Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukam porady zadaszeniem tarasu i ocena projektu

Recommended Posts

Czy ktos ma podobny dom i ma jakies zadaszenie tarasu? tu jest maly podcien nad tarasem jedynie gdzie nie ma za wiele miejsca, w domach z dachem dwu spadowym nie ma problemu przedluzyc dach nad taras a tutaj jedynie dodatkowa altanka obok domu ? czy sa jakies estetyczne rozwiazania , dla dwoch osob taki podcien ok, ale jak by zrobic duzy taras to juz gdy goscie przyjada nie pomiesci ten maly podcien,

https://www.extradom.pl/projekt-domu-hermiona-WRP1311

w nowej wersji projektu jest ozdobna belka https://www.extradom.pl/projekt-domu-hermiona-nowa-WRP1608

moze by tez taka zrobic tylko na wiekszy obszar tarasu? prosze o porady, mam juz hermione zwykla ale zaczyna mi sie bardziej podobac nowa wersja, wykusz jedynie bym zlikwidowal w nowej wersji i dal 3 okna na rowno ze sciana - czy to zabierze duzo miejsca?

co do pokoju na dole 11m2 czy ro wystarcza na sypialnie? planuje dac pompe ciepla wiec kotlownia mi nie potrzebna i myslalem nad zrobieniem garderoby ( przejscie z sypialni) zeby miec wiecej miejsca w tym pokoju zamiast jakis szaf zabudowanych itp

ostatnia sprawa to czy mozna powiekszyc brame garazowa? czy zazwyczaj robi sie standardowo, zeby miec wygodniej wjechac . dzieki z gory

• 1 month później...

Miałem podobny projekt Opałek 1G.

Zlikwidowałem w nim całkowicie podcień przez co salon jest kwadratowy i bardziej ustawny,

Nad tarasem zrobiłem zadaszenie z drewna pokryte płytami z poliwęglanu komorowego.

Wygląda ładnie i dostojnie a poza tym nie zasłania światła w salonie.

Zadaszenie oparte na 2 słupach ok 6 mb długości na całym tarasie. Od strony ściany na kotwach zamontowane są poziomo belki od których idą krokwie na koniec tarasu.

U ciebie nawet bez likwidacji podcienia można zrobić to samo na krótszym boku od strony zakola w salonie lub na długim boku pod balkonem i wtedy zadaszenie objęło by cały bok domu zarówno wyjścia z salonu jak i pokoju.