ezg2014 25.07.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 W moim ogrodzie jest bardzo dużo mrówek. Widać jak licznie chodzą swoimi ścieżkami po kostce. Ale to, co denerwuje najbardziej to, że wychodzą z ziemi między kostką brukową, tworząc górki piasku i wysypując piasek na kostkę. Sypię na to proszek na mrówki, ale one pojawiają się w innym miejscu wykostkowanej części ogrodu. Najdziwniejsze jest to, że sąsiedzi zza płota w ogóle nie mają tego problemu. Mówią, że w ogóle nie mają mrówek. To dlaczego tyle mrówek jest u mnie? Co mogę zrobić oprócz sypania proszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.07.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Ja walczę z mrówkami w kostce brukowej polewając miejsca ich wychodzenia z pod kostki benzyną. Środek drastyczny ale skuteczny. Wcześniej stosowałem proszek do pieczenia, ale wyniki jego stosowania były takie sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.07.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Mrówek masz dużo, gdyż kładąc kostke wybudowałeś im dach nad głową. Mają sucho i spokojnie to się rządzą. Po prostu zasiedliły pustostan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 26.07.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Ja walczę z mrówkami w kostce brukowej polewając miejsca ich wychodzenia z pod kostki benzyną. Środek drastyczny ale skuteczny. Wcześniej stosowałem proszek do pieczenia, ale wyniki jego stosowania były takie sobie. I jak kostka wygląda po takim zabiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.07.2021 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Co mogę zrobić oprócz sypania proszku? Dość drastyczny ale skuteczny środek - (śmierdzi do dwóch dni) Dursban 480EC - zrobić mieszaninę wg przepisu na larwy chrabąszcza majowego - do strzykawki i wcisnąć w gniazdo - czyli w otworek w fudze kostki, piasku. Po ok godziny efekt murowany, przez pół roku mrówki nie zasiedlą gniazda ponownie.......akurat do zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 26.07.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Dość drastyczny ale skuteczny środek - (śmierdzi do dwóch dni) Dursban 480EC - zrobić mieszaninę wg przepisu na larwy chrabąszcza majowego - do strzykawki i wcisnąć w gniazdo - czyli w otworek w fudze kostki, piasku. Po ok godziny efekt murowany, przez pół roku mrówki nie zasiedlą gniazda ponownie.......akurat do zimy. Dursban został wycofany ze sprzedaży w styczniu 2020r., więc nie da się go kupić. Polecam środek Inasuma 130 WG. Przetestowałem go u siebie - skuteczny w 100% na mrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.07.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 (edytowane) Dursban został wycofany ze sprzedaży w styczniu 2020r., więc nie da się go kupić. Polecam środek Inasuma 130 WG. Przetestowałem go u siebie - skuteczny w 100% na mrówki. Bez jaj.....wczoraj kupiłem 5l......nie wiedziałem. Edytowane 26 Lipca 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 26.07.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Bez jaj.....wczoraj kupiłem 5l......nie wiedziałem. https://www.ogrodinfo.pl/na-topie/chloropiryfos-wycofany-z-uzycia/ W sprzedaży pojawiają się jeszcze prywatne zapasy ( np. na olx ) - formalnie w sklepie tego nie wolno już sprzedawać i używać. A jak ktoś sprzedaje mimo zakazu - to jego sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.07.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Tak jak pisałem kupiłem na giełdzie rolniczej w nd. Zawsze jesienią pryskałem sąsiednią działkę i granice, aby zniszczyć "hodowlę" larw chrabąszczy majowych.;Domyślam się że środek dość szkodliwy, ale przynajmniej skuteczny.Kiedyś pamiętam był taki środek w proszku na szkodniki chmielu - na bazie cyjanku - ten to był "mocny", załatwiał wszystko łącznie z kretami, myszami wszelkiego rodzaju robactwem. Też go wycofali bo dochodziło do zatruć wśród rolników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialek_mlody 06.02.2022 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Ja walcze tak, że polewam miejsca ich wychodzenia z pod kostki benzyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts