Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymienik c.w.u

Kasik999

Recommended Posts

Hej,

jestem na etapie budowy domu i zastanawiam się nad rozwiązaniem do c.w.u. Szukam jakiegoś bojlera, zasobnika około 200l który jest elektryczny, może być jakieś rozwiązanie sterowane telefonem. Szukałam wymienika, bojlera czegokolwiek co będzie w pełni elektryczne, pompa ciepła odpada.

Czy macie coś do polecenia?

Bardziej chodzi o możliwość wyłączenia i włączenia, ustawienia temperatury, więcej mi nie potrzeba.

Opcja smart też nie jest krytycznie potrzebna, generalnie problem jest w tym, że to ma być jeden zbiornik na dwie łazienki i kuchnie tylko c.w.u

Znalazłam rozwiązanie od Aristona ale jest to tylko 100l więc podejrzewam, że będzie za mało na 4-6 osób, a nie wiem czy da się dwa spiąć w jedno rozwiązanie.

Również nie bardzo rozumiem ideę sterowania ze smartfona. Zbiornik cwu powinien cały czas utrzymywać temp. 55stC aby nie namnażała się legionella. Przy dłuższych okresach przestojów i niższej temp. konieczna jest procedura odkażania instalacji.

Jeśli ma być grzałka elektryczna to szukałbym tylko pod nazwą bojlera/zasobnika cwu.

Wymiennik cwu to trochę inny zwierz. Wymienniki stosuje się gdy trzeba zmagazynować większą porcję energii, np. bufor ładowany z kotła na paliwa stałe (wysoka temp. bo inaczej spalanie jest neefektywne) albo grzałką elektr. w czasie taniego prądu - tu grzałka pracuje na max by do oporu załadować bufor w krótkim czasie, więc tu też nie widzę potrzeby sterowania innego niż prosty timer i termostat. Wówczas w takim buforze umieszcza się wężownicę przez którą płynie woda użytkowa i nagrzewa się... i mamy wymiennik.

Włączanie (harmonogram i zdalne) załatwisz zwykłym "smart" gniazdkiem za trzy czy cztery dychy. Ze zmianą temperatury będzie większy kłopot - bo grzalki zazwyczaj maja wbudowane termostaty ustawiane ręcznie. Trzeba je ustawić na maksa, dołożyć czujnik temperatury "gadajacy" z apka od gniazdka.

Nie upieram się nad opcją smart, po prostu szukam czegoś co bez sensu wodę nie będzie grzało a jednocześnie przy codziennym użytku dostosuje się i woda będzie dostępna dla 4-6 osób.

Znalazłam takie opcje wyglądają ok, ale zastanawiam się ilość wody spokojnie wystarczy, czy raczej montować w każdej łazience boiler. Generalnie myślałam nad pompą wody, ale z uwagi na ogrzewanie elektryczne podłogowe trochę bez sensu inwestycja.

https://www.morele.net/ariston-podgrzewacz-pojemnosciowy-lydos-eco-80v-3201887-5014121/

https://www.morele.net/ariston-podgrzewacz-wody-pojemnosciowy-velis-evo-100-3626147-3323007/

Nie grzeje wody bez sensu, bo utrzymanie temp. 55stC przeciwdziała namnażaniu legionelli, więc dba o zdrowie mieszkańców. Ale temp. 55stC nie zabija tych drobnoustrojów, po dłuższych przestojach należy odkażać instalację wodą ok. 80stC.

Bojler w każdej łazience to bez sensu. Już lepiej zamontuj przepływowe podgrzewacze. Wówczas faktycznie nie będzie "grzać bez sensu" tylko w momencie użycia. Ale to z kolei generuje duże skoki chwilowego poboru energii, więc instalacja elektryczna w domu powinna przewidzieć takie obciążenia.