Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja płatwy i ciągłość izolacja

arcsinx

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z izolacją poddasz. Budynek ocieplony styropianem, teraz chcemy ocieplić połacie. Z tego co wiem, najlepsze rozwiązaniem byłoby połączyć izolacje ścian zewnętrznych i wełny, ale niestety styropian poprowadzony jest za nisko (+ szczelina miedzy membraną- dach jest bez deskowania - a murem ma ok 1cm.

Potencjalne rozwiązania, które widzę to wybić ostatni rząd cegieł by móc dostać się do izolacji zewnętrznej i wyprowadzić styropian/wełnę wyżej (rysunek B) czy może zostawić tę płatew niezaizolowaną jak na schemacie C? Jak do tego podejść?

Untitledd.jpg

Zrobiłbym wersję B, ale nie styropian an połaci tylko wełna i do tego wiatroizolacje.

ok, to było do przewidzenia, że lepiej jednak dać wełnę... dzięki!

pytanie odnośnie wiatroizolacji - membrana paroprzepuszczalna ta zielona - już jest i zostanie, a co do hydroizolacji -foli budowlanej żółtej - tez widzę tu dwie możliwości - pierwsza tak, aby woda nie skraplała się na belki - czyli wciśniecie jej aż do styropianu albo druga wersja - pozostawienie belek "na zewnątrz" (schemat poniżej). Co będzie lepsze?

Untitledd2.jpg

Edytowane przez arcsinx

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam,

Mam problem z izolacją poddasz. Budynek ocieplony styropianem, teraz chcemy ocieplić połacie. Z tego co wiem, najlepsze rozwiązaniem byłoby połączyć izolacje ścian zewnętrznych i wełny, ale niestety styropian poprowadzony jest za nisko (+ szczelina miedzy membraną- dach jest bez deskowania - a murem ma ok 1cm.

Potencjalne rozwiązania, które widzę to wybić ostatni rząd cegieł by móc dostać się do izolacji zewnętrznej i wyprowadzić styropian/wełnę wyżej (rysunek B) czy może zostawić tę płatew niezaizolowaną jak na schemacie C? Jak do tego podejść?

[ATTACH=CONFIG]457589[/ATTACH]

Najlepszym rozwiązaniem byłoby uzupełnienie izolacji w licu ściany płytą EPS o grubości 5cm sfazowaną do membrany a następnie delikatne wtryśnięcie pianki ok która idealnie obleje całą murłatę bez nieszczelności. A potem cały dach pianką :)