Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja kanałowa korzystająca z przewodów wentylacyjnych

Recommended Posts

Witam

Czytałem już wątki na temat klimatyzacji kanałowej i wentylacji, ale jeszcze nie wszystko wiem.

Osobiście interesuje mnie taki układ:

rekuperacja-klimatyzacja-schemat-klimatyzator-kanalowy.jpg

Jeżeli okazałby się, ze to by było złe rozwiązanie to poszedłbym w multisplit.

Moim celem jest dogrzanie domu zimę i niewielkie schłodzenie domu latem.

Czy ten schemat który zaproponuję ma sens.

1. Przewymiarowany rekuperator i dostosowane do niego przewody wentylacyjne i ich liczba - np taki Hyundai HRS-PRO 1500m3/h

2. Przewody wentylacyjne z izolowanych akustycznie i terminie przewodów SPIRO 125 (liczyłem przepływy powietrza z zależności od prędkości), z tego co wyczytałem takie przewody nie powodują znacznych oporów, ale jeśli się mylę to poprawcie mnie proszę.

3. W każdym pomieszczenie zbilansowany nawiew i wywiew

4. Klimatyzacja kanałowa dobrana do wydajności rekuperatora np Gree gmv-nd100PLS/A-T 1500m3/h 10KW

Czy takie rozwiązanie by działało?

Czy to ma sens?

O razu dodam, że zdaje sobie sprawę że przewymiarowanie wentylacji i rekuperatora to dodatkowy koszt, którego nie zrekompensuje niższa ceny klimatyzacji kanałowej niż multisplit (zakładając 1 multisplit na cały dom).

Zdaję sobie też sprawę, że klimatyzacja chłodząc czy nagrzewając świeże powietrze zewnętrzne nie będzie miała takiej efektywności jak multisplit.

Z moich wyliczeń wynika, że nie powinienem mieć specjalnych problemów z gorącem w domu (płaski dobrze izolowany dach, rolety zewnętrzne i możliwość ewentualnego delikatnego chłodzenia podłogówką).

Moim celem jest, to aby w zimie nawiewane powietrze nie było znacznie chłodniejsze niż wewnętrzne przy zachowaniu dobrej wymiany (znam parametry rekuperatorów i uzyskanie kilku stopni wyżej byłoby dla mnie OK). W lato podobnie nie chciałbym aby nawiewane świeży powietrze było za ciepłe.

Podane urządzenia są przykładowe jestem otwarty na inne rozwiązania.

Dla mnie wadą multisplit jest to, że 5 jednostek dałby mi punktowe grzanie/chłodzenie - więc realnie musiałbym kupić 2 splity a to już jest wyższa kwota.

Oczywiście gdyby okazało się, że potrzebny byłby jakiś bardzo drogi rekuperator i takie rozwiązanie traci sens

Oczywiście, że można zrobić taką hybrydę, ale musisz się liczyć z tym, że urządzenie klimatyzacyjne będzie generowało(jak każda klimatyzacja) dużą ilość zanieczyszczeń, a przede wszystkim pracę w zamkniętym obwodzie. To z kolei wymusi czyszczenie przewodów co najmniej raz w sezonie, a rury spiro się do tego nie nadają.