ValterB 21.07.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 (edytowane) Witam. Mam do Was pytanie dotyczące Odstępstwa od przepisów techniczno-budowlanych. Mianowicie posiadam działkę dla której jest ustalony MPZP z 2020 roku i niestety w większości działkę pokrywa 2ZP a tylko mały trójkąt w rogu to 3MN o powierzchni około 110m2 (zdj. nr1). Co zmniejszyło się względem studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego z 2014 roku gdzie pole do "budowy" M3 wynosiło około 197m2 (zdj. nr2). Teraz moje pytanie. Zamierzam się tam wybudować bo to jedyna opcja dla mnie, ciężko znaleźć jakikolwiek gotowy plan domu żeby się tam "zmieścił" nawet gdy liczę 1,5m od granicy działki (choć MPZP chyba na to nie pozwala) i chcemy z małżonką wnieść pismo do ministra o odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych, czy w tym piśmie można prosić tylko o np. przybliżenie się do granicy działki o 1,5m czy tam 1m czy można także wnioskować o to aby dom w części mógł znajdować się na 2ZP? co ułatwiło by znalezienie jakiegokolwiek projektu domu. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę jasno Z góry dziękuję za wszystkie porady i sugestie. Pozdrawiam. P.S. zdj podaję w linku gdyż nie potrafię dodać na forum :/ https://zapodaj.net/0607826d637c7.jpg.html <2ZP https://zapodaj.net/1ba4355933021.jpg.html <3MN https://zapodaj.net/b7333f20f8bab.jpg.html https://zapodaj.net/b70b14add09f0.jpg.html Edytowane 21 Lipca 2021 przez ValterB Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.07.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 - nie ma odstępstwa od MPZP. Projekt musi spełniać wymogi Planu Miejscowego.- od przepisów techniczno-budowlanych - można wnioskować o odstępstwo wskazując rozwiązania zamienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ValterB 23.07.2021 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Dziękuję za odpowiedź, czyli w takim wypadku pozostaje mi np. przysunięcie do granicy aby odległość wynosiła 1 metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.07.2021 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Co zmniejszyło się względem studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego z 2014 roku gdzie pole do "budowy" M3 wynosiło około 197m2 (zdj. nr2). Czy rozumiem, że MPZP ma mniejszy obszar zabudowy niż Studium? Jeśli tak, to plan jest o obalenia. Plan musi być zgodny ze Studium. W Krakowie pewna liczba planów jest poprawiana, bo w Studium były obszary budowlane, a w planach są obszary zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.07.2021 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Dziękuję za odpowiedź, czyli w takim wypadku pozostaje mi np. przysunięcie do granicy aby odległość wynosiła 1 metr? mamy takie precyzyjne przepisy, że projektowany budynek ( po spełnieniu innych warunków / odstępstw, itp ) może być : bezpośrednio w granicy działki lub 1,5m od niej lub .. " nie mniej niż " 3m, 4m od granicy ( standardowe odległości pożarowe w zagospodarowaniu działki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.07.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 mamy takie precyzyjne przepisy, że projektowany budynek ( po spełnieniu innych warunków / odstępstw, itp ) może być : bezpośrednio w granicy działki lub 1,5m od niej lub .. " nie mniej niż " 3m, 4m od granicy ( standardowe odległości pożarowe w zagospodarowaniu działki ) Te przepisy są jasne: 0 m; 1,5 m; 3m i więcej. Jak śledziłeś w 2017 roku procedowanie nowych Warunków Technicznych (ja śledziłem i im kibicowałem bo bardzo dużo uporządkowano i uproszczono na korzyść inwestora jak ja), to Polska Izba Inżynierów Budownictwa (PIIB) składała wniosek, aby zamienić 1,5 m na "co najmniej 1,5 m", ale ten wniosek nie został uwzględniony w WT2018. Ja rozumiem, że odstępstwo polega właśnie na tym, że te odległości nie muszą być spełnione. Bo cóż to za odstępstwo skoro muszę spełnić przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ValterB 25.07.2021 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Czy rozumiem, że MPZP ma mniejszy obszar zabudowy niż Studium? Jeśli tak, to plan jest o obalenia. Plan musi być zgodny ze Studium. W Krakowie pewna liczba planów jest poprawiana, bo w Studium były obszary budowlane, a w planach są obszary zielone. Tak, jest mniejszy co pokazuję na załączonych dwóch ostatnich zdjęciach. O prawie 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts