krzywyplytek 21.07.2021 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 (edytowane) Cześć, Temat piaskownicy pewnie pojawia się w tej sekcji po raz pierwszy ale być może uda się zastosować jakieś rozwiązanie w tym przypadku. Mam w ogródku piaskownicę, w której wiecznie stoi woda i nie chce nigdzie spłynąć. Rozkładam na nią plandekę na sznurku ale często przy mocniejszym wietrze i tak ją zwiewa. Konstrukcja jest taka jak na zdjęciach. Zastanawiałem się czy jak dosypię 15cm piasku i zakryję trochę najwyższą deskę, to czy woda będzie trochę uciekać w otworze między deskami. Rozważam też wkopanie jakieś rury drenarskiej ale wydaje mi się musi być prostsze rozwiązanie. Patrząc po placach zabaw w parkach, gdzie często nie ma żadnego zadaszenia woda nie stoi w takiej ilości, więc zastanawiam się co z tym zrobić. Testowałem czy włóknina przepuszcza wodę i nie ma z tym problemu. Zdjęcia: https://photos.app.goo.gl/oWbxvXZz3cKENpz68 Z góry wielkie dzięki Edytowane 22 Lipca 2021 przez krzywyplytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.07.2021 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 (edytowane) Czy ten rysunek painto-podobny to stan obecny?Zielone to ziemia, humus? Czyli patrząc pionowo (kierunek wsiąkania wody) to masz:- piasek piaskownicy- agrowłóknina- trochę piasku- ziemia? Jaki piasek (rodzaj) jest w piaskownicy? Co cię podkusiło, żeby piaskownicę posadowić poniżej terenu? Powinna być na równi, lub ciut powyżej. Edytowane 21 Lipca 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzywyplytek 21.07.2021 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Dokładnie taka jest kolejność. W piaskownicy jest piasek z OBI, workowany. Co mnie podkusiło? W sumie nie wiem... nie jest jakimś wielkim problemem odkopać ten piasek po bokach, odkręcić kilka śrub, dosypać ziemi i postawić równo z gruntem. Pomoże to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.07.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Czysta fizyka & Archimedes. W dołku to kałuża i syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 21.07.2021 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 do postu o piaskownicy bardziej się przyłożyłeś niż do samej piaskownicy. chociaż może podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts