Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka hydroizolacja przy opasce dochodzącej do poziomu zera/okna

jdi

Recommended Posts

Cześć,

Od poziomu fundamentu do zera czyli poziomu okien mam 24cm (obszar z czerwoną ramką na fotce). Zastanawiam się teraz czy podnieść teren do zera by wychodząc przez okno być od razu na poziomie opaski czy jednak nie? Czy ktoś z Was ma takie wyjście bez schodków i taka wysokość jest problemem przy wychodzeniu?

Po drugie jeśli podniosę opaskę w okolicę zera to w jaki sposób robiliście hydroizolację tego pierwszego pustaka czyli obszaru od zaprawy na której stoi pustak do poziomu okna? Czy tylko dysperbit na ścianę w zaznaczonym obszarze? Czy może jakiś epdm? Jak to macie u siebie zrobione?

218712270_4707907819237494_4055580935489769295_n.jpg?psid=1&width=1920&height=885

Poziom zero to jest poziom podłogi - to, czego dotykają stopy/kapcie.

IMO chudziak i hydroizolacja na nim powinna być ze 20cm powyżej poziomu terenu (i opaska powinna być też znacząco poniżej hydroizolacji poziomej) - żeby nawet ulewne deszcze na zmarzniety grunt nie miały szans wlać sie nad tę hydroizolację. Jak projektant zaprojektował tak nisko posadowienie, to stosuj się dokładnie do projektu co do hydroizolacji. W razie czego będziesz błąd projektowy mógł naprawiać na jego koszt. IMO to babol.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337954-folia-na-chudziak-i-styropian&p=7477246&viewfull=1#post7477246

Poziom zero to jest poziom podłogi - to, czego dotykają stopy/kapcie.

No tak wiem. Trochę skrótu użyłem.

IMO chudziak i hydroizolacja na nim powinna być ze 20cm powyżej poziomu terenu (i opaska powinna być też znacząco poniżej hydroizolacji poziomej) - żeby nawet ulewne deszcze na zmarznięty grunt nie miały szans wlać sie nad tę hydroizolację. Jak projektant zaprojektował tak nisko posadowienie, to stosuj się dokładnie do projektu co do hydroizolacji. W razie czego będziesz błąd projektowy mógł naprawiać na jego koszt. IMO to babol.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337954-folia-na-chudziak-i-styropian&p=7477246&viewfull=1#post7477246

Projekt zakłada, że poziom opaski jest niżej niż poziom hydroizolacji poziomej (drugi zrzut widoczny poniżej). Generalnie w rzeczywistości poziom terenu tak jak widać na fotce z pierwszego postu jest mniej więcej na wysokości tej izolacji poziomej, tam gdzie kończy się ściana fundamentowa i xps. Ale w tym wypadku wychodząc przez drzwi będę miał uskok w dół. Dlatego też zastanawiałem się nad tym by opaskę podnieść mniej więcej do poziomu okna by móc normalnie wyjść z pokoju bez uskoków. No i w związku z tym pytałem o formę hydroizolacji pionowej jak to zrobić najlepiej aby uchronić się od wilgoci.

2021-07-18_23-06-50.jpg?psid=1&width=835&height=727

Edytowane przez jdi

(drugi zrzut widoczny poniżej).

Niewidoczny.

Generalnie w rzeczywistości poziom terenu tak jak widać na fotce z pierwszego postu jest mniej więcej na wysokości tej izolacji poziomej, tam gdzie kończy się ściana fundamentowa i xps.

No właśnie tu nie widac hydroizolacji poziomej. Powinna przykrywać ściane fundamentową i XPSa - byłaby widoczna z zewnątrz. I byloby, ewentualnie, do czego kleić izolacje pionową.

Powtórzę - rob dokładnie wg projektu.

Niewidoczny.

Już jest widoczny

No właśnie tu nie widac hydroizolacji poziomej. Powinna przykrywać ściane fundamentową i XPSa - byłaby widoczna z zewnątrz. I byloby, ewentualnie, do czego kleić izolacje pionową.

Powtórzę - rob dokładnie wg projektu.

Izolacja pozioma wychodzi poza ścianę fundamentową i nachodzi na xpsa tylko ze 2-3cm (fotka ze zbliżeniem niżej). Ale co byś chciał przykleić do tej izolacji poziomej ? Jakąś folię i wywinąć ją na ścianę?

Myślałem o tym by do poziomu też izolacji poziomej nałożyć na ścianie masę hydroizolacyjną, tylko trochę się obawiam czy w obszarze też zaprawy taka np. masa kmb zalepi wszystko popranie. Ewentualnie druga opcja by obciął izolację poziomą równo ze ścianą, podciął trochę xpsa w dół, podobnie jak to jest zrobione pod oknem i wtedy to wszystko pokryć masą hydroizolacyjną lub nałożyć epdm-a.

Projekt mówi, by mieć opaskę niżej poziomu izolacji poziomej i mieć uskok przy wychodzeniu przez drzwi, a ja mówię o tym by tego uskoku nie mieć, więc trudno pogodzić jedno z drugim.

Poza tym tu pokazuję jedną stronę budynku a z drugiej będzie taras, więc i tak tam będzie musiała zostać zastosowana jakaś forma uszczelnienia ściany bo taras będzie praktycznie równo z poziomem zero.

2021-07-19_00-00-52.jpg?psid=1&width=1164&height=882

Izolacja pozioma wychodzi poza ścianę fundamentową i nachodzi na xpsa tylko ze 2-3cm (fotka ze zbliżeniem niżej).

Zumuję, i nie widzę nawet 2-3 mm wystających. Ale tak czy inaczaj - ma wystawać na całą grubość XPS.

Ale co byś chciał przykleić do tej izolacji poziomej ? Jakąś folię i wywinąć ją na ścianę?

To, co w projekcie. Nic innego. I nic inaczej.

Cześć,

Od poziomu fundamentu do zera czyli poziomu okien mam 24cm (obszar z czerwoną ramką na fotce). Zastanawiam się teraz czy podnieść teren do zera by wychodząc przez okno być od razu na poziomie opaski czy jednak nie? Czy ktoś z Was ma takie wyjście bez schodków i taka wysokość jest problemem przy wychodzeniu?

Po drugie jeśli podniosę opaskę w okolicę zera to w jaki sposób robiliście hydroizolację tego pierwszego pustaka czyli obszaru od zaprawy na której stoi pustak do poziomu okna? Czy tylko dysperbit na ścianę w zaznaczonym obszarze? Czy może jakiś epdm? Jak to macie u siebie zrobione?

ja to widze tak. W nowych budynkach w mojej okolicy czesto widze wyjscie z budynku na poziomie terenu (albo prawie), wiec nie jest to nic rzadkiego. Po praniu mozgu na FM i ostatnich obrazkach w TV z Niemiec sam bym w normalnych okolicznosciach w to nie szedl, bo po co kiedys (za 10, 30 lat?) szuflowac szlam powodziowy z domu.

ale sam mam nieco inna sytuacje niz Ty - dzialka na skarpie 1m/10m i kazdy cm podniesienia domu od strony gorki skarpy kosztuje mnie koniecznosc dodania cm do i tak wysokich schodow z drugiej strony. Wiec zdecydowalem sie na (w miejscu gorki skarpy) poziom zero 18cm nad terenem i poziom fundamentu/chudziaka 9cm pod terenem. Po sugestiach na forum i po uzgodnieniu z wykonawca i kierownikiem na pierwszy bloczek (i wyzej) pojdzie markowa izolacja przeciwodna dwuskladnikowa KMB na siatce i na calosci jeszcze XPS i klej na siatce (i byc moze znowu KMB). Dodatkowo od strony gory skarpy zabezpiecze dom murkiem oporowym i takim spadkiem terenu zeby woda oplywala dom w bezpiecznej odleglosci. Pozatym wpuszcze dookola domu solidna instalacje odprowadzania deszczowki (w tym z powierzchni gruntu) na dol dzialki.