługo wznoszone są u mnie ściany właśnie z Poro P+W 25 i na etapie fundamentów piony kanalizacyjne są ułożone tak, aby szły w ścianie i w sumie zacząłem wątpić czy to dobry pomysł.

Jest to powszechne czy już w to się nie idzie?

Oczywiście, że się w to nie idzie.

Dzisiaj puszczasz się rury od kanalizacji w stylu industrialnym zaraz obok telewizora, lub tuż przy kominku. Firma Wavin ma nawet takie szare rury kanalizacyjne- idealnie nadają się nadają się na ów styl.

Co do kolegi powyżej to zamiast o bruzdy, bardziej bym się martwił, wątpliwej jakości pustakami, w których to zawartość gliny, podobna jest do ilości naturalnych składników w Pepsi ;)

Oczywiście, że się w to nie idzie.

Dzisiaj puszczasz się rury od kanalizacji w stylu industrialnym zaraz obok telewizora, lub tuż przy kominku. Firma Wavin ma nawet takie szare rury kanalizacyjne- idealnie nadają się nadają się na ów styl.

Co do kolegi powyżej to zamiast o bruzdy, bardziej bym się martwił, wątpliwej jakości pustakami, w których to zawartość gliny, podobna jest do ilości naturalnych składników w Pepsi ;)

Nie wiem po co to ironizowanie :)

Pytanie jest dość zasadne z uwagi na to jak budują aktualnie - w wielu przypadkach spotkałem się z tym, że robiona jest bruzda i tam wpuszczana 110 z pianką, ale z czasem dotarło do mnie, że to nie jest do końca słuszne rozwiązanie.

Znaczy już fundamenty masz osłabione rurą kanalizacyjną?

Nie sądzę że to osłabienie fundamentów - jest to delikatne wykucie w ostatniej m'ce i puszczona rura tak aby schowała się w ścianie. Nie przesadzajmy :)

Nie sądzę że to osłabienie fundamentów - jest to delikatne wykucie w ostatniej m'ce i puszczona rura tak aby schowała się w ścianie. Nie przesadzajmy :)

To nie masz tam zbrojenia?

Nie będziesz miał wyżej EPS i chudziaka w którym można przesunąć pion nie ruszając fundamentu?

Tak czy inaczej artykuł widziałeś, tematy o pękaniu ścian możesz wyszukać na FM czy wygooglać. Wybór, czy temat zignorować należy do Ciebie.

To nie masz tam zbrojenia?

Nie będziesz miał wyżej EPS i chudziaka w którym można przesunąć pion nie ruszając fundamentu?

Tak czy inaczej artykuł widziałeś, tematy o pękaniu ścian możesz wyszukać na FM czy wygooglać. Wybór, czy temat zignorować należy do Ciebie.

O jakim zbrojeniu piszesz? Może pokażę fotkę..

rura.jpg

Kolanko jest o prostu lekko wsadzone w M'kę.

Zdjęcie stare, chudziak już jest.

Zazwyczaj ściana fundamentowa jest zakończona zbrojonym wieńcem.

Nie mam takiego rozwiązania w projekcie.

Wracając do meritum sprawy - na tym etapie mogę jeszcze zdecydować i puścić pion po ścianie zmieniając bieg kolanami przy lekkiej ingrencji w pierwszego pustaka i go zabudować/wygłuszyć.

Puszczanie rury 110cm w scianie 250 cm nie jest chyba dobrym pomysłem?

Edytowane przez lestatfx

To może i ja się podłączę żeby nie zaczynać nowego tematu.

Pion piętrowej łazienki wypada jak wypada (okolice czerwonego kółka) czy istnieje możliwość przesunięcia pionu w róg budynku? Patrząc od strony technicznej można zrobić kolanko, spadek przy suficie, zabudować to stelażem z gk?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/eae756443deef9b7

https://www.fotosik.pl/zdjecie/24e3107289ab1ff3