Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyposażenie łazienki - czarny mat

szef_w_kubotach

Recommended Posts

W propozycji aranżacji polecono mi wyposażyć łazienkę w umywalkę, toaletę oraz baterie (prysznic + umywalka) w kolorze czarny mat.

Oglądałem takie na żywo i faktycznie są ładne i mocno rozważam ich zakup. Jednak pomijając już to, że ich koszt jest znacznie większy od białych/chromowych to proszę o Wasze doświadczenia w kwestii utrzymania estetyki tych elementów, bo słyszałem, że widać na nich bardzo mocno zabrudzenia czy odciski palców i trzeba by czyścić najlepiej co 2 dni, co praktycznym bym nie nazwał.

Zmiękczacz będziesz mial? Z chemią chcesz bardzo uważać?

Są rozwiązania wybaczajace wiele (ceramikę czy emalię w razie kamienia czy brudu możesz zalać domestosem - wyżre co złe, sprzętu nie ruszy) i takie, które wygladaja fajnie, ale wymagają troski i uważności co do temperatury i chemii.

IMO to czy brud widać od razu to pół biedy (choć oczywiscie tez ma znaczenie) - ważniejsze, czy da sie to skutecznie czyścić i czy użycie typowej chemii nie spowoduje uszkodzenia.

zmiękczacz będę miał. tylko jak zweryfikować możliwość skutecznego czyszczenia? bo sprzedający to raczej potwierdzi, że będzie ok

Pewnie w instrukcji i/lub warunkach gwarancji będzie, czym (nie)można czyścić i jakie temperatury zniesie. Jak się okaże, że parownicą nie wolno, chlorem nie wolno (a jak kret wykipi z syfonu to tragedia) to ja bym nie ryzykował. Chyba, że jestes pedantem i wszelkie brudy będziesz niezwłocznie usuwał delikatnymi środkami.