tgrzebien 16.07.2021 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Witam, mieszkam w domu z rekuperatorem Komfovent KOMPAKT REGO 400 HE-R-EC-C3 i pompą ciepła z DZ. W pompie zainstalowano możliwość chłodzenia podłogówką. I teraz wychodzi mały problem. W domu przy włączonym chłodzeniu podłogą jest chłodno, ale jest duża wilgotność powietrza dochodząca do 70-85%. Jest to odczuwalne, bo w domu nawet jak jest 23-24 stopnie, to człowiek cały mokry i się klei. Jak najlepiej osuszać powietrze? Mam zrobione wyjście na klimę. Lepiej, taniej i wydajniej wyjdzie kupić osuszacz czy zamontować klimatyzację z funkcją osuszania? Chyba że jest jeszcze jakaś opcja. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.07.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Chłodzenie pasywne czy aktywne? Jakie DZ? Pionowe czy poziome? Jeśli pionowe i masz teraz sensowne temperatury, to chłodnica powietrza przed wymiennikiem i pompą ciepła. Schładzając powietrze porządną chłodnicą będziesz miał max 65% - sprawdzone w praktyce i bardzo komfortowe warunki. Ale warunek to sensowne temparatury z DZ. 70-85% bez osuszania to i tak dobrze. W ostatnich dniach wilgotność była naprwdę wysoka - punkt rosy przekraczał 20 stopni, rekord to prawie 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 16.07.2021 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Chłodzenie pasywne. Źródło poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Klima. Chłodzenie płaszczyznowe w takich warunkach to nie tylko pogarszanie komfortu przez zwiększanie wilgotności ale też zapraszanie grzyba i pleśni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.07.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 (edytowane) Przy kolektorze poziomy zostaje tylko klimatyzacja.Widzę, że wykresy punktu rosy u Kaizena wyglądają podobnie. Edytowane 16 Lipca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 16.07.2021 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 No dobra, ale to wtedy pompę ciepła używać do chłodzenia podłogą a klimę do suszenia? Bo jeżeli chłodzenie tylko klimą to musiałbym zainstalować jednostkę w każdym pomieszczeniu, no i dodatkowo tracę kasę zainwestowaną w chłodzenie pompą A w drugą stronę, to jak powiedzmy chłodzę pompą, a klima tylko w salonie, to już na piętrze się powietrze nie wysuszy. Chyba zostaje kupić jakieś osuszacze xiaomi i załączać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 16.07.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 chłodzenie podłogą nie ma sensu. Załóż 2 tanie klimatyzatory po 1 na każdą kondygnację tak aby dało się ją całą schłodzić. Np w sypialni głównej ale naprzeciwko drzwi albo w korytarzu aby wiało w dobrą stronę. Koszt nie jest wielki, mniejszy niż multisplita a będzie chłodno. U mnie klima chodzi może ze 2-3 godziny dziennie i w domu jest chłodno i przyjemnie - podstawowy warunek nie nagrzać bo zrobi się termos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.07.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Gdybyś miał wymiennik ERV to częściowo by to pomogło przy odpowiednim umieszczeniu jednego splita. Osuszacze xiaomi? Pierwsze słyszę O ile nawilżacze mają, o tyle osuszacze to pompy ciepła jak klimatyzator przenośny. Inna opcja to chłodnica freonowa w wentylacji, ale to już wydatek kilka tysięcy. Chłodzenie podłogą to średni pomysł. Jeszcze jak osuszysz powietrze i nie przeszkadza Ci zimna podłoga to ok. Ale jak już zainswestujesz w klimę, to chłodzenie podłogą mija się celem. No może jako uzupełniające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 No dobra, ale to wtedy pompę ciepła używać do chłodzenia podłogą a klimę do suszenia? Obstawiam, że jak osuszysz klimą to już nie będziesz potrzebował dalej schładzać podłogą. Temat wraca jak bumerang, więc zebrałem swoje przemyślenia: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132793-Gor%C4%85cy-i-duszny-temat-upa%C5%82y-i-wilgotno%C5%9B%C4%87-Klima-rz%C4%85dzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 16.07.2021 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Znalazłem coś takiego https://pl.xiaomiplanet.sk/xiaomi-deerma-dem-dt35c-odvlhcovac-4/ 380W mocy. Już sam nie wiem. Broniłem się przed tą klimą, ale chyba wyjdzie, że i tak trzeba będzie coś zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.07.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 70-85% bez osuszania to i tak dobrze. Łagodność w ocenie . Jak górne rejony tego zakresu to tragedia do sześcianu jak dolne to zwyczajnie bardzo kiepsko. Ja bez osuszania mam w ostatnich dniach 69-73% i oceniam to kiepsko lub bardzo kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 70-85% bez osuszania to i tak dobrze. Obstawiam więcej. Tylko higrometr nie potrafi pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.07.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 (edytowane) Łagodność w ocenie . Jak górne rejony tego zakresu to tragedia do sześcianu jak dolne to zwyczajnie bardzo kiepsko. Ja bez osuszania mam w ostatnich dniach 69-73% i oceniam to kiepsko lub bardzo kiepsko. Myślę, że te wartości wynikają z pomiaru. Większośc higrometrów na rynku mierzy po prostu słabo. Moje BME280 np nie wiadomo czemu zaniżały. Znalazłem kilka takich przypadków. Zewnętrzny przeskalowałem filtrami do pomiarów z meteo.waw.pl, a pozostałe pod niego i w sumie bardzo ładnie wyniki mi się pokrywają. Kiedy na zewnątrz masz 22g/m3 to w domu nie ma szans na 69-73 - chyba, że masz 27-28 stopni. Tutaj m,amy te 23 - więc wchodzimy już w 90 kilka %. 14-15 lipca Reku i chłodnica usunęły 28litrów wody z powietrza by w domu utrzymać okolice 13-14g/m3. Edytowane 16 Lipca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.07.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Znalazłem coś takiego https://pl.xiaomiplanet.sk/xiaomi-deerma-dem-dt35c-odvlhcovac-4/ 380W mocy. Już sam nie wiem. Broniłem się przed tą klimą, ale chyba wyjdzie, że i tak trzeba będzie coś zamontować. Fajne tylko nie mogę znaleźć informacji nt zasady działania czy testów. Jeśli jest jak napisali, to spoko, mógłby rozwiązać Twój problem. Ostatnio też była mowa o rotorach z powłoką sorbcyjną, ale nie wiem jaka jest ich wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.07.2021 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Myślę, że te wartości wynikają z pomiaru. Większośc higrometrów na rynku mierzy po prostu słabo. Nie mogę wykluczyć, że moje cywilne mierniki (Komfovent i ThermPro) źle mierzą. Może być też tak, ze rotory bez warstwy sorpcyjnej także robią robotę w tej materii tylko w mniejszym zakresie. Co do czujników to będe miał kolejny tak tylko przyślą, więc do weryfikacji i porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.07.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 A jakie temperatury? A jest opcja wymiany samego rotora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.07.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Sprzed paru dni/tygodnia gdy było bardziej wilgotno nie zanotowałem, ale to było 24 +/- 0,5 i te 69-73% (mniej więcej). W tej chwili w zależności od czujnika i pomieszczenia: 24,3 i 6524,3 i 6724,6 i 68 Nie znalazłem rotora w częściach do kupienia na stronie, więc musiałbym się bardziej aktywnie dowiadywać. Póki co nie planuję. Obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.07.2021 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Patrząc na te wilgotność na zewnątrz, to zdecydowanie za mało pokazują. W domu masz nawet wyższa wilgotność bezwgledna niż na zewnątrz. U mojego taty w mieszkaniu przy 25 było 2 dni temu 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2021 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 (edytowane) Może być też tak, ze rotory bez warstwy sorpcyjnej także robią robotę w tej materii tylko w mniejszym zakresie. Żaden wymiennik nie jest w stanie przenieść wilgoci ze strumienia o mniejszej wilgotności bezwzględnej do większej tak, jak nie jest przenieść ciepła z zimniejszego strumienia do cieplejszego. Jak na czerpni masz 100% albo niewiele mniej i nie ogrzewasz tego strumienia w wymienniku, to nie jesteś mu w stanie wcisnąć wilgoci choćby wywiewane miało też 100%. Zapewnij czujnikowi warunki, w których skrapla się para wodna to będziesz wiedział, czy potrafi pokazać 100% Sprawdź, co siedzi w Twoich miernikach - coś się dowiesz o ich dokładności. Jak DHT to nie patrz na ich wskazania. https://www.kandrsmith.org/RJS/Misc/Hygrometers/calib_many.html Edytowane 16 Lipca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.07.2021 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Sprawdź, co siedzi w Twoich miernikach - coś się dowiesz o ich dokładności. Jak DHT to nie patrz na ich wskazania. Mam różne mierniki, nie w każdym wiem co siedzi. W jednym nie wiem i nie będą rozbierał w innym jest C15-M53R. Zapewnij czujnikowi warunki, w których skrapla się para wodna to będziesz wiedział, czy potrafi pokazać 100% Nie robiłem czujnikowi warunków laboratoryjnych. Sprawdziłem jak reaguje na dużą zmianę i zabrałem go do łazienki na czas prysznica. Zareagował i wskazał 95%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts