Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosiarka rwie i strzepi trawe

Recommended Posts

Witam, chciałem zasięgnąć Waszej opinii, ponieważ borykam się z problemem koszenia trawnika już 3ci miesiąc.

Na jesień 2020 zasiałem uniwersalna trawe na trawnik. Wiosną 2021 rozsialem nawóz zgodnie z zaleceniem sprzedającego. Z początkiem kwietnia kupiłem nową kosiarkę Honda HRG 466C1 SKEP. Od początku koszenia po dzień dzisiejszy mam problem z koszeniem. Trawa jest rwana i szarpana, a nie cięta. Zostają po niej strzępy i nitki. Początkowo myślałem że to wina kosiarki, lecz na drodze dojazdowej gdzie jest stara trawa, kosi bardzo dobrze. Poniżej kilka zdjęć z dzisiejszego koszenia (mam nadziejs że coś będzie widać):

Trawa na drodze jest ok: https://i.postimg.cc/0Q9VPGb4/20210731-142811.jpg

Postrzepiony trawnik: https://i.postimg.cc/MGgBqVdS/20210731-142756.jpg

Trawnik po scieciu wygląda jak biały, porównując go do trawy na drodze z lewej strony działki: https://i.postimg.cc/PrfCGSTD/20210801-005306.jpg

Proszę o radę co może być nie tak. Czy to wina kosiarki lub tępego noża, pomimo ze wszystko jest nowe? A może trawnik został zle zasiany lub podałem mu za dużo/mało nawozu?

Z góry dziękuję za wskazówki.

Dzisiaj sprawdzałem czy noże są poprawnie założone. Porównałem to co jest w instrukcji i wygląda na to że jest ok: 20210802-181718.jpg

Zgodnie z Waszymi radami odkręciłem noże i je zaostrzyłem. Cieżko mi było uwierzyć, że kupując nową kosiarkę Hondy noż może być tępy.

Noż mulczujący przed ostrzeniem (krawędź drugiego noża tnącego była w takim samym stanie): 20210802-182513.jpg

Mam wrażenie, że noże miały faktycznie zaokrąglone krawędzie. Po zaostrzeniu wyglądają znacznie lepiej:

- 20210802-184356.jpg

- 20210802-184428.jpg

Mam nadzieje, że to pomoże rozwiązać problem. Sprawdzę zaostrzone noże w boju jak tylko zrobi się lepsza pogoda.

Edytowane przez matska

Ufffff, chyba się udało. Wczoraj podkosilem trawnik o jeden stopień wysokości niżej i wygląda tak jakbym chciał. To jest pierwszy raz kiedy ostrzyłem nóż w nowej kosiarce. Nie chciałem uwierzyć aby nóż był do tego stopnia tępy, żeby nie dało się nim kosić. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu z trawnikiem.

Dzięki wszystkim za rozwiązanie problemu.

Edytowane przez matska

• 6 months później...