8ik3r8 16.07.2021 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Witajcie. Ekipa montazowa zamontowala nowa stolarke okienną wysunieta 0,5cm na zewnatrz (bo maja być rolety podtynkowe niedługo montowane). Problem jest taki, że w 2 oknach balkonowych nie dali tej platikowej listwy pod oknem, bo się nie zmieściła. W jednym tylko dali. Podczas ulewy mam mokry próg i zabudowe z KG od środka... okna są osadzone na drewnianych klnach i woda poawia się w ich okolicy. Okna zostały zamontowane w węglarkach (ekipa nie kuła węglarków, oprócz pojedyńczych i zamoontowała odpowiendnio pomniejszone okna w węglarkach wysunięte 0,5 cm poza mur na zewnątrz) w środku duże przestrzenie zostały wypełnione ytong 4-5cm, i KG mocowanym na pianę.) Proszę o pomoc co mogę zrobić z tą wodą pod oknami balkonowymi ? we Wrześniu docieplam dom styropianem. Poniżej kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2021 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Jak nie masz hydroizolacji to czemu się dziwisz?Montaż nie dokończony.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?219498-jaka-izolacja-pod-oknem-tarasowym&p=7674929#post7674929 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Tu problemów jest znacznie więcej i poważniejszych niż brak listwy podparapetowej. Ideały przy balkonach to podawliny z ciepłego i mocnego materiału, a nie podmurówka. Ale ona jest do przeżycia. Ogólnie rzecz biorąc: taki montaż (mimo iż wykonywany bardzo często) dziś rozpatruje się w kategorii fuszerki. Dzisiejszy montaż powinien być szczelny (minimum dwa razy droższy,a dobrze zrobiony wielokrotnie). Sama piana szczelności nie zapewni, dlatego do montażu stosuje się dodatkowe taśmy, folie masy. W Twoim przypadku nawet piana nie jest położona starannie. Przy tej deseczce nie tylko woda się dostaje, ale i dmucha. To powinno być podparte twardym i trwałym klockiem, a do tego włożonym tak, by było dobrze zapianowane. Potem całość - a już szczególnie dół - doszczelniona (np. masami) Tu nie ma co poradzić. Tanio- włożyć parapet (ale jak, gdy ta deska przeszkadza, a nie możesz jej wyjąć by okno nie straciło podparcia). Tyle, że tanio oznacza stałą utratę ciepła w trakcie eksploatacji poprzez nieszczelności piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8ik3r8 17.07.2021 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 To zdjęcie z deseczkami to okno balkonowe położone na płycie balkonowej tzw "lastryko" bez listwy "transportowej" resztę okien mam zamontowanych z listwami transportowymi i pod nimi są kliny, więc parapety bez problemu wejdą pod okno nad listwą transportową. Myślałem żeby obciac pianę i zaprawic te okna od zewnątrz np masą soudal soudatight hybrid 600. Ale dalej nie wiem co zrobić z tymi drzwiami balkonowymi na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts