Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy projekt jest poprawny

vic1986

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam projekt domu od architekta i już wypatrzyłem jeden błąd przez który konstrukcja stropu i fundamenty muszą zostać ponownie przeliczone. Boje się, ze w projekcie takich błędów jest więcej. Czy mógłby ktoś zweryfikować projekt dachu? Są tutaj płatwie na jętkach, całość podpiera się tylko na ścianach szczytowych i murłatach. Może ktoś doświadczony rzuci okiem czy jest ok czy jednak trzeba zastosować jakieś dodatkowe podparcia.

dach.png

Jeżeli chodzi o błąd, to kilka razy powtarzałem, że dom będzie z silki, jest to też w mailu. Architekt w projekcie zrobił ceramikę i to trafiło do konstruktora. Konstruktor przeliczył. Zauważyłem błąd i zgłosiłem to do architekta. Architekt stwierdził, że jest ok i mogę spać spokojnie. Nalegałem jednak, że same ściany na parterze to różnica w 60ton i to trzeba sprawdzić. Niechętnie ale jednak przesłała moje uwagi do konstruktora i potwierdził, że trzeba przeliczyć.

Prosiłbym więc tutaj kogoś kto się zna, czy projekt więźby jest ok. Nie proszę o żadne wyliczenia czy coś tylko ogólne spojrzenie.

Z tego co wyczytałem w internecie. Jeżeli płatwy są nad jętkami, to nie daje się jętek tylko kleszcze. Nie wiem ile w tym prawdy ale w projekcie tak nie jest.

Edytowane przez vic1986

• 2 weeks później...

Co wy z tą stalą, przecież to nie lotniskowiec, przeliczyć obliczenia bo ciężar muru inny.

Zauważyłem błąd i zgłosiłem to do architekta. Architekt stwierdził, że jest ok i mogę spać spokojnie. Nalegałem jednak, że same ściany na parterze to różnica w 60ton i to trzeba sprawdzić.

• 4 months później...
Miałem podobny problem, projekt więźby wymagał przeliczenia, bo w dokumentacji była więźba pod blachę, a ja chcę :spam: Tylko że ja od razu wiedziałem, że muszę to zmienić, więc to była moja decyzja. Błędy w projekcie to już grubsza sprawa. Może warto skontaktować się z kimś z Izby architektów albo inżynierów, pewnie mają swoich rzeczoznawców i mogą coś poradzić w kwestii błędów, poza tym projektant powinien być ubezpieczony, więc może z tej racji można chcieć zwrotu tych kosztów. Powodzenia! Edytowane przez Greengaz