Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda pod oknami balkonowymi

Recommended Posts

Witajcie.

Ekipa montazowa zamontowala nowa stolarke okienną wysunieta 0,5cm na zewnatrz (bo maja być rolety podtynkowe niedługo montowane).

Problem jest taki, że w 2 oknach balkonowych nie dali tej platikowej listwy pod oknem, bo się nie zmieściła. W jednym tylko dali.

Podczas ulewy mam mokry próg i zabudowe z KG od środka... okna są osadzone na drewnianych klnach i woda poawia się w ich okolicy.

Okna zostały zamontowane w węglarkach (ekipa nie kuła węglarków, oprócz pojedyńczych i zamoontowała odpowiendnio pomniejszone okna w węglarkach wysunięte 0,5 cm poza mur na zewnątrz) w środku duże przestrzenie zostały wypełnione ytong 4-5cm, i KG mocowanym na pianę.)

Proszę o pomoc co mogę zrobić z tą wodą pod oknami balkonowymi ? we Wrześniu docieplam dom styropianem.

Poniżej kilka fotek.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Tu problemów jest znacznie więcej i poważniejszych niż brak listwy podparapetowej.

Ideały przy balkonach to podawliny z ciepłego i mocnego materiału, a nie podmurówka. Ale ona jest do przeżycia.

Ogólnie rzecz biorąc: taki montaż (mimo iż wykonywany bardzo często) dziś rozpatruje się w kategorii fuszerki.

Dzisiejszy montaż powinien być szczelny (minimum dwa razy droższy,a dobrze zrobiony wielokrotnie).

Sama piana szczelności nie zapewni, dlatego do montażu stosuje się dodatkowe taśmy, folie masy.

W Twoim przypadku nawet piana nie jest położona starannie. Przy tej deseczce nie tylko woda się dostaje, ale i dmucha. To powinno być podparte twardym i trwałym klockiem, a do tego włożonym tak, by było dobrze zapianowane. Potem całość - a już szczególnie dół - doszczelniona (np. masami)

Tu nie ma co poradzić. Tanio- włożyć parapet (ale jak, gdy ta deska przeszkadza, a nie możesz jej wyjąć by okno nie straciło podparcia). Tyle, że tanio oznacza stałą utratę ciepła w trakcie eksploatacji poprzez nieszczelności piany.

To zdjęcie z deseczkami to okno balkonowe położone na płycie balkonowej tzw "lastryko" bez listwy "transportowej" resztę okien mam zamontowanych z listwami transportowymi i pod nimi są kliny, więc parapety bez problemu wejdą pod okno nad listwą transportową. Myślałem żeby obciac pianę i zaprawic te okna od zewnątrz np masą soudal soudatight hybrid 600. Ale dalej nie wiem co zrobić z tymi drzwiami balkonowymi na dole.