Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers czy Vaillant - pomóżcie wybrać, a może rzut monetą?

Recommended Posts

Chcę wybrać kocioł gazowy, czytam post za postem i we łbie mi się kręci. W gruncie rzeczy pewnie jest to prawie wszystko jedno bo kotły różnych firm są do siebie podobne. Mam 130 m kw, dom z poddaszem, WC z prysznicem na dole, łazienka na górze, rodzina 3 osobowa. Wolę jednofunkcyjny z zasobnikiem. Załóżmy, że chcę wybierać tylko między Junkersem (namawia mnie dwóch instalatorów) a Vaillantem (bardziej mi się podoba nazwa :D). Co wybrać i jaki model? Proszę o jakiekolwiek sugestie i opinie. Z góry dziękuję ...

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja rozmyślam nad TERMET bo;

można dokupić części zamienne u producenta, jak akurat jestem z pirotechniką "na ty" więc ewentualne naprawy nie byłyby dla mnie problemem :D

Do domu 130 m chyba potrzebny jest piec 13kW

do tego gdybyś miał zasobnik na cwu to kilka kW jeszcze np 8

czyli razem 21kW. Piszę chyba bo nie jestem za dobry w tym temacie.

(Może mój post może mało wnosi ale napewno prowokuje)

Ja właśnie chyba się zdecydowałem na Vaillanta.

Dostałem całkiem sympatyczna ofertę na kompleksową usługę CO+CWU+kotłownia.

A instalcja chyba dopiero gdzieś tak w lutym....marcu.

Miałem wachania co do kotła od Termetu przez Ulricha w tej samej cenie potem cenowo był Junkers,

potem Vaillant a najdrożej Viessman (oczywiście wszystkie to kondensaty)

ja mam Junkersa Cerapura, do tego zbiornik na cwu ale nie Junkersa - chora cena od 2600PLN wzwyz - mozna zastosowac inny zbiornik, ktory trzeba wyposazyc w tzw. NTC czyli czujnik tempreatury, ktory musi byc firmowy bo inny nie podejdzie, koszt ok 170 PLN - zbiornik z wszystkimi potrzebnymi elementami to koszt ok. 1200-1300PLN. piec chodzi od momentu instalacji, na razie srednie zuzycie za 1 m-c to 6m3/dobe.

Wit

inż. Mamoń

Polecam kocioł firmy Vaillant nie dlatego że jestem członkiem VPS lecz dlatego że jestem przekonany o dobrej jakości tych kotłów.

Bardzo ważnym czynnikiem decydującym o wyborze kotła jest dobrze rozwinięta sieć serwisowa.

Utwierdzają mnie w tym przekonaniu opinie zadowolonych klientów którym montowałem kotły Vaillanta.

Tak na marginesie napiszę z własnego doświadczenia że w 90% jakiekolwiek awarie związane z nieprawidłową pracą kotła (firma nie ma znaczenia) nie dotyczy samego kotła tylko urządzeń i instalacji z nim współpracujących oraz oczywiście "fachowy" montaż.

Wziąłem "fachowy" w cudzysłów ponieważ gdy jestem na pierwszych uruchomieniach kotłów właśnie fachowość wielu pozostawia wiele do życzenia niestety.

Odpowiedź co do mocy. Szacunkowo na 130m2 nowego budynku ocieplonego potrzeba na CO 9-11kW natomiast moc nominalna kotła to 20kW plus zasobnik cwu o pojemności 120l. Większość kotłów posiada możliwość osobnego ustawiena mocy na CO i CWU.

Ja właśnie chyba się zdecydowałem na Vaillanta.

Dostałem całkiem sympatyczna ofertę na kompleksową usługę CO+CWU+kotłownia...

RYDZU jeśli możesz to napisz proszę ciut szczegułów co do kotła: model, moc itp. no i oczywiście ile dałeś za niego i ile udało się Tobie zbić cenę od wyjściowej!!!! Jest to ważne dla mnie, bo to będzie u mnie temat nr1 w przyszłym roku.

Interesuje mnie ile daliście za wasze kociołki !!! Kto ma ochotę niech pisze!

Możecie też na [email protected]

Pozdrawiam

Witam,

Też jestem na etapie bardzo gorączkowego poszukiwania odpowiedniego pieca. Słyszałam już mnóstwo różnych opinii, a każda następna zamiast ułatwić podjęcie decyzji powoduje większy zamęt. Mój domek to parterówka z użytkowym poddaszem. Maxym. 140 m2. Nie mamy ogrzewania podłogowego. Zapotrzebowanie na wodę - 3 os.

Według mojego wstępnego rozeznania to powinien być piec jednofunkcyjny z 100-120 l. zasobnikiem. Ale jaki?

I bardzo dla mnie rzecz istotna czy powinnam zwiększać nakłady i upierać się przy piecu kondensacyjnym (to sugestia kogoś z rodziny - nie bardzo się zgadzam z nią i dlatego proszę o opinię).

Znalazłam ofertę vitopend 100 z zasobnikiem 100 l z a 5,5 brutto. Zastanawiam się od wczoraj czy warto. Nic nie wiem. Proszę o pomoc.

Monika

...

I bardzo dla mnie rzecz istotna czy powinnam zwiększać nakłady i upierać się przy piecu kondensacyjnym (to sugestia kogoś z rodziny - nie bardzo się zgadzam z nią i dlatego proszę o opinię).

...

Mam ten sam dylemat, czytam forum, pytam instalatorów i większość znich mówi że te 140 m kw powierzchni domu to takie minimum, od którego można zacząć myśleć o kondensacie - nie wiem czy forumowicze się z tym zgodzą?.

Dlatego też raczej będę szukał jakiegoś kotła z zamknięta komorą palania, chuba że wpdnie mi w rękę ciekawa oferta z kondensatem. Muszę jeszcze sprawdzić kotły firmy Hoval - ponoć nie ma lepszego kondestata w tej jakości wykonaniei cenie.

Piszesz również że nie masz podłogówki, nie zapomnij o odpowiednim dobraniu grzejników do kondensata (gdybyś go kupowała) bo muszą być przewymiarowane.

Pozdrawiam

Maxym. 140 m2. Nie mamy ogrzewania podłogowego. Zapotrzebowanie na wodę - 3 os.

Według mojego wstępnego rozeznania to powinien być piec jednofunkcyjny z 100-120 l. zasobnikiem. Ale jaki?

Według mnie przy takim metrażu i braku ogrzewania podłogowego kondensat nie ma sensu.

Będzie albo pracował na wysokich parametrach (temperaturach) - czyli wydajnościowo będzie

zblizony do zwykłego pieca, albo musisz się liczyć z założeniem nadwymiarowych grzejników

(po prostu większych żeby przy niższej temperaturze grzejnika oddać tyle samo ciepła co przy

mniejszym grzejniku a wyższej temperaturze) - i tu znowu dochodzą kolejne koszty takiej instalacji.

Pozdrawiam

Przy porownywaniu kotlow zwroccie tez uwage na zakres mocy, zwlaszcza mocy MINIMALNEJ. Wiekszosc wspolczesnych domow jest bardzo ciepla i kociol bedzie czesto pracowal z moca minimalna, a ona im bedzie mniejsza tym mniejsze bedzie zuzycie gazu. Co z tego ze kociol bedzie mial sprawnosc 93% jak nie bedzie mogl zejsc z moca ponizej 10kW ?

D.