Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić do domu siłę?

Recommended Posts

Nie planowałem kuchenki indykcyjnej tylko gazową, ale do maszyn tynkarskich jest potrzebna. Od biedy można podobno sobie jakoś inaczej poradzić albo od sąsiada o ile ma.

W każdym razie ma to jakiś duży wpływ na cenę przyłączy, rachunki za prąd, czy moc przyłączeniową. Wpisałem 13,9 kw tak mi polecono. No ale chyba te zabezpieczenie 25A jest do 15-stu kw.

Ogrzewanie gazowe. Pompy ciepła nie planuję.

Chcę wysłać wniosek od razu o tymczasowe - na plac budowy i stałe, bo na stałe się czeka 18 miesięcy.

Czy oni te przyłączenie potem przerobią na stałe ze skrzynką, czy znowu będą robić nową instalację?? To są potem tam bardzo chyba różnice w cenie przyłącza do istniejącej instalacji w stosunku do tego jak jej nie ma.

Edytowane przez Sulan

Złożyłem na te 3 fazy. Nie wiem czy za dużo czy za mało na 14kw. W Taruonie od 12,9kw jest zabezpieczenie 25 amper. Nie będę miał ogrzewania elektrycznego. Sąsiad ma 10kw. W internecie zalecają niby 10-12kw, a mi znajomi polecali 13-16kw.

18 miesięcy czekania ;-/. Najwyżej złożę o te tymczasowe. Tylko też nie wiem jaka moc?

Złożyłem na te 3 fazy. Nie wiem czy za dużo czy za mało na 14kw. W Taruonie od 12,9kw jest zabezpieczenie 25 amper. Nie będę miał ogrzewania elektrycznego. Sąsiad ma 10kw. W internecie zalecają niby 10-12kw, a mi znajomi polecali 13-16kw.

18 miesięcy czekania ;-/. Najwyżej złożę o te tymczasowe. Tylko też nie wiem jaka moc?

Mogłeś złożyć o 13kW, jak tak zrobiłem właśnie, po to żeby mieć zabezp. 25A. Ale 1kW więcej to znowu nie jakiś duży koszt.

Tak jak kolega wyżej pisał podciągnij kabel 5x2,5 do kuchni, koszt niewielki a zawsze możliwość zainstalowania kiedyś indukcji.

• 4 weeks później...