Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja w domu parterowym z płaskim dachem

Recommended Posts

Witam,

Budowałem już kiedyś dom z rekuperacją i byłem zadowolony. Czyste powietrze, fajny klimat w domu bez otwierania okien - petarda.

Tym razem jednak dom będzie parterowy z płaskim dachem.

Pytanie, gdzie poprowadzić kanały wentylacyjne? Kategorycznie nie chcemy mieć sufitów podwieszanych - po prostu się nam to nie podoba.

Jest jakieś rozwiązanie takiego problemu?

Pozdrawiam

gratuluje oka że potraficie odróżnić gładź zrobioną na lanym stropie od gładzi zrobionych na podwieszonych na stelażu płytach gk. Wg mnie to to samo

W tej chwili można prowadzić kanały na posadzkach / stropach. Przekroje rur są takie że się to mieści. Wiec nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić rozprowadzenie rur w stropie parteru czyli w suficie / dachu. Chyba że są jakieś elementy konstrukcyjne które to uniemożliwiają to pozostaje stelaż z płytami gk

nie tyle, że widzimy różnicę w samej gładzi.

sęk w tym, że K-G umie pęknąć to tu to tam - wkurza. wiadomo jak jest zrobione dobrze to nie powinno pęknąć, ale...

inna sprawa, że nie mamy ściśle określonych ram co do wykończenia wnętrza, a zdarzają się pomysły typu (powieśmy tu huśtawkę) - i wtedy K-G stanowi przeszkodę.

ale za odpowiedź w sprawie kanałów wentylacyjnych dzięki :)

nie tyle, że widzimy różnicę w samej gładzi.

sęk w tym, że K-G umie pęknąć to tu to tam - wkurza. wiadomo jak jest zrobione dobrze to nie powinno pęknąć, ale...

inna sprawa, że nie mamy ściśle określonych ram co do wykończenia wnętrza, a zdarzają się pomysły typu (powieśmy tu huśtawkę) - i wtedy K-G stanowi przeszkodę.

ale za odpowiedź w sprawie kanałów wentylacyjnych dzięki :)

Zrobisz dodatkową warstwę styropianu na stropie, by zmieścić kanały wentylacyjne.

A na niej już standardowy stropodach odwrócony.

• Like 1

Na potrzeby wentylacji, wystarczy 10 cm.

Na dachu i tak ląduje najczęściej 30 cm izolacji.

Kwestia technologii w jakiej wykonany jest ten dach.

Jak jest to wełna, a na niej membrana, to nie ma przeszkód by całą instalację przykryć wełną.

Kolega wrzuci (lub odczyta z projektu) warstwy na stropie to się coś sensownego doradzi.

• 1 year później...

Witam, jestem na etapie przygotowywania projektu.

Również jak autor tematu planuję budowę domu parterowego z płaskim dachem - i również nie chciałbym robić sufitów podwieszanych.

Głównie ze względu na koszt ilość dodatkowej pracy z tym związanej.

Zastanawiam się zatem, czy jest możliwość umieszczenia rur z rekuperacji na dachu, czyli na stropie.

Ogólnie planowałem na dach dać 20cm styropianu płaskiego + później styropiany spadkowe.

Jednak układanie styropianu między rurami rekuperacji nie będzie idealnie dopasowane, pewnie by trzeba piankować.

Zastanawiam się, czy nie zrobić wylewki ze styrobetonu na grubość powiedzmy 10cm - dzięki czemu uszczelnienie miedzy rurami by było dosyć dobre, a dopiero na to dać dodatkową warstwę 10cm styropianu płaskiego.

Czy coś takiego ma sens?

I czy w ogóle można rury z rekuperacji na dachu wypuścić? Na youtube widziałem firmę, która tak robiła, ale co Wy o tym sądzicie?

ja mam rury poprowadzone w taki sposób, że nie musze zabudowywać całego stropu a jedynie fragmenty. W salonie np. mam nawis nad oknem, który jednocześnie jest maskownicą szyn do zasłon. W kuchni zabudowa osłania rurę do czerpni i są w niej punkty świetlne nad blatem (na zdjęciu)

Jedynym miejscem gdzie faktycznie sufit został obniżony jest łazienka gościnna.

IMG_20220320_134957789_HDR.jpg