Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers czy Vaillant - pomóżcie wybrać, a może rzut monetą?

Recommended Posts

Nurni również mocno zastanawiałem się nad Immergasem ale ten zasobnik jak na moje potrzeby strasznie mały i odpuściłem a już prawie byłem zdecydowany.

Pozdrawiam

Zasobnik, owszem mały, ale jest potrzebny tylko "na start". Potem piec bez problemu daje sobie radę przepływowo. No i utrzymanie temp. w mniejszym zasobniku jest mniej kosztowne w ciągu roku. Moim zdaniem najważniejszy jest wydatek cwu.

Mój kolega kupił DeDitricha (max 18 kW) z zasobnikiem 120 litrów i nie jest do końca zadowolony. Za mała jest moc max. kotła i nie nadąża podgrzewać wody gdzieś tak od połowy wyczerpania zasobnika. Okazało się, że wydatek 10 minutowy to coś ok. 11 l/min. a potem tylko 8 :o :( - i tu jest pies© pogrzebany. Kontaktowałem się z ludźmi, którzy mają ten piec (rodziny 3 i 4 osobowe) i nie mają żadnych zastrzeżeń co do ogrzewania jak i komfortu ciepłej wody.

Mój kocioł "właśnie się kupuje" jak to określił wykonawca :D :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

inwestor czytajac twoje posty w tym watku wydaje mi sie ze masz kiepskie doswiadczenia, ktore niekoniecznie sprawdzaja sie a wprowadzsz zamet. Jestem 11-letnim uzytkownikiem atmosferycznego,2-funkc. Termeta i nieprawda jest ze musi miec zasilanie powietrza z zewnatrz. U mnie wisi w lazience, i tylko w drzwiach musi byc kratka . Jezeli chodzi o spalanie gazu to nie odbiegam drastycznie od innych forumowiczow.

Takie rozwiązanie obecnie jest zabronione musi być kratka lub zet-ka doprowadzajaca powietrze z zewnątrzdo pomieszczenia z kotłem atmosferycznym. Kominiarz nie wyda pozytywnej opinii jak nie będzie kratki lub zetki.

Inny watek to daj mi namiary na piec z zasobnikem (kondens) za 5.5 tys.

Nie jestem lobbysta atmosf. kotlow bo wlasnie kupilem do nowego domu kondensa Vaillanta. Na marginesie za lekko ponad 10 tys. z za zestaw z pogodowka i zasobnijkem+ komin-i wcale nie przekreslalbym atmosf. w momencie gdzie liczy sie kazdy grosz.

Pozdrawiam

Nie dam ci namiarów musisz sam poszukać myślę że za kwotę 5,5tys. spokojnie kupisz kocioł + zasobnik. Oczywiście zasobnik polski ale całkiem dobry no może nie z kwasówki tylko emaliowany.

Pozdrawiam

Nurni

Niestety u mnie musi być większy zasobnik mam 140 l . Jeśli chodzi o straty to zasobnik 60 czy 140 L to niewielka różnica. W porównaniu ze stratami na cyrkulacji straty na zasobniku to jak mucha przy słoniu. :wink:

Mam 5 osób i niestety muszę mieć te 140 L wody o temp 55 oC co daje w polaczeniu z zimną wodą ok 200 L . Jak napełnia się wannę i jednocześnie bierze prysznic to nawet wydatek 14 l/min to mało . Z kolei nie można za bardzo podnosić temp wody w zasobniku bo to niebezpieczne i zacznie się kamień odkładać. Więc naprawdę Nurni u mnie nic z tego by nie wyszło. Zeus był niestety za "cienki" :wink: . Jak się ma 4 kobitki w domu to wydatek c.w.u. zawsze jest za mały.:wink:

Pozdrawiam

Witam,

W sobotę klamka zapadła - kociołek został kupiony. Już się nie zastanawiam czy wybór jest słuszny. Straszliwie mnie ta czynność wyczerpała. Zbyt wiele jeszcze prac i wydatków związanych z wykończeniówką. Trochę zdrowia i emocji muszę zostawić na później.

Pozdrawiam wszystkich jeszcze zastanawiających się i życzę trafnych wyborów :D

Monika

Jak juz pisalem, jestem przeciwnikiem drogich kotlow, po tym jak moi rodzice kupili żeliwnego, stojącego Junkersa Suprastar 8-30KW z zasobnikiem 120l w roku 2002 (lub 2001) wtedy za 13.000 co było wtedy, a i jest obecnie, znacznym wydatkiem. Kociol ten niczym nie rozni sie w praktyce działania od obecnie produkowanych tanich kotlow za 5 tys.

Pali tyle samo gazu, a pracuje zdecydowanie głosniej niz moj Termet. do tego ma juz ubozsze sterowanie niz chocby moj Honeywell CM 27.

Kociol ma jedynie grzac wode i to mozliwe tanim kosztem, na co decydujący wpływ w wiekszosci przypadkow bedzie mial koszt zakupu.

Moze sie okazac, że rocznie na gaz bedziecie wydawac kwote na tyle małą, że kilka procent potencjalnych oszczednosci nie zrekompensuje wydatku na drogi kociol.

Wielu z nas przebywa cały dzien poza domem. Wtedy wazne jest szybkie poranne i popoludniowe nagrzanie domu na czas, a wtedy potrzebna jest nieco wyzsza temperatura wody dostarczanej do grzejnikow, niz temperatura kondensacji. Ponadto przewymiarownia grzejnkow przy kondensacie, to tez dodatkowy koszt, czy aby opłacalny?

[/b]

Jak juz pisalem, jestem przeciwnikiem drogich kotlow, po tym jak moi rodzice kupili żeliwnego, stojącego Junkersa Suprastar 8-30KW z zasobnikiem 120l w roku 2002 (lub 2001) wtedy za 13.000 co było wtedy, a i jest obecnie, znacznym wydatkiem. Kociol ten niczym nie rozni sie w praktyce działania od obecnie produkowanych tanich kotlow za 5 tys.

[/b]

Wtedy też były "tanie" kotły 8) wiszące bo tych jak mniemam piszesz.

Pisałem wielokrotnie ,że możecie kupować co sie wam podoba ,ale poza nazwą i ceną macie pozostałe podzespoły te same .Mało tego nawet z tych samych firm i to jest prawda -no może w niektórych przypadkach duuuuużo bajeru .Moja rada to proszę przemyśleć i głęboko się zastanowić nad polskim kociołkiem .Dobry za rozsądną cenę ,a różnicę przeznzczyć na płacenie rachunków .Adam

Za przykładem Monika Malinowska zapytam również o piec do mojego domu.

Metraż podobny 140 m2, parterówka zaopatrzona w grzejniki i podłogówkę do tego (na dodatek) kominek z płaszczem wodnym.

Z bilansu cieplnego zapotrzebowanie na ciepło ok. 8 kW.

Wykonawca poleca Junkersa ale podobno w promocji (tj. ok. 50 zł droższy niż Junkers) jest Viessman.

Oczywiście jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Proszę o poradę który ???

Pisałem wielokrotnie ,że możecie kupować co sie wam podoba ,ale poza nazwą i ceną macie pozostałe podzespoły te same .Mało tego nawet z tych samych firm i to jest prawda -no może w niektórych przypadkach duuuuużo bajeru .Moja rada to proszę przemyśleć i głęboko się zastanowić nad polskim kociołkiem .Dobry za rozsądną cenę ,a różnicę przeznzczyć na płacenie rachunków .Adam

Kiedyś kupiłem sobie samochód Polonez i książka-instrukcja obslugi gratulowała mi na wstępie zakupu komfortowego i nowoczesnego samochodu:lol:. Posiadacz VW czytając moją instukcję obsługi i wyposażenia mogłby wpaść w kompleksy, ale to się nigdy nie zdarzyło.

Powodzenia dla fanów i użytkowników mysli technicznej inzynierów

za 2000pln brutto.