jdi 18.07.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Cześć, Od poziomu fundamentu do zera czyli poziomu okien mam 24cm (obszar z czerwoną ramką na fotce). Zastanawiam się teraz czy podnieść teren do zera by wychodząc przez okno być od razu na poziomie opaski czy jednak nie? Czy ktoś z Was ma takie wyjście bez schodków i taka wysokość jest problemem przy wychodzeniu? Po drugie jeśli podniosę opaskę w okolicę zera to w jaki sposób robiliście hydroizolację tego pierwszego pustaka czyli obszaru od zaprawy na której stoi pustak do poziomu okna? Czy tylko dysperbit na ścianę w zaznaczonym obszarze? Czy może jakiś epdm? Jak to macie u siebie zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Poziom zero to jest poziom podłogi - to, czego dotykają stopy/kapcie. IMO chudziak i hydroizolacja na nim powinna być ze 20cm powyżej poziomu terenu (i opaska powinna być też znacząco poniżej hydroizolacji poziomej) - żeby nawet ulewne deszcze na zmarzniety grunt nie miały szans wlać sie nad tę hydroizolację. Jak projektant zaprojektował tak nisko posadowienie, to stosuj się dokładnie do projektu co do hydroizolacji. W razie czego będziesz błąd projektowy mógł naprawiać na jego koszt. IMO to babol. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337954-folia-na-chudziak-i-styropian&p=7477246&viewfull=1#post7477246 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jdi 18.07.2021 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 (edytowane) Poziom zero to jest poziom podłogi - to, czego dotykają stopy/kapcie. No tak wiem. Trochę skrótu użyłem. IMO chudziak i hydroizolacja na nim powinna być ze 20cm powyżej poziomu terenu (i opaska powinna być też znacząco poniżej hydroizolacji poziomej) - żeby nawet ulewne deszcze na zmarznięty grunt nie miały szans wlać sie nad tę hydroizolację. Jak projektant zaprojektował tak nisko posadowienie, to stosuj się dokładnie do projektu co do hydroizolacji. W razie czego będziesz błąd projektowy mógł naprawiać na jego koszt. IMO to babol. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337954-folia-na-chudziak-i-styropian&p=7477246&viewfull=1#post7477246 Projekt zakłada, że poziom opaski jest niżej niż poziom hydroizolacji poziomej (drugi zrzut widoczny poniżej). Generalnie w rzeczywistości poziom terenu tak jak widać na fotce z pierwszego postu jest mniej więcej na wysokości tej izolacji poziomej, tam gdzie kończy się ściana fundamentowa i xps. Ale w tym wypadku wychodząc przez drzwi będę miał uskok w dół. Dlatego też zastanawiałem się nad tym by opaskę podnieść mniej więcej do poziomu okna by móc normalnie wyjść z pokoju bez uskoków. No i w związku z tym pytałem o formę hydroizolacji pionowej jak to zrobić najlepiej aby uchronić się od wilgoci. Edytowane 18 Lipca 2021 przez jdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 (drugi zrzut widoczny poniżej). Niewidoczny. Generalnie w rzeczywistości poziom terenu tak jak widać na fotce z pierwszego postu jest mniej więcej na wysokości tej izolacji poziomej, tam gdzie kończy się ściana fundamentowa i xps. No właśnie tu nie widac hydroizolacji poziomej. Powinna przykrywać ściane fundamentową i XPSa - byłaby widoczna z zewnątrz. I byloby, ewentualnie, do czego kleić izolacje pionową. Powtórzę - rob dokładnie wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jdi 18.07.2021 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Niewidoczny. Już jest widoczny No właśnie tu nie widac hydroizolacji poziomej. Powinna przykrywać ściane fundamentową i XPSa - byłaby widoczna z zewnątrz. I byloby, ewentualnie, do czego kleić izolacje pionową. Powtórzę - rob dokładnie wg projektu. Izolacja pozioma wychodzi poza ścianę fundamentową i nachodzi na xpsa tylko ze 2-3cm (fotka ze zbliżeniem niżej). Ale co byś chciał przykleić do tej izolacji poziomej ? Jakąś folię i wywinąć ją na ścianę? Myślałem o tym by do poziomu też izolacji poziomej nałożyć na ścianie masę hydroizolacyjną, tylko trochę się obawiam czy w obszarze też zaprawy taka np. masa kmb zalepi wszystko popranie. Ewentualnie druga opcja by obciął izolację poziomą równo ze ścianą, podciął trochę xpsa w dół, podobnie jak to jest zrobione pod oknem i wtedy to wszystko pokryć masą hydroizolacyjną lub nałożyć epdm-a. Projekt mówi, by mieć opaskę niżej poziomu izolacji poziomej i mieć uskok przy wychodzeniu przez drzwi, a ja mówię o tym by tego uskoku nie mieć, więc trudno pogodzić jedno z drugim. Poza tym tu pokazuję jedną stronę budynku a z drugiej będzie taras, więc i tak tam będzie musiała zostać zastosowana jakaś forma uszczelnienia ściany bo taras będzie praktycznie równo z poziomem zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2021 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Izolacja pozioma wychodzi poza ścianę fundamentową i nachodzi na xpsa tylko ze 2-3cm (fotka ze zbliżeniem niżej). Zumuję, i nie widzę nawet 2-3 mm wystających. Ale tak czy inaczaj - ma wystawać na całą grubość XPS. Ale co byś chciał przykleić do tej izolacji poziomej ? Jakąś folię i wywinąć ją na ścianę? To, co w projekcie. Nic innego. I nic inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 19.07.2021 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Cześć, Od poziomu fundamentu do zera czyli poziomu okien mam 24cm (obszar z czerwoną ramką na fotce). Zastanawiam się teraz czy podnieść teren do zera by wychodząc przez okno być od razu na poziomie opaski czy jednak nie? Czy ktoś z Was ma takie wyjście bez schodków i taka wysokość jest problemem przy wychodzeniu? Po drugie jeśli podniosę opaskę w okolicę zera to w jaki sposób robiliście hydroizolację tego pierwszego pustaka czyli obszaru od zaprawy na której stoi pustak do poziomu okna? Czy tylko dysperbit na ścianę w zaznaczonym obszarze? Czy może jakiś epdm? Jak to macie u siebie zrobione? ja to widze tak. W nowych budynkach w mojej okolicy czesto widze wyjscie z budynku na poziomie terenu (albo prawie), wiec nie jest to nic rzadkiego. Po praniu mozgu na FM i ostatnich obrazkach w TV z Niemiec sam bym w normalnych okolicznosciach w to nie szedl, bo po co kiedys (za 10, 30 lat?) szuflowac szlam powodziowy z domu. ale sam mam nieco inna sytuacje niz Ty - dzialka na skarpie 1m/10m i kazdy cm podniesienia domu od strony gorki skarpy kosztuje mnie koniecznosc dodania cm do i tak wysokich schodow z drugiej strony. Wiec zdecydowalem sie na (w miejscu gorki skarpy) poziom zero 18cm nad terenem i poziom fundamentu/chudziaka 9cm pod terenem. Po sugestiach na forum i po uzgodnieniu z wykonawca i kierownikiem na pierwszy bloczek (i wyzej) pojdzie markowa izolacja przeciwodna dwuskladnikowa KMB na siatce i na calosci jeszcze XPS i klej na siatce (i byc moze znowu KMB). Dodatkowo od strony gory skarpy zabezpiecze dom murkiem oporowym i takim spadkiem terenu zeby woda oplywala dom w bezpiecznej odleglosci. Pozatym wpuszcze dookola domu solidna instalacje odprowadzania deszczowki (w tym z powierzchni gruntu) na dol dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts