Kasik999 06.08.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Hej, jestem na etapie budowy domu i zastanawiam się nad rozwiązaniem do c.w.u. Szukam jakiegoś bojlera, zasobnika około 200l który jest elektryczny, może być jakieś rozwiązanie sterowane telefonem. Szukałam wymienika, bojlera czegokolwiek co będzie w pełni elektryczne, pompa ciepła odpada. Czy macie coś do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.08.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Na czym ma polegać sterowanie telefonem? Że zdalnie ustawisz temperaturę w zasobniku czy logikę pracy cyrkulacji (np. że jak powrót cyrkulacji jest ciepły, to jej nie włączaj)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasik999 07.08.2021 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Bardziej chodzi o możliwość wyłączenia i włączenia, ustawienia temperatury, więcej mi nie potrzeba. Opcja smart też nie jest krytycznie potrzebna, generalnie problem jest w tym, że to ma być jeden zbiornik na dwie łazienki i kuchnie tylko c.w.uZnalazłam rozwiązanie od Aristona ale jest to tylko 100l więc podejrzewam, że będzie za mało na 4-6 osób, a nie wiem czy da się dwa spiąć w jedno rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 09.08.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2021 Również nie bardzo rozumiem ideę sterowania ze smartfona. Zbiornik cwu powinien cały czas utrzymywać temp. 55stC aby nie namnażała się legionella. Przy dłuższych okresach przestojów i niższej temp. konieczna jest procedura odkażania instalacji. Jeśli ma być grzałka elektryczna to szukałbym tylko pod nazwą bojlera/zasobnika cwu. Wymiennik cwu to trochę inny zwierz. Wymienniki stosuje się gdy trzeba zmagazynować większą porcję energii, np. bufor ładowany z kotła na paliwa stałe (wysoka temp. bo inaczej spalanie jest neefektywne) albo grzałką elektr. w czasie taniego prądu - tu grzałka pracuje na max by do oporu załadować bufor w krótkim czasie, więc tu też nie widzę potrzeby sterowania innego niż prosty timer i termostat. Wówczas w takim buforze umieszcza się wężownicę przez którą płynie woda użytkowa i nagrzewa się... i mamy wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2021 Włączanie (harmonogram i zdalne) załatwisz zwykłym "smart" gniazdkiem za trzy czy cztery dychy. Ze zmianą temperatury będzie większy kłopot - bo grzalki zazwyczaj maja wbudowane termostaty ustawiane ręcznie. Trzeba je ustawić na maksa, dołożyć czujnik temperatury "gadajacy" z apka od gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasik999 12.08.2021 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Nie upieram się nad opcją smart, po prostu szukam czegoś co bez sensu wodę nie będzie grzało a jednocześnie przy codziennym użytku dostosuje się i woda będzie dostępna dla 4-6 osób. Znalazłam takie opcje wyglądają ok, ale zastanawiam się ilość wody spokojnie wystarczy, czy raczej montować w każdej łazience boiler. Generalnie myślałam nad pompą wody, ale z uwagi na ogrzewanie elektryczne podłogowe trochę bez sensu inwestycja. https://www.morele.net/ariston-podgrzewacz-pojemnosciowy-lydos-eco-80v-3201887-5014121/https://www.morele.net/ariston-podgrzewacz-wody-pojemnosciowy-velis-evo-100-3626147-3323007/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.08.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Nie grzeje wody bez sensu, bo utrzymanie temp. 55stC przeciwdziała namnażaniu legionelli, więc dba o zdrowie mieszkańców. Ale temp. 55stC nie zabija tych drobnoustrojów, po dłuższych przestojach należy odkażać instalację wodą ok. 80stC. Bojler w każdej łazience to bez sensu. Już lepiej zamontuj przepływowe podgrzewacze. Wówczas faktycznie nie będzie "grzać bez sensu" tylko w momencie użycia. Ale to z kolei generuje duże skoki chwilowego poboru energii, więc instalacja elektryczna w domu powinna przewidzieć takie obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts