Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja posadzki ( styropian/styrobeton), wylewka (cementowa/anhydryt)

itmslnx

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam dylemat i związku z czym potrzebuję głosu rozsądku i chłodnej oceny, której już mi brakuje. Mianowicie chodzi o posadzkę:

Projekt

12 cm styropianu, 6 cm wylewki cementowej, 2 cm na okładzinę. Ogrzewanie podlogowe za pomoca gazu ziemnego

Realia

13-19 cm na styropian ( stały spadek ), 5-6 cm na wylewkę (anhydryt/cementowa), 1,5 cm na okładzinę.

Moje zalozenia

Pierwonie założyłem, że będzie ułożony styropian z takim właśnie spadkiem ( wacham się nad grafitem (lambda 0,3) a białym (lambda 0,37) , natomiast sytuacja na rynku jest taka , że grafitu nie ma na chwilę obecną).

Przyjalem ze bedzie to podloga cementowa poniewaz anhydryt nie powinien byc ukladany w garazu oraz w pomieszczeniach z odplywami np. liniowymi. Zalezalo mi na wiekszej akumulacyjnosci ciepla, i aby uniknac wzywaniu 2 ekip do wykonania posadzki

Zadzwonilem dzisiaj do pewnej duzej firmy z Wroclawia i ...

przy takim nie rownym chudziaku 5 cm roznicy tylko i wylacznie styrobeton jako warstwa wyrownujaca deklarowana lambda 0,45 ( styropianu nikt Panu tak dokladnie nie ulozy, )

prosze dac 10 cm XPS na styrobetonie z lambda 0,33 lub lepsze plyty PIR

na to prosze wylac anhydryt (przyszlosciowo moze pod Pompe ciepla a obecnie pod gaz ) z wylaczeniem lazienek i garazu.

Powiem szczerze zdurnialem juz. Koszta rowniez sa wazne natomiast nie wiem w tej sytuacji co wybrac. Czy faktycznie ten styrobeton wypoziomuje mi posadzke i uchroni przed brakiem szczelnosci izolacji podlogowej i wykosztowac sie dodatkowo na XPS , ktory dociepli mi posadzke. Czy moze pozostac przy styropianie (natomiast z tym ulozeniem bywa roznie).

Nastepnie pozostaje kwestia anhydryt / cementowa posadzka. Tu rowniez nie wiem co wybrac :/

Moze ktos mi podpowie lub zada wlasciwe pytania co mnie by nakierowalo.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Te 6 cm spadku jest na całym domu? Jeżeli tak to ja wygląda na konkretnych pomieszczeniach?

U mnie chudziak był wylany tak źle, że szkoda gadać ale w pomieszczeniach w miarę trzymał poziom. W związku z tym układałem styropian pomieszczeniami, a kupiłem go w różnych grubościach (2x5cm, 1x4cm i 1x3cm) i układałem, dużo zabawy ale finalnie z nierówności 6 cm między najniższym a najwyższym punktem mam 1-2 cm.

Patrząc na doświadczenie po układaniu to polecam to zrobić tak:

1. Zrobić mapę wysokości odejmując warstwy nad styropianiem w każdym pomieszczeniu.

2. Zrobić excela z tymi pomieszczeniami (od wysokości odjąć 1 cm na jakiś margines błędu) i spróbować je rozpisać na warstwy styropianu (warstwy 5, 4, 3 dają duże pole manewru ale jak nie potrzebujesz aż takiego to może być (10 cm i 3 cm)- szybciej pójdzie układanie.

3. Kupić styropian i układać.

Ja wyleję anhydryt bo dzięki temu mogłem dać trochę więcej styropianu i przekonała mnie jeszcze właściwość samopoziomująca. przy odpływie ogarnę jakąś dobrą izolację, a w garażu albo zrobię posadzkę sam albo wezmę jakąś firmę. Wstępnie jak się rozglądałem to firmy są w stanie podjechać i zrobić sam garaż 35 m2 także da się ogarnąć.

Te 6 cm to na calym domu. najgorzej ma sie sytuacja w sypialni gdzie mamy roznice poziomu 19-21 cm (tu styropianu bedzie 13-15 cm), nastepnie dalej idac jest to po 1 cm rozincy w pomieszczeniach ( tutaj styropianu bedzie 15-18 cm). Natomiast

czy bawic sie w styrobeton wolplanu + 10 cm szarego styropianu/XPS ( jak zalecala firma punktujac mozliwoscie zlego ulozenia i wypoziomowiania styropianu)a potem z problemamy z jej izolacja przy zlym dopasowaniu, co mi wlasnie owy styrobeton rozwiaze

czy polozyc bialy styropian tak jak sugerujesz i spac spokojnie jesli chodzi o grubosc posadzki.

tak anhydryt daje mi moliwosc +1 cm styropianu (odchodzi problem z jej pekaniem czy skurczem ) natomiast sam juz nie wiem czy ma byc super rowno, czy moze lepsza bylaby akumulacyjnosc cieplna + jedna ekipa od calej posadzki

Daj styropian. Też miałem spadek 4cm. Zamówiłem pierwsza warstwę 10cm i kolejną , pasami 1.5m co 1cm od 9-13cm. Trochę liczenia i można zamówić. Ja zamawiałem 25m3 u forumowego sprzedawcy. Każda płyta przyklejona pianą. Najtwardszy styropian dobrej jakości wyszło idealnie poziomo, na tych ząbkach oczywiście.

U ciebie dałbym te min 10cm najlepszego grafitu i min 7cm wylewki żeby poprawić akumulacje.

To bym to zrobił tak jak pisałem wyżej czyli każde pomieszczenie indywidualnie i nie przejmowałbym się 1-2 cm różnicy. Jeżeli po układaniu wyjdą jakieś krawędzie to je zeszlifować tarką żeby nie było ostrych krawędzi. Mojemu hydraulikowi różnice w poziomie kilku centymetrowe nie przeszkadzają, a na forum też kiedyś wyczytałem że te kilka centymetrów to nie jest wielki problem.

Wylanie styrobetonu równo kosztuje też swoje przecież a przy twoich grubościach lambda jest istotna, a 0.045 to mało. Styrobeton też będzie musiał wyschnąć przed układaniem styropianu co daje sporo zabawy i komplikacji.

XPS jest droższy niż grafitowy a lambdy chyba nie ma jakieś lepszej, zależy też od konkretnego xpsa pewnie.

U siebie układałem grafitowy 0,031 bo też miałem dostępną dosyć małą grubość i tobie to rozwiązanie polecam.

Dziekuje za rady. Nie wiem jak sie odniesc do tego co wolplan sugeruje odnosnie styrobetonu ktory roziwazuje wszystkie problemy wykonawcze styropianu zwiazanego z zapadania posadzek czy pracowania podlogi na styropianie.

Z grafitem jest troche poroniona sytuacja bo jego nie ma nigdzie. Dostepny jest bialy o lambdzie 0,036 no i jak nie mam problemu ze styropianem bialym na posadzce gdzie mam go 15-18 cm. Tak jeszcze w sypialni gdzie jest 13-15 juz tak.

Panowie anhydryt czy cementowka przepraszam ze tak mecze ( i chyba oczekuje, ze ktos za mnie podejmie decyzje ) ogrzewanie gazem, moze kiedys pompa ale moze ...

naczytalem sie o problemach anhudruty zwiazanego z wilgocia czy potem przyklejania parkietu , paneli do wylewki, z drugiej strony cementowka zezbrojona ale skurcze i potem ewentualne pekanie ...