Slawek_Sz 18.07.2021 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Witam,Zastanawiam się jaki sposób sterowania temperaturą zastosować przy ogrzewaniu podłogowym oraz wylewkach anhydrytowych (dom 180 m2, kocioł gazowy kondensacyjny).Myślałem o zastosowaniu sterowania strefowego po pokojach. Zastanawia mnie jaka będzie bezwładność w przypadku wylewek anhydrytowych. Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Czy może lepiej zastosować sterowanie góra/dół domu + regulacja rotametrów?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2021 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 (edytowane) Projekt podłogówki z dobranymi rozstawami i przepływami, dostrojenie na rotametrach a w czasie eksploatacji pogodówka. Gęstość, ciepło właściwe a nawet opór cieplny* anhydryt, wbrew popularnym opiniom, ma bardzo podobne do wylewek cementowych. To co robi pewną różnicę, to że zazwyczaj sią cieńsze. Więc jak maja ze 30% mniejszą grubość, to i ze 30% szybciej reaguja - ale to dalej jest bardzo wolno. *W tekstach marketingowych często jest podawana lambda 2,0 dla anhydrytu i porównywana z 1,0 dla wylewek cementowych. Ale jak posprawdzasz w kartach technicznych, to różnica jest duzo mniejsza. Edytowane 18 Lipca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Napoli 18.07.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Ja mam dom 180 m2 podzielony na 7 stref (anhydryt) sprawdza się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.07.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 U mnie regulacja tylko na rotometrach .Wyregulujesz i zapomnisz co to sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts