Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prowizorka budowlana.

Recommended Posts

Witam,

Mam wielki problem związany z doprowadzeniem energii elektrycznej do wykańczanego budynku. W listopadzie zeszłego roku zawarłem z PGE Dystrybucja umowę o przyłączenie do sieci placu budowy, budynku mieszkalnego. Data przyłączenia placu budowy miała być na kwiecień 2021 a przyłączenie budynku mieszkalnego na koniec kwietnia 2022. Budowa była cały czas realizowana z użyciem agregatu prądotwórczego i mało się interesowałem kwestią przyłączenia prądu.

Kilka dni temu rozmawiałem z glazurnikiem i zasugerował mi, że dobrze by było gdybym miał przed zimą podciągnięty prąd ponieważ w przypadku mroźnej zimy może mi zamarznąć woda w ogrzewaniu podłogowym i mogą mi poodpadać kafelki. Byłem dzisiaj w siedzibie rejonu energetycznego żeby się dowiedzieć kiedy mają zamiar podłączyć prąd do placu budowy i dowiedziałem się, że mam czekać do kwietnia 2021 albo wystąpić o prowizorkę budowlaną.

Z prowizorką budowlaną jest duży problem ponieważ najbliższy słup linii elektrycznej jest co najmniej 360 metrów od mojej działki. Najbliższe złącze kablowe jest w odległości 140 metrów.

Czy istnieje możliwość budowy prowizorki od skrzynki elektrycznej sąsiada z kablem puszczonym pod ziemią zamiast na słupach??

Nie ma takiej możliwości.

Jak masz życzliwego sąsiada to dogadaj się z nim,pociągnij kabel do siebie, zrób u siebie podlicznik zużycia i tak się z nim rozliczaj ale to partyzantka.

Cienko widzę tą budowę jak podstawowe rzeczy masz w d...

Edytowane przez Arturo1972

• 3 weeks później...
Nie ma takiej możliwości.

Jak masz życzliwego sąsiada to dogadaj się z nim,pociągnij kabel do siebie, zrób u siebie podlicznik zużycia i tak się z nim rozliczaj ale to partyzantka.

Cienko widzę tą budowę jak podstawowe rzeczy masz w d...

Co do ciągnięcia kabla od sąsiada to trzeba go mieć w miarę blisko. Ja mam co najmniej 200 metrów w linii prostej do najbliższego sąsiada. Poza tym trzeba chociaż trochę znać ludzi od których prąd się pożycza a ja nie znam.

Co do budowy to jak do tej pory wszystko było robione na agregacie prądotwórczym i poza brakiem dotrzymywania terminów przez niektórych wykonawców budowa idzie sprawnie. Prąd z elektrowni potrzebny mi do uruchomienia ogrzewania.

Wniosek o przyłączenie składałem we wrześniu zeszłego roku a, że mieszkam już 10 lat za granicą to nie miałem świadomości, że na prąd w PL tak długo się czeka.