Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu czy kupno mieszkania ?

Recommended Posts

A co d tytułowego pytania to buduj dom, nawet jak 250k jest niemożliwe.

I daj znać jaką decyzję podjąłeś i jak ci idzie. Miło będzie.

Pakujesz gościa na minę i to zdrową...

Też miałem zamiar budować dom w cenie mieszkania czyli 250tys.zl,skończyło się na 320tys.zl i to 8 lat temu I to w normalnej Polsce.

Od tamtego czasu ceny usług, materiałów budowlanych wzrosły o ok.80%.

I za to podziękujcie tym, którzy biorą kasę na dzidzie bo rachunek musi wyjść na 0.

My Wam dajemy 40mld.rocznie na dzidzie a Wy te 40mld.oddacie w VAT przez wyższe ceny wszystkiego.

Edytowane przez Arturo1972

Do autora wątku.

No to jak uważasz, że speluna 45-55 m2 kosztuje od 250 tys. zł, a Ty wybudujesz około 80 m2 dom za te same pieniądze? No weź to na logikę trochę. Pomoając sens budowania domu o pow.65-80 m2> Wiesz jakie tam będą klitki? No ale ok. O gustach się nie dyskutuje.

Można budować od tego roku dom 70m2 na działce 10ar.

Jeśli Twoja działka spełnia kryterium, czyli jest budowlana, to postawisz nawet 2.

Wcześniej mogły stać połączone, ale na osobnych fundamentach.

Teraz, nie wiem.

W każdym razie, możesz minimalnie zaoszczędzić.

Czy warto bez PnB?

To inna kwestia.

Teraz materiały poszły mocno w górę.

Więc ciężko.

Ja mam dom trochę większy, jeśli chcesz, podeślę wykaz materiałów na priv.

Wtedy pojeździsz po hurtowniach i sam się zorientujesz w cenach samego materiału.

Robociznę pomijam, bo to inne cenniki.

Może ktoś inny podeśle, bo mój domek, trochę jednak większy.

Jednak w projecie, podano każdy element domu pod stan z tynkami.

Podane w sztukach i metrach.

• 2 months później...

Biorąc pod uwagę obecne ceny działek , materiałów , usług , oraz samą dostepność fachowców i materiałów chyba jednak lepiej kupić gotowy dom,

Naprawdę jest wiele ciekawych ofert , bo często ludzie sprzedają domy z pewnych powodów rodzinnych albo okazuje się że mieszkanie w domu poza miastem nie jest dla nich ...

Niewiem gdzie mieszkasz , ale w mojej okolicy jakos nie widac tych promocji , a monitoruje rynek juz kilka lat . Za niektore rudery to az wstyd ze ktos chce wiecej niz sama dzialka jest warta .

Mieszkam w kujawsko-pomorskim.

Promocji to nie ma , ale też obecnie domu tanio nie wybudujesz ...

Nikt za grosze nie sprzeda , no chyba że jakąs ruderę do remontu ...

Widać sporo ogłoszeń inwestorów którzy zaczęli budowę i skończyli na stanie SSO lub SSZ i zapewne się przeliczyli ...

Zapewne wiele myślało że tanio wybuduje ...

My właśnie budujemy szkieletówkę , 86m , cene mamy z zeszłego roku 260 tys za stan deweloperski , cena tego domku w tym roku to juz 315 tys.... A gdzie reszta

Mimo że działkę kupiliśmy tanio , a dom będziemy wykańczali w środku sami i po kosztach to zamkniemy sie w kwocie ~450 tys.... Jedyny plus tego bajzlu jest taki ze mieszkania też podrożały , a właśnie z kasy po jego sprzedaży bedziemy kończyli domek

Sąsiad za nami buduje dom murowany, 200m, piętrowy, w bryle garaż, dach dwuspadowy . Kredyt brał w zeszłym roku , na chwile obecna jest załamany..... :D

I to takie śmieszne?

No, nawet on sam się z tego śmieje, mimo że ma chwilę załamania.

Założył w tamtym roku, przed podwyżkami, że dom będzie kosztował 30% więcej niż niż to co wyceniały mu firmy. W chwili obecnej mówi że prawdopodobnie dojdzie do 50% . Na moje oko to dom za jakieś 0,5 mln, ile musi dołożyć łatwo policzyć....

• 1 year później...