Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przecieki wzdłuż krokwi na dachu (pełne deskowanie z papa montowana na zszywki)

Kornel.żłb

Recommended Posts

Jak w temacie, dach dwuspadowy ok 260 m2, kąt 45 stopni, pełne deskowanie, na deski poszła papa Izobud W-Pet montowana wstępnie na zszywki później dociśnięta kontrą (brak papiaków), papa układa wzdłuż okapu zakłady poprzeczne dociśnięte kontrą i mimo to po jednodniowych opadach pokazało się ok 30 punktowych przecieków. Dekarz stwierdził, że to nic strasznego, podczas długotrwałych opadów zawsze woda przesiąknie się po gwoździach na deski i krokwie, po położeniu dachówki (brass turmalin) przecieków nie będzie, śnieg który dostanie się pod dachówkę lub skropliny nie zdążą przesiąknąc przez gwoździe tylko spłyną do okapu, jakoś nie przekonuje mnie jego teoria.

Waszym zdaniem teoria dekarza jest słuszna, czy należało by uszczelnić na połączeniu kontry z papa lepikiem asfaltowym w miejscach przecieku?

prawidłowo ułożona papa nie ma prawa przepuszczać wody. Piszesz że papa ułożona wzdłuż okapu i że zakłady poprzeczne dociśnięte kontrłatą jak dobrze rozumiem to zrobiłeś zaporę dla wody. Kontrłaty powinny być przybite wzdłuż krokwi czyli w poprzek do okapu.

Przecież napisałem, że zakłady poprzeczne przybite kontrłatą z zakładem po ok 40 cm a nie podłużne. Podłużne normalnie zakład na szerokość paska przeznaczonego na zakład ok 10 cm

Przecież napisałem, że zakłady poprzeczne przybite kontrłatą z zakładem po ok 40 cm a nie podłużne. Podłużne normalnie zakład na szerokość paska przeznaczonego na zakład ok 10 cm

Napisałeś też że:

papa układa wzdłuż okapu zakłady poprzeczne dociśnięte kontrą

Więc skoro jest ułożona papa wzdłuż okapu to jak możesz mieć zakłady papy poprzeczne??

Aby nie było niedomówień to może zrób fotkę i wklej zobaczymy jak to wygląda faktycznie.

Teraz chyba załapałem o co Ci chodzi piszesz o dwóch zakładach jeden to zakład jednego pasa papy zachodzący na drugi a drugi to zapewne masz na myśli łączenie dwóch rolek aby była ciągłość.

Edytowane przez henrykow