aston84 11.08.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Witam Czytałem już wątki na temat klimatyzacji kanałowej i wentylacji, ale jeszcze nie wszystko wiem. Osobiście interesuje mnie taki układ: Jeżeli okazałby się, ze to by było złe rozwiązanie to poszedłbym w multisplit. Moim celem jest dogrzanie domu zimę i niewielkie schłodzenie domu latem. Czy ten schemat który zaproponuję ma sens. 1. Przewymiarowany rekuperator i dostosowane do niego przewody wentylacyjne i ich liczba - np taki Hyundai HRS-PRO 1500m3/h 2. Przewody wentylacyjne z izolowanych akustycznie i terminie przewodów SPIRO 125 (liczyłem przepływy powietrza z zależności od prędkości), z tego co wyczytałem takie przewody nie powodują znacznych oporów, ale jeśli się mylę to poprawcie mnie proszę. 3. W każdym pomieszczenie zbilansowany nawiew i wywiew 4. Klimatyzacja kanałowa dobrana do wydajności rekuperatora np Gree gmv-nd100PLS/A-T 1500m3/h 10KW Czy takie rozwiązanie by działało? Czy to ma sens? O razu dodam, że zdaje sobie sprawę że przewymiarowanie wentylacji i rekuperatora to dodatkowy koszt, którego nie zrekompensuje niższa ceny klimatyzacji kanałowej niż multisplit (zakładając 1 multisplit na cały dom). Zdaję sobie też sprawę, że klimatyzacja chłodząc czy nagrzewając świeże powietrze zewnętrzne nie będzie miała takiej efektywności jak multisplit. Z moich wyliczeń wynika, że nie powinienem mieć specjalnych problemów z gorącem w domu (płaski dobrze izolowany dach, rolety zewnętrzne i możliwość ewentualnego delikatnego chłodzenia podłogówką). Moim celem jest, to aby w zimie nawiewane powietrze nie było znacznie chłodniejsze niż wewnętrzne przy zachowaniu dobrej wymiany (znam parametry rekuperatorów i uzyskanie kilku stopni wyżej byłoby dla mnie OK). W lato podobnie nie chciałbym aby nawiewane świeży powietrze było za ciepłe. Podane urządzenia są przykładowe jestem otwarty na inne rozwiązania. Dla mnie wadą multisplit jest to, że 5 jednostek dałby mi punktowe grzanie/chłodzenie - więc realnie musiałbym kupić 2 splity a to już jest wyższa kwota. Oczywiście gdyby okazało się, że potrzebny byłby jakiś bardzo drogi rekuperator i takie rozwiązanie traci sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Oczywiście, że można zrobić taką hybrydę, ale musisz się liczyć z tym, że urządzenie klimatyzacyjne będzie generowało(jak każda klimatyzacja) dużą ilość zanieczyszczeń, a przede wszystkim pracę w zamkniętym obwodzie. To z kolei wymusi czyszczenie przewodów co najmniej raz w sezonie, a rury spiro się do tego nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.08.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367200-Rekuperacja-z-funkcj%C4%85-ch%C5%82odzenia-wszystkie-sugestie-do-kupy&p=7992650&viewfull=1#post7992650 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 11.08.2021 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts