vic1986 11.08.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Witam wszystkich, mam projekt domu od architekta i już wypatrzyłem jeden błąd przez który konstrukcja stropu i fundamenty muszą zostać ponownie przeliczone. Boje się, ze w projekcie takich błędów jest więcej. Czy mógłby ktoś zweryfikować projekt dachu? Są tutaj płatwie na jętkach, całość podpiera się tylko na ścianach szczytowych i murłatach. Może ktoś doświadczony rzuci okiem czy jest ok czy jednak trzeba zastosować jakieś dodatkowe podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Tak z ciekawości - jak się architekt ustosunkował do błędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vic1986 11.08.2021 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) Jeżeli chodzi o błąd, to kilka razy powtarzałem, że dom będzie z silki, jest to też w mailu. Architekt w projekcie zrobił ceramikę i to trafiło do konstruktora. Konstruktor przeliczył. Zauważyłem błąd i zgłosiłem to do architekta. Architekt stwierdził, że jest ok i mogę spać spokojnie. Nalegałem jednak, że same ściany na parterze to różnica w 60ton i to trzeba sprawdzić. Niechętnie ale jednak przesłała moje uwagi do konstruktora i potwierdził, że trzeba przeliczyć. Prosiłbym więc tutaj kogoś kto się zna, czy projekt więźby jest ok. Nie proszę o żadne wyliczenia czy coś tylko ogólne spojrzenie. Z tego co wyczytałem w internecie. Jeżeli płatwy są nad jętkami, to nie daje się jętek tylko kleszcze. Nie wiem ile w tym prawdy ale w projekcie tak nie jest. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez vic1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.08.2021 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Nalegałem jednak, że same ściany na parterze to różnica w 600ton. Wow, 600 ton to mega różnica, możesz podpowiedzieć jak to policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vic1986 12.08.2021 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Już poprawiłem, miało być 60t. Czy ktoś jest w stanie odnieść się do mojego pytania odnośnie konstrukcji dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 12.08.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Już poprawiłem, miało być 60t. Czy ktoś jest w stanie odnieść się do mojego pytania odnośnie konstrukcji dachu? Nikt się nie odniesie, bo to forum reklamodawców i laików. Idź do konstruktora, zapłać mu to się odniesie do pytania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vic1986 12.08.2021 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 No właśnie najgorsze jest to że ja już płacę architektowi, który z tych pieniędzy płaci konstruktorowi. I teraz się okazuje, że człowiek żeby mieć pewność to musi płacić podwójnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2021 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Może negocjować z nią wynagrodzenie za projekt, skoro dopuściła się takiej fuszerki? I za te pieniądze dać sprawdzić innemu konstruktorowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buduje2021 14.08.2021 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Negocjacja wynagrodzenia to jedno, ale kto by mu zwrócił koszty zakupu 600 ton stali za dużo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2021 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Negocjacja wynagrodzenia to jedno, ale kto by mu zwrócił koszty zakupu 600 ton stali za dużo??? Nie kupił tej stali. A mowa obecnie o sprawdzeniu projektu dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lololo 25.08.2021 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Nie kupił tej stali. A mowa obecnie o sprawdzeniu projektu dachu. Jakiej stali to o różnice ceramika a silka chodzi, to o mury a nie stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Jakiej stali to o różnice ceramika a silka chodzi, to o mury a nie stali. "Negocjacja wynagrodzenia to jedno, ale kto by mu zwrócił koszty zakupu 600 ton stali za dużo???" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lololo 25.08.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Co wy z tą stalą, przecież to nie lotniskowiec, przeliczyć obliczenia bo ciężar muru inny. Zauważyłem błąd i zgłosiłem to do architekta. Architekt stwierdził, że jest ok i mogę spać spokojnie. Nalegałem jednak, że same ściany na parterze to różnica w 60ton i to trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 dlatego mu odpisałam, że autor nie kupił stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol Be 06.01.2022 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Miałem podobny problem, projekt więźby wymagał przeliczenia, bo w dokumentacji była więźba pod blachę, a ja chcę Tylko że ja od razu wiedziałem, że muszę to zmienić, więc to była moja decyzja. Błędy w projekcie to już grubsza sprawa. Może warto skontaktować się z kimś z Izby architektów albo inżynierów, pewnie mają swoich rzeczoznawców i mogą coś poradzić w kwestii błędów, poza tym projektant powinien być ubezpieczony, więc może z tej racji można chcieć zwrotu tych kosztów. Powodzenia! Edytowane 17 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts