Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dużo mrówek w ogrodzie - co z tym zrobić?

Recommended Posts

W moim ogrodzie jest bardzo dużo mrówek. Widać jak licznie chodzą swoimi ścieżkami po kostce. Ale to, co denerwuje najbardziej to, że wychodzą z ziemi między kostką brukową, tworząc górki piasku i wysypując piasek na kostkę. Sypię na to proszek na mrówki, ale one pojawiają się w innym miejscu wykostkowanej części ogrodu. Najdziwniejsze jest to, że sąsiedzi zza płota w ogóle nie mają tego problemu. Mówią, że w ogóle nie mają mrówek. To dlaczego tyle mrówek jest u mnie? Co mogę zrobić oprócz sypania proszku?

Co mogę zrobić oprócz sypania proszku?

Dość drastyczny ale skuteczny środek - (śmierdzi do dwóch dni) Dursban 480EC - zrobić mieszaninę wg przepisu na larwy chrabąszcza majowego - do strzykawki i wcisnąć w gniazdo - czyli w otworek w fudze kostki, piasku. Po ok godziny efekt murowany, przez pół roku mrówki nie zasiedlą gniazda ponownie.......akurat do zimy.

Dość drastyczny ale skuteczny środek - (śmierdzi do dwóch dni) Dursban 480EC - zrobić mieszaninę wg przepisu na larwy chrabąszcza majowego - do strzykawki i wcisnąć w gniazdo - czyli w otworek w fudze kostki, piasku. Po ok godziny efekt murowany, przez pół roku mrówki nie zasiedlą gniazda ponownie.......akurat do zimy.

Dursban został wycofany ze sprzedaży w styczniu 2020r., więc nie da się go kupić. Polecam środek Inasuma 130 WG. Przetestowałem go u siebie - skuteczny w 100% na mrówki.

Dursban został wycofany ze sprzedaży w styczniu 2020r., więc nie da się go kupić. Polecam środek Inasuma 130 WG. Przetestowałem go u siebie - skuteczny w 100% na mrówki.

Bez jaj.....wczoraj kupiłem 5l......nie wiedziałem.

Edytowane przez CityMatic

Bez jaj.....wczoraj kupiłem 5l......nie wiedziałem.

https://www.ogrodinfo.pl/na-topie/chloropiryfos-wycofany-z-uzycia/

W sprzedaży pojawiają się jeszcze prywatne zapasy ( np. na olx ) - formalnie w sklepie tego nie wolno już sprzedawać i używać.

A jak ktoś sprzedaje mimo zakazu - to jego sprawa :-).

Tak jak pisałem kupiłem na giełdzie rolniczej w nd. Zawsze jesienią pryskałem sąsiednią działkę i granice, aby zniszczyć "hodowlę" larw chrabąszczy majowych.;

Domyślam się że środek dość szkodliwy, ale przynajmniej skuteczny.

Kiedyś pamiętam był taki środek w proszku na szkodniki chmielu - na bazie cyjanku - ten to był "mocny", załatwiał wszystko łącznie z kretami, myszami wszelkiego rodzaju robactwem. Też go wycofali bo dochodziło do zatruć wśród rolników.

• 6 months później...