Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na czas budowy

Recommended Posts

Witam forumowiczów, temat pewnie wałkowany wielokrotnie, ale chciałbym znać wasze opinie na dzień dzisiejszy.

Na jesień lub wiosnę rozpoczynam budowę domu. Mam działkę nieuzbrojoną. Na przylegającej obok drodze na dniach będzie budowana sieć wod-kan.

Co będzie lepszym rozwiązaniem w zakresie wody na cele budowy:

- kupno zbiornika 1m3 i zalanie wodą od sąsiadów

- czy budowa przyłącza wodociągowego docelowego ze studnią wodomierzową (i razem przyłącza kanalizacji)

Studnie wodomierzowe widziałem już za 400-500zł a zbiorniki za 300-400zł.

Z góry dzięki za wszelkie rady.

- czy budowa przyłącza wodociągowego docelowego ze studnią wodomierzową (i razem przyłącza kanalizacji)

Studnie wodomierzowe widziałem już za 400-500zł a zbiorniki za 300-400zł.

Z góry dzięki za wszelkie rady.

Wszystko zależy od czasu realizacji przyłącza jeśli zdążysz do jesieni z projektem i ustalisz wykonawcę przyłącza to realizacja głównego jest jak najbardziej wskazana. Jeśli nie masz czasu to zbiornik 1m3 jest dobrym i dość często stosowanym rozwiązaniem.

Co do cen które podałeś? nie wiem co mają do siebie bo to elementy wyrwane z kontekstu nie mające nic wspólnego ze sobą....no tak mają wodę jako coś wspólnego.:D

Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi o to czy jest sens wchodzić w koszty studni wodomierzowej w związku z budową przyłącza przed postawieniem budynku. Podałem cenę studni z allegro, nie wiem czy taka studnia by posłużyła na dłuższą metę. Bardziej się skłaniam ku zbiornikowi, a przyłącza wykonałbym jak będzie już SSZ - z wodomierzem w budynku.

Pytanie jeszcze, jaki dom budujesz? Weź pod uwagę, że jeśli budujesz na płycie fundamentowej i/lub jeszcze będzie strop, to to są duże powierzchnię, które trzeba podlewać. A do tego trzeba mieć wąż i ciśnienie wody. Czyli w przypadku baniaka 1m3 trzeba jeszcze zainwestować w jakaś pompę (elektryczna i mieć prąd lub spalinowa).

Pytanie jeszcze, jaki dom budujesz? Weź pod uwagę, że jeśli budujesz na płycie fundamentowej i/lub jeszcze będzie strop, to to są duże powierzchnię, które trzeba podlewać. A do tego trzeba mieć wąż i ciśnienie wody. Czyli w przypadku baniaka 1m3 trzeba jeszcze zainwestować w jakaś pompę (elektryczna i mieć prąd lub spalinowa).

Małe gabaryty jak np. ławy czy beton podkładowy pod ławy, przykrywa się niemal od razu SZCZELNIE zwykłą folią budowlaną 0,2 najlepiej na cały tydzień. Żadnej wody nie trzeba lać. Woda jest potrzebna do umycia narzędzi.

Przy większych powierzchniach przyda się zrosić powierzchnię raz może dwa razy (zależy od pogody) w pierwszych godzinach zanim nie będzie można wejść na beton zakryć go szczelnie folią.

• 4 weeks później...

Odświeżam temat, otrzymałem już warunki wod-kan. Mam w nich wpisane wykonanie studni wodomierzowej o średnicy min. 500mm. Pewnie to wynika z załącznika który dołączyłem do wniosku, na którym wrysowałem studnię, ale napisałem też "lub wodomierze w budynku" - a w sąsiedztwie wodomierze są w budynkach, ale mniejsza z tym.

Druga kwestia to przyłączenie do kanalizacji. Mamy tam świeżo wykonaną sieć kanalizy ciśnieniowej i zgodnie z warunkami trzeba wykonać przydomową przepompownię ścieków o średnicy min. 800mm.

Teraz pytanie co myślicie drodzy forumowicze czy będzie mi się opłacało wykonać samo przyłącze wodociągowe przed rozpoczęciem budowy? Czy może wykonać odrazu oba przyłącza? Przyłącza będą przebiegać blisko siebie. Ale raczej nie ma sensu stawiać przepompowni która nie bedzie użytkowana przez czas budowy?

Jak to jest z inwentaryzacją powykonawczą przyłączy? Będę musiał ściągać geodetę 2 razy w razie oddzielnej budowy przyłączy?

Odświeżam temat, otrzymałem już warunki wod-kan. Mam w nich wpisane wykonanie studni wodomierzowej o średnicy min. 500mm. Pewnie to wynika z załącznika który dołączyłem do wniosku, na którym wrysowałem studnię, ale napisałem też "lub wodomierze w budynku" - a w sąsiedztwie wodomierze są w budynkach, ale mniejsza z tym.

Nie masz większego wyboru:

§ 116. 1. Zestaw wodomierza głównego, na połączeniu z siecią wodociągową, powinien być umieszczony w piwnicy budynku lub na parterze, w wydzielonym, łatwo dostępnym miejscu, zabezpieczonym przed zalaniem wodą, zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych. W budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej miejscem tym powinno być odrębne pomieszczenie.

2. Dopuszcza się umieszczenie zestawu wodomierza głównego w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on niepodpiwniczony i nie ma możliwości wydzielenia na parterze budynku miejsca, o którym mowa w ust. 1.

Teraz pytanie co myślicie drodzy forumowicze czy będzie mi się opłacało wykonać samo przyłącze wodociągowe przed rozpoczęciem budowy? Czy może wykonać odrazu oba przyłącza? Przyłącza będą przebiegać blisko siebie. Ale raczej nie ma sensu stawiać przepompowni która nie bedzie użytkowana przez czas budowy?

A jaka różnica w abonamencie?

Jak to jest z inwentaryzacją powykonawczą przyłączy? Będę musiał ściągać geodetę 2 razy w razie oddzielnej budowy przyłączy?

Zazwyczaj wystarczy raz - razem z inwentaryzacją powykonawczą budynku. Ale to pytaj swojego geodetę.

Przyłącza zrobisz jak uważasz, możesz zrobić od razu dwa a możesz zrobić tylko wodę. To wszystko zależy jak uzgodnisz z wodociągami gminnymi.

Co do inwentaryzacji powykonawczej to o ile wodociągi nie będą domagały się jej po wykonaniu przyłącza to możesz zrobić ją po zakończeniu budowy. Sądzą że wodociągi powinny iść Ci na rękę bo to przecież dodatkowy koszt robić osobno inwentaryzację dwa razy a w zasadzi płacić dwa razy za mapkę.

Dzięki za odpowiedzi. Sam abonament z tego co widzę to niewielka kwota. Bardziej mi chodziło czy załatwić przyłącza za jednym posiedzeniem, ale też czy tak wczesny montaż pompowni, która ma swoją cenę i jej nieużytkowanie przez spory czas ma sens?

To i jak cie nie ominie, prędzej czy później będziesz musiał przepompownie zrobić a ceny na pewno nie będą malały, więc musisz zdecydować co jest teraz dla Ciebie priorytetem czy zrobić przepompownię czy pieniążki które musiałbyś wyłożyć na nią przeznaczyć na materiały na budowę domu.

• 4 weeks później...
Montowaliśmy takie. Jak nie ma odczytu radiowego to trochę upierdliwe jest wyjmowanie tego dekla (pokrywa jest oddzielnie, styropianowy korek oddzielnie) - przynajmniej w tym modelu, który montowaliśmy. Kiedyś zdażyło się, że odczytujący korek wyjął ale już nie włożył. Przy dużym mrozie rozsadziło wodomierz (ale budynek z bardzo małym rozbiorem - budka dróżnika PKP). W innych miejscach jak korek był włożony to jest ok.